Przepis na gołąbki w kapuście włoskiej krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, rondelek, patelnia

Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie.

Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na łyżce oleju (10 ml) na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso mielone. Całość doprawiamy i smażmy.

Ugotowany ryż łączymy w misce z usmażonym mięsem. Składniki mieszamy.

Kapustę parzymy we wrzątku. Na miękkie liście układamy farsz. Liście szczelnie zwijamy. Dodatkowo każdy możemy obwiązać białą nitką lub zabezpieczyć wykałaczką przed rozpadnięciem się.

Gołąbki z każdej strony podsmażamy na patelni do momentu, aż kapusta zarumieni się. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym.

Do rondelka przelewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy go. Opcjonalnie możemy dolać trochę wody. Sos należy zagotować.

Gotowym sosem zalewamy gołąbki. Całość zapiekamy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 st. C pod przykryciem oraz 15 minut bez przykrycia w tej samej temperaturze.

Często zadawane pytania

Gołąbki w kapuście włoskiej w naczyniu
Gołąbki w kapuście włoskiej
Koszt przygotowania dania
30.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
195 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
33

Gołąbki w kapuście włoskiej - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gołąbkach w kapuście włoskiej

Pyszne gołąbki w kapuście włoskiej z ryżem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Mięso mielone z dodatkami zawinięte w kapustę z sosem pomidorowym jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Danie możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić gołąbki w kapuście włoskiej? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe, a do ich wykonania potrzebne będzie nam naczynie żaroodporne. Na początku ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na łyżce oleju (10 ml) na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso mielone. Całość doprawiamy i smażmy. Ugotowany ryż łączymy w misce z usmażonym mięsem. Składniki mieszamy. Kapustę parzymy we wrzątku. Na miękkie liście układamy farsz, które szczelnie zwijamy. Dodatkowo każdy możemy obwiązać białą nitką lub zabezpieczyć wykałaczką przed rozpadnięciem się. Gołąbki z każdej strony podsmażamy na patelni do momentu, aż kapusta zarumieni się. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym. Do rondelka przelewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy go. Opcjonalnie możemy dolać trochę wody. Sos należy zagotować. Gotowym sosem zalewamy gołąbki. Ile czasu pieczemy danie? Całość zapiekamy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni pod przykryciem oraz 15 minut bez przykrycia w tej samej temperaturze.

Przepis na gołąbki w kapuście włoskiej nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości zdrowotnych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.

Gołąbki zapiekane w piekarniku odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Wartości odżywcze gołąbków w kapuście włoskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
115.25 kcal
195.92 kcal
Białko
5.48 g
9.32 g

Węglowodany w gołąbkach w kapuście włoskiej

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
8.44 g
14.34 g
Węglowodany przyswajalne
6.80 g
11.56 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.64 g
2.79 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
6.88 g
11.69 g
Tłuszcze nasycone
2.49 g
4.23 g
Tłuszcze nienasycone
4.39 g
7.46 g
Tłuszcze jednonasycone
3.36 g
5.72 g
Tłuszcze wielonasycone
1.03 g
1.74 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, jajko.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gołąbki w kapuście włoskiej

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A
17.36 µg (mcg)
29.51 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
16.08 mg
27.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E
0.69 mg
1.18 mg
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
7.91 µg (mcg)
13.46 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.66 mg
2.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
22.58 µg (mcg)
38.39 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
106.98 µg (mcg)
181.86 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gołąbki w kapuście włoskiej

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
33.46 mg
56.87 mg
Potas
271.69 mg
461.88 mg
Wapń
25.90 mg
44.03 mg
Fosfor
80.20 mg
136.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.02 mg
1.73 mg
Cynk
0.79 mg
1.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków w kapuście włoskiej 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gołąbkach w kapuście włoskiej

Lista alergenów dla gołąbków w kapuście włoskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania gołąbków w kapuście włoskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta włoska
800 g
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 800 g
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Ryż brązowy
100 g
2 woreczki
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Przecier pomidorowy bez soli
700 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 700 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
57.50
Jak oceniasz przepis na gołąbki w kapuście włoskiej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób