Jajka z piekarnika

Opublikowano: 07.11.2021 r., 8:01 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekane jajka na blaszce
Jajka z piekarnika
Dobry, prosty przepis na jajka z piekarnika idealne na śniadanie lub na kolację. Są także pyszne jako przystawka na święta, zwłaszcza w Wielkanoc.
Przygotowanie 20 min
169 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Jajko (12 szt.)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, szczypiorek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, forma na muffiny

Przepis na jajka z piekarnika krok po kroku

Piekarnik nagrzej na 190 stopni Celsjusza.

Foremkę na muffiny posmaruj we wgłębieniach olejem.

Do każdej foremki wbij po jednym jajku.

Przypraw każde jajko solą, pieprzem i papryką.

Wstaw jajka do piekarnika i piecz do momentu, w którym białko stanie się białe (zetnie się).

Po wyjęciu podawaj z ulubionymi dodatkami i posyp szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na jajka z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat jajek z piekarnika

Dobry, prosty przepis na jajka z piekarnika idealne na śniadanie lub na kolację. Są także pyszne jako przystawka na święta, zwłaszcza w Wielkanoc. Wykonanie jest łatwe, zajmie jedynie kilkanaście minut. To dobre rozwiązanie, jeśli chcesz zrobić jajka sadzone i musisz przygotować ich większą ilość. W piekarniku możesz przygotować nawet 12 jajek na raz. Potrzebujesz jedynie dwóch składników oraz przyprawy. Jajka z piekarnika są pyszne i to będzie świetna przystawka dla każdego. Można podawać je na różne sposoby, na zimno i na ciepło.

Pyszne jajka z piekarnika to przekąska, która jest lekka i zdrowa. Dodatkowo są bardzo szybkim i prostym przepisem. Jak zrobić jajka z piekarnika? Do zrobienia przepisu na jajka z piekarnika potrzebujesz specjalnej foremki na muffiny. Foremki te mają różną ilość otworów, w których możesz zrobić jajka z piekarnika. Standardowa ilość to 12, ale są także dostępne formy o innej liczbie, na przykład 9. Zamiast formy na muffiny idealne będą także silikonowe lub metalowe foremki na muffiny – tutaj ilość można dobrać dowolnie. Jajka z piekarnika możesz także upiec w specjalnych, malutkich naczynkach. Takie naczynka powinny być przystosowane do używania w piekarniku, na przykład ceramiczne. Całość łatwo zrobić. Po prostu do każdego naczynka czy tez otworu wbijaj po jednym jajku. Uważaj, by nie zniszczyć żółtka. Jajka następnie należy upiec.

Jajka pieczone przypominają jajka sadzone. Są łatwe do zrobienia, a dodatkowo możesz zrobić na raz dużą ilość. Jak zrobić jajka z piekarnika, by żółtko pozostało płynne? Jeżeli jesteś fanem płynnego żółtka warto kontrolować stan wypieczenia jajek. Dobre jest sprawdzanie czy białko nie jest już przezroczyste i wodniste, a białe i ścięte. To nie wszystko. Płynne żółtko to takie, gdy po lekkim dotknięciu go na przykład łyżeczką (nie czymś ostrym, by nie pękły) było elastyczne, a nie twarde.

Jak zrobisz jajka z piekarnika na święta (z okazji Wielkanocy bądź na inną okoliczność) podawać je można z typowymi dla świąt dodatkami: białą kiełbasą oraz chrzanem. Jest to też prosty przepis na śniadanie lub na kolację. Świetnie smakują z takimi dodatkami jak na Wielkanoc, ale to nie jedyny sposób na wykorzystanie ich. Do kolacji czy do śniadania sprawdzą się też na przykład podane na toście z hummusem lub jako dodatek do kanapki. Przepis na jajka z piekarnika najlepiej zrobić tuż przed podaniem, by jajka pozostały gorące. Są dobre także w wersji na zimno, na przykład w sosie tatarskim, musztardowym, tzatziki albo po prostu z majonezem.

Przepis na jajka z piekarnika sam w sobie ma zerowy indeks glikemiczny! Jest to idealny dodatek dla osób, które muszą zwracać uwagę na wartość indeksu glikemicznego.

Alergeny w jajkach z piekarnika

Lista alergenów dla jajek z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze jajek z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Niskowęglowodanowy posiłek, który składa się głównie z białka i tłuszczu. Stanowi dobry dodatek do głównego posiłku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
154.30
169.73
Białko (g)
12.37
13.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
0.71
0.78
Węglowodany przyswajalne (g)
0.71
0.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
10.86
11.95
Tłuszcze nasycone (g)
3.99
4.38
Tłuszcze nienasycone (g)
6.87
7.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.59
5.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.28
2.51
Cholesterol (mg)
366.45
403.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina D (µg (mcg))
1.97
2.17

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
139.88
153.87
Potas (mg)
135.94
149.53
Wapń (mg)
55.16
60.68
Żelazo (mg)
1.72
1.90
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek z piekarnika 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek z piekarnika

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
12 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
12.00
Za 12 szt.
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
19.00