Przepis na gołąbki z kapustą w środku krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, papryka ostra, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, blender, miska, łyżka cedzakowa, patelnia

Kapustę posiekaj na drobne kawałki.

Wrzuć ją do wrzątku i gotuj 5 minut.

Odcedź i rozdrobnij blenderem.

Cebulę pokrój na drobną kostkę.

Do miski z mięsem dodaj jajka, cebulę, kapustę, surowy ryż oraz przyprawy.

Uformuj z nich małe kotleciki.

Mięso podsmaż delikatnie z obu stron na oliwie z oliwek.

Gotowe kotleciki ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Do garnka wlej pomidory z puszki, bulion oraz dodaj przyprawy.

Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Gotowym sosem zalej mięso ułożone w naczyniu żaroodpornym.

Piecz w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Gołąbki z kapustą w środku na talerzu
Gołąbki z kapustą w środku
Koszt przygotowania dania
26.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
221 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
31

Gołąbki z kapustą w środku - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gołąbkach z kapustą w środku

Pyszne gołąbki z kapustą w środku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Kapusta włoska z mięsem i sosem pomidorowym jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić gołąbki z kapustą w środku? Przygotowanie ich jest proste. Na początku kapustę posiekaj na drobne kawałki. Wrzuć ją do wrzątku i gotuj około 5 minut. Następnie powinniśmy ją odcedzić i rozdrobnić blenderem. Cebulkę należy pokroić w drobną kostkę. Do miski przekładamy mięso oraz dodajemy jajka, cebulkę, rozdrobnioną kapustę, surowy ryż i przyprawy. Wymieszaj składniki, a następnie uformuj z nich mała kotleciki. Podsmaż je na rozgrzanej oliwie z oliwek z obu stron. Gotowe ułóż w naczyniu żaroodpornym. W garnku należy przygotować sos z pomidorów z puszki, bulionu i przypraw. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy. Sosem zalewamy mięso w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni

Przepis na gołąbki z kapustą w środku nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z pomidorów, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Maja między innymi działanie antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, moczopędne, a także wpływają na odporność, układ trawienny i nerwowy. Dzieje się to wszystko dzięki witaminom i składnikom odżywczym występującym w ich składzie. Czyli możemy tu zaliczyć witaminy z grupy B, PP oraz K. Ponadto obfitują w potas, oraz wapń, magnez i żelazo. Domowe gołąbki zawierają również oliwę z oliwek, która zawiera witaminy A, D,E i K, które odpowiadają między innymi za przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz pomaga między innymi przy miażdżycy, kamicy żółciowej oraz reguluje procesy trawienne.

Gołąbki z kapustą włoską zapiekane w piekarniku posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Są proste w przygotowaniu oraz smaczne. Sprawdzą się także jako posiłek podczas spotkania rodzinnego. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na dobre danie ułatwi Ci ich przygotowanie.

Wartości odżywcze gołąbków z kapustą w środku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
88.55 kcal
221.38 kcal
Białko
7.92 g
19.81 g

Węglowodany w gołąbkach z kapustą w środku

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
6.23 g
15.57 g
Węglowodany przyswajalne
4.82 g
12.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.41 g
3.53 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
3.92 g
9.81 g
Tłuszcze nasycone
1.35 g
3.37 g
Tłuszcze nienasycone
2.57 g
6.43 g
Tłuszcze jednonasycone
1.66 g
4.16 g
Tłuszcze wielonasycone
0.91 g
2.28 g
Cholesterol
39.53 mg
98.83 mg
Brak danych dla: kapusta włoska.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gołąbki z kapustą w środku

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
18.55 µg (mcg)
46.37 µg (mcg)
Witamina B6
0.25 mg
0.62 mg
Witamina B12
0.35 µg (mcg)
0.87 µg (mcg)
Witamina C
11.97 mg
29.93 mg
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.36 µg (mcg)
Witamina E
0.70 mg
1.75 mg
Retinol
13.42 µg (mcg)
33.56 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.18 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.26 mg
Niacyna
2.59 mg
6.48 mg
Foliany
19.58 µg (mcg)
48.95 µg (mcg)
Beta karoten
56.43 µg (mcg)
141.07 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na gołąbki z kapustą w środku

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
190.72 mg
476.80 mg
Potas
230.57 mg
576.42 mg
Wapń
32.01 mg
80.02 mg
Fosfor
92.30 mg
230.76 mg
Magnez
20.11 mg
50.28 mg
Żelazo
1.05 mg
2.63 mg
Cynk
0.96 mg
2.39 mg
Miedź
0.12 mg
0.29 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z kapustą w środku 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gołąbkach z kapustą w środku

Lista alergenów dla gołąbków z kapustą w środku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania gołąbków z kapustą w środku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Kapusta włoska
500 g
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ryż brązowy
50 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Bulion drobiowy
125 g
1/2 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
80.10
Jak oceniasz przepis na gołąbki z kapustą w środku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób