Przepis na kapustę wigilijną z grzybami krok po kroku

Składniki dla 7 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna, kminek ziarna
To będzie niezbędne
garnek, patelnia mała

Suszone grzyby włóż do rondelka i zalej gorącą wodą. Zostaw na około godzinę, aż będą dobrze namoczone.

Kapustę kiszoną odcedź z zalewy i włóż do garnka.

Wlej do garnka z kapustą szklankę wody. Dodaj dwa liście laurowe, dużą szczyptę kminku, 4 ziarna ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu. Gotuj do miękkości przez około godzinę.

W tym samym czasie włącz palnik pod rondelkiem z grzybami.

Gdy grzyby zrobią się miękkie odcedź je łyżką cedzakową i pokrój w paski, które następnie dodaj do kapusty.

Jeśli z kapusty odparowała woda możesz dodać tę, która została po moczeniu grzybów.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni podgrzej masło, wrzuć cebulkę i chwilę podsmaż, aż się zeszkli.

Dodaj do cebuli mąkę i podsmaż razem, po czym wlej trzy łyżki płynu z gotującej się kapusty.

Dodaj zasmażkę do kapusty i dokładnie wymieszaj.

Dopraw solą. Gotuj jeszcze około 10 minut.

Kapusta wigilijna z grzybami w białej miseczce na wigilijnym stole
Kapusta wigilijna z grzybami
Koszt przygotowania dania
38.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
92 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
22

Kapusta wigilijna z grzybami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kapuście wigilijnej z grzybami

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wigilijną kapustę z grzybami to jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników.

Aby wykonać przepis na kapustę wigilijną z grzybami potrzebujesz kiszoną kapustę, suszone leśne grzyby, cebulę, masło i łyżkę mąki.

Na początku dokładnie namocz grzyby w ciepłej wodzie. Dzięki temu nią nasiąkną i odzyskają swój pierwotny kształt. W naszym przepisie nie trzeba płukać kiszonej kapusty, dzięki czemu jej smak jest jeszcze bardziej wyrazisty. Razem z kapustą do garnka włóż przyprawy takie jak: liście laurowe, kminek, ziele angielskie i pieprz. Będzie dzięki temu nie tylko pyszna, ale również przyprawy wspomogą proces trawienia dania. Następnie dodaj namoczone i pokrojone grzyby. Wszystko razem gotuj na wolnym ogniu. Jeśli zauważysz, że w garnku ubywa płynu możesz dodać wodę po namoczeniu grzybów. To nada dodatkowych walorów smakowych. Na małej patelni przygotuj zasmażkę z cebuli, masła i mąki, którą następnie dodaj do kapusty. Dzięki temu będzie gęstsza. Jeśli chcesz by kapusta była jeszcze bardziej postna to zamiast masła użyj oleju roślinnego.

Przez zawartość grzybów i kapusty, jest to danie ciężkostrawne, dlatego warto nie pomijać dodatku przypraw. Pozostały sok z kiszonej kapusty możesz spokojnie wypić, ponieważ ma wiele prozdrowotnych oddziaływań na organizm. Jest źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów. Dodatkowo zawiera naturalne probiotyki, które kształtują równowagę bakteryjną w dolnym odcinku przewodu pokarmowego.

Chociaż grzyby suszone uważane są w Polsce głównie jako dodatek smakowy, to warto wspomnieć, że mają również wiele wartości odżywczych. Zawierają dużo białka, witaminę A oraz witaminy z grupy B. Dlatego warto spożywać dania na bazie suszonych, leśnych grzybów.

Przygotowanie kapusty wigilijnej zajmuję trochę czasu, więc danie to można przygotować wcześniej i zamrozić. Do mrożenia użyjcie słoików lub plastikowych pojemników. Cienkie woreczki niestety mogą pęknąć.

Gotowana kapusta wigilijna z grzybami suszonymi i przyprawami to danie obowiązkowe na święta.

Wartości odżywcze kapusty wigilijnej z grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
92.74 kcal
92.74 kcal
Białko
4.96 g
4.96 g

Węglowodany w kapuście wigilijnej z grzybami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
13.09 g
13.09 g
Węglowodany przyswajalne
6.89 g
6.89 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.20 g
6.20 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
2.39 g
2.39 g
Tłuszcze nasycone
1.59 g
1.59 g
Tłuszcze nienasycone
0.79 g
0.79 g
Tłuszcze jednonasycone
0.66 g
0.66 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.13 g
0.13 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
5.97 mg
5.97 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kapustę wigilijną z grzybami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
19.69 µg (mcg)
19.69 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.11 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C
11.13 mg
11.13 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
18.64 µg (mcg)
18.64 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.03 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.02 mg
0.02 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna
0.20 mg
0.20 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany
21.14 µg (mcg)
21.14 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten
10.07 µg (mcg)
10.07 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kapustę wigilijną z grzybami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
459.88 mg
459.88 mg
Potas
138.74 mg
138.74 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
24.64 mg
24.64 mg
Fosfor
19.90 mg
19.90 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez
10.83 mg
10.83 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo
2.55 mg
2.55 mg
Cynk
0.17 mg
0.17 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.02 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty wigilijnej z grzybami 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kapuście wigilijnej z grzybami

Lista alergenów dla kapusty wigilijnej z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

W przepisie na kapustę wigilijną z grzybami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • kminek ziarna
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania kapusty wigilijnej z grzybami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Suszone grzyby
100 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 5
35.00
Za 100 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
51.00
Jak oceniasz przepis na kapustę wigilijną z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób