Gofry bez gofrownicy

Opublikowano: 05.07.2022 r., 12:01 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gofry bez gofrownicy podane na talerzyku z owocami.
Gofry bez gofrownicy
Gofry bez gofrownicy to przepis dla wszystkich, którzy nie posiadają w swoim domu gofrownicy, przez co nie mogli przygotowywać tego przysmaku. Teraz już mogą!
Przygotowanie 20 min
Smażenie 30 min
542 kcal
Kcal w porcji
212 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Mleko 2% (200 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier (10 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Olej rzepakowy (55 ml)
  • Cukier wanilinowy (4 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, duża miska, rózga, forma do gofrów

Przepis na gofry bez gofrownicy krok po kroku

Do dużej miski dodaj mleko, olej i wbij jaja.

Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

Dodaj cukier i cukier waniliowy.

Wszystko wymieszaj razem rózgą, by nie było grudek.

Nagrzej patelnię i wyłóż na niej formę. Wlej ciasto powoli do formy na gofry.

Gdy nieco się podpiecze wyciągnij formę i podpiekaj przez 3 minuty, a następnie odwróć na drugą stronę. Tak samo postępuj z pozostałym ciastem.

Jak oceniasz przepis na gofry bez gofrownicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat gofrów bez gofrownicy

Gofry bez gofrownicy to przepis dla wszystkich, którzy nie posiadają w swoim domu gofrownicy, przez co nie mogli przygotowywać tego przysmaku. Teraz już mogą! Chrupiące gofry są pysznym i łatwym deserem, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Te z tego przepisu zawsze wychodzą idealnie kruche i puszyste, czyli po prostu najlepsze. Można je podawać ze świeżymi owocami, czy posypane cukrem pudrem, jednak są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka nawet bez dodatków. Warto więc od razu zrobić większą porcję.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gofry bez gofrownicy, by były smaczne i proste, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To dobre gofry na wszelkiego rodzaju imprezy, gdyż nawet po ostudzeniu nie stają się gumowe i niesmaczne. Można je podawać z pysznymi owocami, dzięki czemu będą naprawdę zdrową opcją. By uczynić z nich jeszcze bardziej fit przekąskę można zamienić dodatek cukru na dowolny słodzik, a mąkę wymieszać w proporcji pół na pół z owsianą pełnoziarnistą. Dzięki temu będą mniej kaloryczne, bardziej sycące, a ich ładunek glikemiczny będzie zdecydowanie niższy.

Przepis na gofry bez gofrownicy to doskonały pomysł na łatwe domowe wypieki. Pozwala w ekspresowym tempie stworzyć deser tak pyszny, że ciężko jest obok niego przejść obojętnie. Gofry są idealnie słodkie i miękkie. Na pewno przypadną do gustu najmłodszym domownikom, którzy docenią je za niezwykłą chrupkość i słodycz. Zamiast gofrownicy przyda się do ich zrobienia specjalna forma. Całość robi się na patelni w kilka chwil. Gofry ładnie się przypiekają i są bardzo smaczne. To najlepsze gofry bez gofrownicy. To dobry przepis na szybki i łatwy deser, który nie sprawia, że trzeba siedzieć cały dzień w kuchni. Wystarczy do niego tylko dobrej jakości patelnia i można wyczarować danie, które oczaruje każdego. Te gofry są naprawdę puszyste i bardzo chrupiące. I choć są niesamowicie proste w przygotowaniu, to wciąż zachwycają dlatego, że są po prostu pyszne. To zasługa idealnych proporcji mąki, mleka i jaj, które tworzą ten miękki w środku i chrupiący na zewnątrz deser.

Alergeny w gofrach bez gofrownicy

Lista alergenów dla gofrów bez gofrownicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze gofrów bez gofrownicy

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(212g)
Energia (kcal)
255.83
542.36
Białko (g)
6.52
13.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(212g)
Węglowodany (g)
23.10
48.96
Węglowodany przyswajalne (g)
23.08
48.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(212g)
Tłuszcz (g)
15.36
32.56
Tłuszcze nasycone (g)
2.47
5.25
Tłuszcze nienasycone (g)
12.88
27.31
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.14
19.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.74
7.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
51.54
109.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(212g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.77
1.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.59
3.38
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
41.91
88.85
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(212g)
Sód (mg)
38.04
80.64
Potas (mg)
216.14
458.23
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
111.02
235.37
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
166.74
353.50
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.81
33.51
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.60
3.39
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.62
1.32
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów bez gofrownicy 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów bez gofrownicy

Koszt składników
22.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
10 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
55 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.39
Za 55 ml
Cukier wanilinowy
4 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 4 g
Koszt składników
22.20