Gołąbki z kapustą w środku
- Mięso mielone z indyka (500 g)
- Kapusta włoska (500 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Ryż brązowy (50 g)
- Jajko (2 szt.)
- Pomidory w puszce (800 g)
- Bulion drobiowy - 1/2 szklanki (125 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na gołąbki z kapustą w środku krok po kroku
Kapustę posiekaj na drobne kawałki.
Wrzuć ją do wrzątku i gotuj 5 minut.
Odcedź i rozdrobnij blenderem.
Cebulę pokrój na drobną kostkę.
Do miski z mięsem dodaj jajka, cebulę, kapustę, surowy ryż oraz przyprawy.
Uformuj z nich małe kotleciki.
Mięso podsmaż delikatnie z obu stron na oliwie z oliwek.
Gotowe kotleciki ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Do garnka wlej pomidory z puszki, bulion oraz dodaj przyprawy.
Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Gotowym sosem zalej mięso ułożone w naczyniu żaroodpornym.
Piecz w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków z kapustą w środku
Pyszne gołąbki z kapustą w środku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Kapusta włoska z mięsem i sosem pomidorowym jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić gołąbki z kapustą w środku? Przygotowanie ich jest proste. Na początku kapustę posiekaj na drobne kawałki. Wrzuć ją do wrzątku i gotuj około 5 minut. Następnie powinniśmy ją odcedzić i rozdrobnić blenderem. Cebulkę należy pokroić w drobną kostkę. Do miski przekładamy mięso oraz dodajemy jajka, cebulkę, rozdrobnioną kapustę, surowy ryż i przyprawy. Wymieszaj składniki, a następnie uformuj z nich mała kotleciki. Podsmaż je na rozgrzanej oliwie z oliwek z obu stron. Gotowe ułóż w naczyniu żaroodpornym. W garnku należy przygotować sos z pomidorów z puszki, bulionu i przypraw. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy. Sosem zalewamy mięso w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni
Przepis na gołąbki z kapustą w środku nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z pomidorów, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Maja między innymi działanie antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, moczopędne, a także wpływają na odporność, układ trawienny i nerwowy. Dzieje się to wszystko dzięki witaminom i składnikom odżywczym występującym w ich składzie. Czyli możemy tu zaliczyć witaminy z grupy B, PP oraz K. Ponadto obfitują w potas, oraz wapń, magnez i żelazo. Domowe gołąbki zawierają również oliwę z oliwek, która zawiera witaminy A, D,E i K, które odpowiadają między innymi za przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz pomaga między innymi przy miażdżycy, kamicy żółciowej oraz reguluje procesy trawienne.
Gołąbki z kapustą włoską zapiekane w piekarniku posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Są proste w przygotowaniu oraz smaczne. Sprawdzą się także jako posiłek podczas spotkania rodzinnego. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na dobre danie ułatwi Ci ich przygotowanie.
Alergeny w gołąbkach z kapustą w środku
Lista alergenów dla gołąbków z kapustą w środku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze gołąbków z kapustą w środku
Gołąbki z kapustą w środku to pomysł na zdrowy posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
-
mięso,
indyk,
kapusta,
cebula,
ryż,
ryż brązowy,
jajka,
pomidor,
oliwa z oliwek,
oliwki,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.