Przepis na jogurtowiec pieczony krok po kroku
- Jogurt grecki pełnotłusty 700 g 3 opakowania
- Budyń (proszek) 70 g 1 opakowanie
- Cukier 125 g 1/2 szklanki
- Jajko 3 szt.
- Olej rzepakowy 60 ml 1/4 szklanki
- Truskawki 500 g
- Migdały 120 g 2 garści
- Herbatniki 200 g 2 opakowania
- Masło 125 g 1/2 kostki
Jajka podziel na żółtka i białka.
Żółtka jaj wymieszaj z olejem i budyniem. Zmiksuj krótko za pomocą miksera.
Delikatnie wmieszaj jogurty greckie.
Białka ubij z cukrem i szczyptą soli do uzyskania gęstej piany.
Połącz ubite białka jaj i masę jogurtową.
Herbatniki rozgnieć na pył i połącz z rozpuszczonym masłem, wyłóż masę na spód foremki.
Wlej masę jogurtową i włóż na wierzch pokrojone w ćwiartki owoce.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.
-
Placki jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto jogurtowe
-
Babka jogurtowa
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Ciasto jogurtowe z jabłkami
-
Babeczki jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Bułeczki jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Ciasto jogurtowe z owocami
-
Jogurtowiec z galaretkami
-
Ciasto jogurtowe z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe kubeczkowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
-
Dietetyczne ciasto jogurtowe
-
Jogurtowiec

(liczba kalorii)
Jogurtowiec pieczony - cechy przepisu
Więcej o jogurtowcu pieczonym
Masz ochotę na szybkie i łatwe ciasto lub słodką przekąskę w ciągu dnia?
Świetnie się składa, poznaj mój przepis na jogurtowiec pieczony, który przygotujesz w krótkim czasie.
Nasza słodka przekąska powstanie w krótkim czasie, ponieważ nie będzie to ciasto drożdżowe.
Do jego przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe składniki, takie jak: herbatniki, jogurt grecki, budyń, cukier, jajka, olej rzepakowy, migdały, herbatniki i masło oraz dowolne owoce, w moim przypadku użyłam truskawek. Idealnie sprawdza się też tutaj borówki, maliny czy czereśnie.
W przepisie występują herbatniki tradycyjne, które naturalnie zawierają gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko ciastka na wersję bezglutenową. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Mój smaczny jogurtowiec pieczony powstał z jogurtów greckich o normalnej zwartości tłuszczu w swoim składzie, jeśli jednak chcesz, aby Twoje ciasto było nieco bardziej fit postaw na jogurty greckie 0% tłuszczu.
Nasz pyszny placek to idealny pomysł na słodki deser lub lunch w gronie rodziny, lub przyjaciół.
Dokładnie jak zrobić jogurtowiec pieczony opisuję dokładnie krok po kroku nieco niżej. Koniecznie poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, jak pyszne jest to ciasto.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Wartości odżywcze jogurtowca pieczonego
Węglowodany w jogurtowcu pieczonym
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w jogurtowcu pieczonym
Lista alergenów dla jogurtowca pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
W przepisie na jogurtowiec pieczony nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- jogurt grecki pełnotłusty
A co z migdałami podanymi w składnikach? I skąd taki piękny kolor? Na górze nie widzę też truskawek, które sugerujesz ułożyć. Chciałam zrobić, ale bardzo prosze o uzupełnienie przepisu :-)