Galareta z indyka
- Udziec z indyka (1000 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Seler korzeniowy - 1 średnia sztuka (200 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (200 g)
- Groszek konserwowy (250 g)
- Kukurydza konserwowa (250 g)
- Ocet spirytusowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Żelatyna (40 g)
Przepis na galareta z indyka krok po kroku
Udko umieść w garnku i wlej do niego wodę (około 2 litrów).
Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny.
Obierz marchew, seler oraz cebulę.
Na 45 minut przed końcem gotowania dodaj do wywaru warzywa.
Odcedź bulion i dopraw go solą, majerankiem, czosnkiem oraz pieprzem.
Dodaj żelatynę, ocet i wymieszaj dokładnie.
Mięso oddziel od kości i posiekaj drobno.
Marchew i seler pokrój w kostkę.
Posiekaj natkę pietruszki.
Mięso i warzywa umieść w miseczkach i zalej wystudzonym bulionem.
Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
-
Karp w galarecie
-
Galareta wieprzowa
-
Galareta z kurczaka
-
Galaretka wieprzowa
-
Galareta drobiowa
-
Ryba w galarecie
-
Zimne nóżki w galarecie
-
Ryba faszerowana
-
Schab w galarecie
-
Szynka w galarecie
-
Łosoś w galarecie
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Pstrąg w galarecie
-
Galat
-
Galareta z nóżek
-
Ozorki w galarecie
-
Dorsz w galarecie
-
Galart
Więcej informacji na temat galarety z indyka
Galareta z indyka to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do chleba dla całej rodziny. Drobiowa galaretka to tradycyjna przekąska kuchni polskiej. Galareta jest idealna na imprezę jako zakąska do wódki. Przepis na galaretę z indyka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udziec z indyka, marchew, seler, cebula, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa, liść laurowy, ziele angielskie, ocet spirytusowy, sól, pieprz, majeranek, czosnek, natka pietruszki, żelatyna.
Jak zrobić galaretę z indyka? Udko umieść w garnku i wlej do niego wodę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny. Obierz marchew, seler oraz cebulę. Na 45 minut przed końcem gotowania dodaj do wywaru warzywa. Odcedź bulion i dopraw go solą, majerankiem, czosnkiem oraz pieprzem. Dodaj żelatynę, ocet i wymieszaj dokładnie. Mięso oddziel od kości i posiekaj drobno. Marchew i seler pokrój w kostkę. Posiekaj natkę pietruszki. Mięso i warzywa umieść w miseczkach i zalej wystudzonym bulionem. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, selenu i cynku. Selen uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Cynk natomiast ma właściwości wspomagające nasz układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi. Ma również niebagatelny wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie. Poprawia kondycję naszej skóry, zwiększa jej elastyczność, zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci. Kukurydza jest źródłem witaminy A, B oraz E.
Podsumowując sprawdzony przepis na pyszną galaretę sprawdzi się doskonale na przekąskę dla całej rodziny. Pyszna domowa galareta zawiera małą ilość kalorii. Smaczna galareta świetnie smakuje na zimno. Najlepsza galareta z gotowanego mięsa nie zawiera dużej ilości tłuszczu. Galareta jest dobra do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Alergeny w galarecie z indyka
Lista alergenów dla galarety z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze galarety z indyka
Galareta z indyka to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Galareta zawiera małą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Galareta jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.