Jaja w sosie musztardowym
- Jajko (6 szt.)
- Musztarda (25 g)
- Masło (20 g)
- Mąka pszenna typ 500 (10 g)
- Bulion warzywny (250 ml)
Przepis na jaja w sosie musztardowym krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo. Przekrój na pół.
Przygotuj sos: W rondelku rozpuść masło, następnie wsyp mąkę. Całość smaż przez chwilę, następnie dodaj musztardę, bulion oraz łyżeczkę pieprzu.
Sos mieszaj rózgą, aż masa zgęstnieje i stanie się gładka. Dopraw solą i pieprzem.
Na półmisek lub miskę wlej przygotowany sos musztardowy, następnie włóż połówki jajek.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat jaj w sosie musztardowym
Jaja w sosie musztardowym to niezwykle smaczna opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Są proste w przygotowaniu, ale również niezwykle odżywcze ze względu na wysoką zawartość białka.
Przepis na jaja w sosie musztardowym to doskonała opcja na pyszne danie, które sprawdzi się na wiele okazji. Możesz przygotować je na święta, ale również jako sposób na łatwy i bardzo tani obiad. Jajka są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Sos musztardowy do jajek można przygotować w kilka minut i świetnie nada się również do innych dań. Jego bazą jest słodka śmietanka, która nadaje mu odpowiedniego smaku. Można ją również wymienić na gęsty jogurt naturalny, dzięki czemu całe danie będzie bardziej fit. Nie jest to jednak konieczne, gdyż dostarcza ono naprawdę sporo białka.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jaja w sosie musztardowym, by były pyszne i dobre dla zdrowia, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Wystarczą do niego gotowane jajka oraz prosty sos na bazie śmietany i musztardy. W wielu domach to popularna przystawka. Nie musisz ich jednak jeść na zimno. Idealnie sprawdzają się na ciepło. To pomysł na posiłek, który zabiera mniej niż 15 minut. Są niezwykle sycące, a przy tym naprawdę smaczne. Całość dopełnia gęsty i kremowy sos z dużą ilością pysznej musztardy. To danie sprawdzi się na święta, ale również na co dzień. Idealnie komponuje się z ziemniakami z wody, a także kaszą. Całość jest bardzo kremowa i smaczna. Aromatu nadaje całości spory dodatek musztardy. To danie, które jest całkowicie lekkie, dlatego może pojawiać się na diecie, sprawdzi się również dla najmłodszych. Ta opcja dostarcza także sporo białka. Jajka są świetną alternatywą dla mięsa, gdyż są równie smaczne i odżywcze, a zawierają mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, ale są źródłem wielu witamin i związków prozdrowotnych. Ich obecność w diecie na pewno wyjdzie każdemu na zdrowie. Ze względu na bardzo duży udział białka całość jest naprawdę sycąca. To danie, które wspaniale sprawdzi się na święta. Jest lekkie i delikatne, ale przy tym bardzo dekoracyjne. To potrawa, która przykuwa wzrok ze względu na dużą ilość kontrastów.
Alergeny w jajach w sosie musztardowym
Lista alergenów dla jaj w sosie musztardowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze jaj w sosie musztardowym
To zdrowa przystawka, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(101g)
Węglowodany
(101g)
Tłuszcze
(101g)
Witaminy
(101g)
Składniki mineralne
(101g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.