Kapusta wigilijna z grzybami

Opublikowano: 20.11.2021 r., 10:57 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapusta wigilijna z grzybami w białej miseczce na wigilijnym stole
Kapusta wigilijna z grzybami
Pyszna, postna potrawa z kapusty kiszonej i suszonych leśnych grzybów to danie obowiązkowe na świątecznym stole. Jeśli nie wiecie jak je zrobić koniecznie poznajcie nasz przepis na kapustę wigilijną z grzybami.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 120 min
92 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 7 porcji
  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Suszone grzyby (100 g)
  • Cebula 1 sztuka (90 g)
  • Masło 2 łyżki (20 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna, kminek ziarna
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia mała

Przepis na kapustę wigilijną z grzybami krok po kroku

Suszone grzyby włóż do rondelka i zalej gorącą wodą. Zostaw na około godzinę, aż będą dobrze namoczone.

Kapustę kiszoną odcedź z zalewy i włóż do garnka.

Wlej do garnka z kapustą szklankę wody. Dodaj dwa liście laurowe, dużą szczyptę kminku, 4 ziarna ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu. Gotuj do miękkości przez około godzinę.

W tym samym czasie włącz palnik pod rondelkiem z grzybami.

Gdy grzyby zrobią się miękkie odcedź je łyżką cedzakową i pokrój w paski, które następnie dodaj do kapusty.

Jeśli z kapusty odparowała woda możesz dodać tę, która została po moczeniu grzybów.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni podgrzej masło, wrzuć cebulkę i chwilę podsmaż, aż się zeszkli.

Dodaj do cebuli mąkę i podsmaż razem, po czym wlej trzy łyżki płynu z gotującej się kapusty.

Dodaj zasmażkę do kapusty i dokładnie wymieszaj.

Dopraw solą. Gotuj jeszcze około 10 minut.

Jak oceniasz przepis na kapustę wigilijną z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat kapusty wigilijnej z grzybami

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wigilijną kapustę z grzybami to jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników.

Aby wykonać przepis na kapustę wigilijną z grzybami potrzebujesz kiszoną kapustę, suszone leśne grzyby, cebulę, masło i łyżkę mąki.

Na początku dokładnie namocz grzyby w ciepłej wodzie. Dzięki temu nią nasiąkną i odzyskają swój pierwotny kształt. W naszym przepisie nie trzeba płukać kiszonej kapusty, dzięki czemu jej smak jest jeszcze bardziej wyrazisty. Razem z kapustą do garnka włóż przyprawy takie jak: liście laurowe, kminek, ziele angielskie i pieprz. Będzie dzięki temu nie tylko pyszna, ale również przyprawy wspomogą proces trawienia dania. Następnie dodaj namoczone i pokrojone grzyby. Wszystko razem gotuj na wolnym ogniu. Jeśli zauważysz, że w garnku ubywa płynu możesz dodać wodę po namoczeniu grzybów. To nada dodatkowych walorów smakowych. Na małej patelni przygotuj zasmażkę z cebuli, masła i mąki, którą następnie dodaj do kapusty. Dzięki temu będzie gęstsza. Jeśli chcesz by kapusta była jeszcze bardziej postna to zamiast masła użyj oleju roślinnego.

Przez zawartość grzybów i kapusty, jest to danie ciężkostrawne, dlatego warto nie pomijać dodatku przypraw. Pozostały sok z kiszonej kapusty możesz spokojnie wypić, ponieważ ma wiele prozdrowotnych oddziaływań na organizm. Jest źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów. Dodatkowo zawiera naturalne probiotyki, które kształtują równowagę bakteryjną w dolnym odcinku przewodu pokarmowego.

Chociaż grzyby suszone uważane są w Polsce głównie jako dodatek smakowy, to warto wspomnieć, że mają również wiele wartości odżywczych. Zawierają dużo białka, witaminę A oraz witaminy z grupy B. Dlatego warto spożywać dania na bazie suszonych, leśnych grzybów.

Przygotowanie kapusty wigilijnej zajmuję trochę czasu, więc danie to można przygotować wcześniej i zamrozić. Do mrożenia użyjcie słoików lub plastikowych pojemników. Cienkie woreczki niestety mogą pęknąć.

Gotowana kapusta wigilijna z grzybami suszonymi i przyprawami to danie obowiązkowe na święta.

Alergeny w kapuście wigilijnej z grzybami

Lista alergenów dla kapusty wigilijnej z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

W przepisie na kapustę wigilijną z grzybami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • kminek ziarna
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kapusty wigilijnej z grzybami

na 100g gotowej potrawy

Sok z kiszonej kapusty jest źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów. Dodatkowo zawiera naturalne probiotyki, które kształtują równowagę bakteryjną w dolnym odcinku przewodu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
92.74
92.74
Białko (g)
4.96
4.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
13.09
13.09
Węglowodany przyswajalne (g)
6.89
6.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.20
6.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
2.39
2.39
Tłuszcze nasycone (g)
1.59
1.59
Tłuszcze nienasycone (g)
0.79
0.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.66
0.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.13
0.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
5.97
5.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
19.69
19.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.13
11.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.64
18.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.02
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.20
0.20
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.14
21.14
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.07
10.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
459.88
459.88
Potas (mg)
138.74
138.74
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
24.64
24.64
Fosfor (mg)
19.90
19.90
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.83
10.83
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.55
2.55
Cynk (mg)
0.17
0.17
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.02
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty wigilijnej z grzybami 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapusty wigilijnej z grzybami

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Suszone grzyby
100 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 5
35.00
Za 100 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
51.00