Gołąbki w kapuście włoskiej
- Kapusta włoska (800 g)
- Mięso mielone wieprzowe (500 g)
- Ryż brązowy - 2 woreczki (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (700 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
Przepis na gołąbki w kapuście włoskiej krok po kroku
Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na łyżce oleju (10 ml) na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso mielone. Całość doprawiamy i smażmy.
Ugotowany ryż łączymy w misce z usmażonym mięsem. Składniki mieszamy.
Kapustę parzymy we wrzątku. Na miękkie liście układamy farsz. Liście szczelnie zwijamy. Dodatkowo każdy możemy obwiązać białą nitką lub zabezpieczyć wykałaczką przed rozpadnięciem się.
Gołąbki z każdej strony podsmażamy na patelni do momentu, aż kapusta zarumieni się. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym.
Do rondelka przelewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy go. Opcjonalnie możemy dolać trochę wody. Sos należy zagotować.
Gotowym sosem zalewamy gołąbki. Całość zapiekamy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 st. C pod przykryciem oraz 15 minut bez przykrycia w tej samej temperaturze.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków w kapuście włoskiej
Pyszne gołąbki w kapuście włoskiej z ryżem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Mięso mielone z dodatkami zawinięte w kapustę z sosem pomidorowym jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Danie możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić gołąbki w kapuście włoskiej? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe, a do ich wykonania potrzebne będzie nam naczynie żaroodporne. Na początku ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na łyżce oleju (10 ml) na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso mielone. Całość doprawiamy i smażmy. Ugotowany ryż łączymy w misce z usmażonym mięsem. Składniki mieszamy. Kapustę parzymy we wrzątku. Na miękkie liście układamy farsz, które szczelnie zwijamy. Dodatkowo każdy możemy obwiązać białą nitką lub zabezpieczyć wykałaczką przed rozpadnięciem się. Gołąbki z każdej strony podsmażamy na patelni do momentu, aż kapusta zarumieni się. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym. Do rondelka przelewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy go. Opcjonalnie możemy dolać trochę wody. Sos należy zagotować. Gotowym sosem zalewamy gołąbki. Ile czasu pieczemy danie? Całość zapiekamy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni pod przykryciem oraz 15 minut bez przykrycia w tej samej temperaturze.
Przepis na gołąbki w kapuście włoskiej nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości zdrowotnych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.
Gołąbki zapiekane w piekarniku odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Alergeny w gołąbkach w kapuście włoskiej
Lista alergenów dla gołąbków w kapuście włoskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze gołąbków w kapuście włoskiej
Gołąbki posiadają niski IG, dzięki czemu swobodnie możemy wprowadzić je do naszej diety.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.