Kapusta wigilijna z grzybami
- Kapusta kiszona (500 g)
- Suszone grzyby (100 g)
- Cebula - 1 sztuka (90 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
Przepis na kapustę wigilijną z grzybami krok po kroku
Suszone grzyby włóż do rondelka i zalej gorącą wodą. Zostaw na około godzinę, aż będą dobrze namoczone.
Kapustę kiszoną odcedź z zalewy i włóż do garnka.
Wlej do garnka z kapustą szklankę wody. Dodaj dwa liście laurowe, dużą szczyptę kminku, 4 ziarna ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu. Gotuj do miękkości przez około godzinę.
W tym samym czasie włącz palnik pod rondelkiem z grzybami.
Gdy grzyby zrobią się miękkie odcedź je łyżką cedzakową i pokrój w paski, które następnie dodaj do kapusty.
Jeśli z kapusty odparowała woda możesz dodać tę, która została po moczeniu grzybów.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni podgrzej masło, wrzuć cebulkę i chwilę podsmaż, aż się zeszkli.
Dodaj do cebuli mąkę i podsmaż razem, po czym wlej trzy łyżki płynu z gotującej się kapusty.
Dodaj zasmażkę do kapusty i dokładnie wymieszaj.
Dopraw solą. Gotuj jeszcze około 10 minut.
- Bigos staropolski
- Sernik
- Pierogi ruskie
- Sałatka jarzynowa
- Śledzie pod pierzynką
- Gołąbki
- Sernik z brzoskwiniami
- Pierogi leniwe
- Gołąbki bez zawijania
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kutia
- Pierogi z mięsem
- Pierożki z mięsem
- Makowiec
- Krokiety
- Sernik z wiaderka
- Krokiety z pieczarkami
- Seromakowiec
- Potrawy na wigilię
Więcej informacji na temat kapusty wigilijnej z grzybami
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wigilijną kapustę z grzybami to jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników.
Aby wykonać przepis na kapustę wigilijną z grzybami potrzebujesz kiszoną kapustę, suszone leśne grzyby, cebulę, masło i łyżkę mąki.
Na początku dokładnie namocz grzyby w ciepłej wodzie. Dzięki temu nią nasiąkną i odzyskają swój pierwotny kształt. W naszym przepisie nie trzeba płukać kiszonej kapusty, dzięki czemu jej smak jest jeszcze bardziej wyrazisty. Razem z kapustą do garnka włóż przyprawy takie jak: liście laurowe, kminek, ziele angielskie i pieprz. Będzie dzięki temu nie tylko pyszna, ale również przyprawy wspomogą proces trawienia dania. Następnie dodaj namoczone i pokrojone grzyby. Wszystko razem gotuj na wolnym ogniu. Jeśli zauważysz, że w garnku ubywa płynu możesz dodać wodę po namoczeniu grzybów. To nada dodatkowych walorów smakowych. Na małej patelni przygotuj zasmażkę z cebuli, masła i mąki, którą następnie dodaj do kapusty. Dzięki temu będzie gęstsza. Jeśli chcesz by kapusta była jeszcze bardziej postna to zamiast masła użyj oleju roślinnego.
Przez zawartość grzybów i kapusty, jest to danie ciężkostrawne, dlatego warto nie pomijać dodatku przypraw. Pozostały sok z kiszonej kapusty możesz spokojnie wypić, ponieważ ma wiele prozdrowotnych oddziaływań na organizm. Jest źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów. Dodatkowo zawiera naturalne probiotyki, które kształtują równowagę bakteryjną w dolnym odcinku przewodu pokarmowego.
Chociaż grzyby suszone uważane są w Polsce głównie jako dodatek smakowy, to warto wspomnieć, że mają również wiele wartości odżywczych. Zawierają dużo białka, witaminę A oraz witaminy z grupy B. Dlatego warto spożywać dania na bazie suszonych, leśnych grzybów.
Przygotowanie kapusty wigilijnej zajmuję trochę czasu, więc danie to można przygotować wcześniej i zamrozić. Do mrożenia użyjcie słoików lub plastikowych pojemników. Cienkie woreczki niestety mogą pęknąć.
Gotowana kapusta wigilijna z grzybami suszonymi i przyprawami to danie obowiązkowe na święta.
Alergeny w kapuście wigilijnej z grzybami
Lista alergenów dla kapusty wigilijnej z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
W przepisie na kapustę wigilijną z grzybami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- kminek ziarna
Wartości odżywcze kapusty wigilijnej z grzybami
Sok z kiszonej kapusty jest źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów. Dodatkowo zawiera naturalne probiotyki, które kształtują równowagę bakteryjną w dolnym odcinku przewodu pokarmowego.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.