Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, miska

Przepis na jogurtowiec pieczony krok po kroku

Jajka podziel na żółtka i białka.

Żółtka jaj wymieszaj z olejem i budyniem. Zmiksuj krótko za pomocą miksera.

Delikatnie wmieszaj jogurty greckie.

Białka ubij z cukrem i szczyptą soli do uzyskania gęstej piany.

Połącz ubite białka jaj i masę jogurtową.

Herbatniki rozgnieć na pył i połącz z rozpuszczonym masłem, wyłóż masę na spód foremki.

Wlej masę jogurtową i włóż na wierzch owoce.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.

Całość posyp posiekanymi migdałami lub płatkami migdałów.

jogurtowiec pieczony
Często zadawane pytania
Jogurtowiec pieczony - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - jogurtowiec pieczony

W skrócie
Kalorii w porcji
286 kcal
Wielkość
jednej porcji
100 g
Indeks glikemiczny
50

Wartości odżywcze jogurtowca pieczonego

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania ciasta możesz wykorzystać dowolne owoce, świetnie sprawdzą się borówki, maliny czy czereśnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
286.40
286.40
Białko (g)
6.94
6.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
26.70
26.70
Węglowodany przyswajalne (g)
25.38
25.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.32
1.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
17.40
17.40
Tłuszcze nasycone (g)
6.44
6.44
Tłuszcze nienasycone (g)
10.96
10.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.34
8.34
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.62
2.62
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
53.25
53.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
86.97
86.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.62
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.20
Witamina E (mg)
2.45
2.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
85.39
85.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.93
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.53
25.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
16.80
16.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
210.19
210.19
Potas (mg)
141.01
141.01
Wapń (mg)
90.93
90.93
Fosfor (mg)
172.99
172.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
28.37
28.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.80
0.80
Cynk (mg)
0.62
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jogurtowca pieczonego 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jogurtowcu pieczonym

Lista alergenów dla jogurtowca pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty
    • Herbatniki
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Więcej informacji na temat jogurtowca pieczonego

Masz ochotę na szybkie i łatwe ciasto lub słodką przekąskę w ciągu dnia?

Świetnie się składa, poznaj mój przepis na jogurtowiec pieczony, który przygotujesz w krótkim czasie.

Nasza słodka przekąska powstanie w krótkim czasie, ponieważ nie będzie to ciasto drożdżowe.

Do jego przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe składniki, takie jak: herbatniki, jogurt grecki, budyń, cukier, jajka, olej rzepakowy, migdały, herbatniki i masło oraz dowolne owoce, w moim przypadku użyłam truskawek. Idealnie sprawdza się też tutaj borówki, maliny czy czereśnie.

W przepisie występują herbatniki tradycyjne, które naturalnie zawierają gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko ciastka na wersję bezglutenową. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Mój smaczny jogurtowiec pieczony powstał z jogurtów greckich o normalnej zwartości tłuszczu w swoim składzie, jeśli jednak chcesz, aby Twoje ciasto było nieco bardziej fit postaw na jogurty greckie 0% tłuszczu.

Nasz pyszny placek to idealny pomysł na słodki deser lub lunch w gronie rodziny, lub przyjaciół.

Dokładnie jak zrobić jogurtowiec pieczony opisuję dokładnie krok po kroku nieco niżej. Koniecznie poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, jak pyszne jest to ciasto.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Szacunkowy koszt przygotowania jogurtowca pieczonego

Koszt składników
60.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt grecki pełnotłusty
700 g
3 opakowania
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 700 g
Budyń (proszek)
70 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.75
Za 70 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
60 ml
1/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Borówka amerykańska
100 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 100 g
Migdały
120 g
2 garści
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 120 g
Herbatniki
200 g
2 opakowania
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Koszt składników
60.90
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na jogurtowiec pieczony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób