Gołąbki w kapuście włoskiej

Opublikowano: 14.03.2022 r., 9:57 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki z kapustą włoską
Gołąbki w kapuście włoskiej
Gołąbki w kapuście włoskiej to pomysł na obiad dla całej rodziny. Są pyszne w smaku oraz niezwykle aromatyczne. Spróbuj koniecznie, a zagoszczą u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 90 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
195 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
33
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Kapusta włoska (800 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (500 g)
  • Ryż brązowy - 2 woreczki (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (700 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, rondelek, patelnia

Przepis na gołąbki w kapuście włoskiej krok po kroku

Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie.

Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na łyżce oleju (10 ml) na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso mielone. Całość doprawiamy i smażmy.

Ugotowany ryż łączymy w misce z usmażonym mięsem. Składniki mieszamy.

Kapustę parzymy we wrzątku. Na miękkie liście układamy farsz. Liście szczelnie zwijamy. Dodatkowo każdy możemy obwiązać białą nitką lub zabezpieczyć wykałaczką przed rozpadnięciem się.

Gołąbki z każdej strony podsmażamy na patelni do momentu, aż kapusta zarumieni się. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym.

Do rondelka przelewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy go. Opcjonalnie możemy dolać trochę wody. Sos należy zagotować.

Gotowym sosem zalewamy gołąbki. Całość zapiekamy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 st. C pod przykryciem oraz 15 minut bez przykrycia w tej samej temperaturze.

Jak oceniasz przepis na gołąbki w kapuście włoskiej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,8% osób

Więcej informacji na temat gołąbków w kapuście włoskiej

Pyszne gołąbki w kapuście włoskiej z ryżem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Mięso mielone z dodatkami zawinięte w kapustę z sosem pomidorowym jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Danie możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić gołąbki w kapuście włoskiej? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe, a do ich wykonania potrzebne będzie nam naczynie żaroodporne. Na początku ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na łyżce oleju (10 ml) na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso mielone. Całość doprawiamy i smażmy. Ugotowany ryż łączymy w misce z usmażonym mięsem. Składniki mieszamy. Kapustę parzymy we wrzątku. Na miękkie liście układamy farsz, które szczelnie zwijamy. Dodatkowo każdy możemy obwiązać białą nitką lub zabezpieczyć wykałaczką przed rozpadnięciem się. Gołąbki z każdej strony podsmażamy na patelni do momentu, aż kapusta zarumieni się. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym. Do rondelka przelewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy go. Opcjonalnie możemy dolać trochę wody. Sos należy zagotować. Gotowym sosem zalewamy gołąbki. Ile czasu pieczemy danie? Całość zapiekamy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni pod przykryciem oraz 15 minut bez przykrycia w tej samej temperaturze.

Przepis na gołąbki w kapuście włoskiej nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości zdrowotnych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.

Gołąbki zapiekane w piekarniku odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Alergeny w gołąbkach w kapuście włoskiej

Lista alergenów dla gołąbków w kapuście włoskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze gołąbków w kapuście włoskiej

na 100g gotowej potrawy

Gołąbki posiadają niski IG, dzięki czemu swobodnie możemy wprowadzić je do naszej diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
115.25
195.92
Białko (g)
5.48
9.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
8.44
14.34
Węglowodany przyswajalne (g)
6.80
11.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.64
2.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
6.88
11.69
Tłuszcze nasycone (g)
2.49
4.23
Tłuszcze nienasycone (g)
4.39
7.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.36
5.72
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.03
1.74
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, jajko.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
17.36
29.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.08
27.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.16
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.69
1.18
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.91
13.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.66
2.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.58
38.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
106.98
181.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
33.46
56.87
Potas (mg)
271.69
461.88
Wapń (mg)
25.90
44.03
Fosfor (mg)
80.20
136.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.02
1.73
Cynk (mg)
0.79
1.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków w kapuście włoskiej 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków w kapuście włoskiej

Koszt składników
57.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta włoska
800 g
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 800 g
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Ryż brązowy
100 g
2 woreczki
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Przecier pomidorowy bez soli
700 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 700 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
57.50