Gofry drożdżowe

Opublikowano: 29.03.2023 r., 14:23 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
gofry z cukrem pudrem
Gofry drożdżowe
Poznaj przepis na pyszne, puszyste gofry drożdżowe, które możesz podawać na słodko i na słono.
Przygotowanie 30 min
572 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - duża szklanka (150 g)
  • Drożdże suche - płaska łyżeczka (4 g)
  • Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
  • Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, miska, gofrownica

Przepis na gofry drożdżowe krok po kroku

Mąkę przesiej do miski, dodaj suszone drożdże, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj.

Lekko podgrzej mleko, dodaj olej i jajka. Wymieszaj i dodaj do miski z suchymi składnikami.

Mieszaj do połączenia składników i uzyskania jednolitej konsystencji.

Odstaw ciasto pod przykryciem na ok. godzinę.

Wymieszaj i wykładaj na rozgrzaną gofrownicę.

Jak oceniasz przepis na gofry drożdżowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat gofrów drożdżowych

Gofry drożdżowe to pomysł na pyszne, łatwe śniadanie dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się w weekendy lub na kolację, ponieważ ciasto drożdżowe, z którego powstaną smaczne, chrupiące, puszyste gofry potrzebuje około godziny, żeby wyrosnąć. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić gofry drożdżowe, aby były naprawdę najlepsze i dobre na każdą okazję, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis. Do ich przygotowania potrzebujesz wyłącznie mąki pszennej, drożdży, cukru, mleka, proszku do pieczenia, jajek oraz tłuszczu. Możesz wykorzystać na przykład roztopione masło, olej rzepakowy lub olej kokosowy. Przygotowując gofry drożdżowe, możesz przygotować ciasto zarówno z drożdży suchych, jak i świeżych. Pamiętaj, jednak że drożdże suche wykorzystuje się w mniejszych ilościach niż drożdże świeże. Samo przygotowanie ciasta drożdżowego na gofry jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy w oddzielnych miskach wymieszać mokre i suche składniki, a następnie je połączyć, mieszając do momentu powstania jednolitej, elastycznej masy. Najwięcej czasu wymaga wyrośnięcie ciasta. Aby wyrosło, należy odstawić je pod przykryciem, na przykład pod ściereczką, w lekko ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość i mieć charakterystyczne dla ciasta drożdżowego bąble. Ostatnim krokiem jest wykładanie porcji ciasta na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Gofry z ciasta drożdżowego najlepiej smakują na słodko. Możesz podawać je ze świeżymi lub mrożonymi owocami, czekoladą, bitą śmietaną lub lodami. Jeśli wolisz gofry w wersji wytrawnej, dobrym pomysłem jest podanie ich na przykład z jajkiem sadzonym i awokado. Gofry drożdżowe świetnie sprawdzą się na śniadanie lub kolację dla całej rodziny. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis.

Alergeny w gofrach drożdżowych

Lista alergenów dla gofrów drożdżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze gofrów drożdżowych

na 100g gotowej potrawy

Gofry mają stosunkowo wysoki indeks glikemiczny, dlatego warto podawać je z dodatkiem produktów bogatych w białko i/lub tłuszcze, aby zmniejszyć wpływ na glikemię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
238.55
572.52
Białko (g)
7.42
17.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
25.13
60.30
Węglowodany przyswajalne (g)
24.91
59.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.22
0.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
12.14
29.15
Tłuszcze nasycone (g)
2.30
5.52
Tłuszcze nienasycone (g)
9.84
23.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.00
16.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.84
6.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.44
104.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.74
1.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.39
0.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.28
5.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
66.80
160.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
35.76
85.83
Potas (mg)
194.43
466.63
Wapń (mg)
97.78
234.67
Fosfor (mg)
151.63
363.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.08
43.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.86
4.47
Cynk (mg)
0.72
1.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów drożdżowych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów drożdżowych

Koszt składników
23.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
duża szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Drożdże suche
4 g
płaska łyżeczka
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 4 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Proszek do pieczenia
3 g
1/2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 3 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
23.10