Desery z białą czekoladą

Opublikowano: 12.09.2023 r., 15:38 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Desery z białą czekoladą w pucharkach
Desery z białą czekoladą
Desery z białą czekoladą to idealny pomysł na smaczny podwieczorek. Takie pyszne deserki będą świetnym zwieńczeniem rodzinnych spotkań i przyjęć.
Przygotowanie 20 min
499 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Czekolada biała (150 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - schłodzona (400 g)
  • Maliny (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, blender, pucharki

Przepis na desery z białą czekoladą krok po kroku

Maliny umyj i zblenduj.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i zostaw do przestudzenia.

Do dużej miski wlej śmietankę i ubij na sztywno.

Cienkim strumieniem wlej czekoladę do ubitej śmietany i zmiksuj na małych obrotach.

Mus z czekolady ułóż w pucharku, zostawiając na później kilka łyżek kremu. Wierzch przykryj musem z malin.

Ponownie wyłóż pozostały krem i zblendowane maliny.

Podawaj schłodzony.

Jak oceniasz przepis na desery z białą czekoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,0% osób

Więcej informacji na temat deserów z białą czekoladą

Desery z białą czekoladą to idealny pomysł na smaczny podwieczorek. Takie pyszne deserki będą świetnym zwieńczeniem rodzinnych spotkań i przyjęć.

Przepisy na desery z białą czekoladą są zwykle nieco pracochłonne, ale nasz przepis wykonasz w kilka minut. Potrzebne składniki to tylko maliny, biała czekolada i śmietanka kremówka.

Najpierw maliny umyj i zblenduj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i zostaw do przestudzenia. Do dużej miski wlej śmietankę i ubij na sztywno. Cienkim strumieniem wlej czekoladę do ubitej śmietany i zmiksuj na małych obrotach. Mus z czekolady ułóż w pucharku, zostawiając na później kilka łyżek kremu. Wierzch przykryj musem z malin. Ponownie wyłóż pozostały krem i zblendowane maliny. Podawaj schłodzone.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić desery z białą czekoladą z dodatkiem malin, by były smaczne. Połączenie słodkiego kremu na bazie śmietanki i czekolady z dodatkiem lekko kwaskowatych owoców to najlepsze co możesz zaserwować swoim gościom.

Maliny to jedne z bardziej popularnych owoców jagodowych w Polsce. Chyba nie ma babcinego ogródka bez zasadzonych krzaczków malin. Nic dziwnego, w końcu nie ma lepszego lekarstwa na przeziębienia niż sok z malin dodany do gorącej herbaty.

Maliny są jednym z najstarszych owoców na świecie. Od tysiącleci wykorzystywane są jako źródło wartości odżywczych, a także w celach leczniczych. W malinach znaleźć można witaminy C, E, z grupy B, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor. Na uwagę zasługują również fitaminy, czyli związki roślinne o właściwości podobnych do witamin. Człowiek nie syntetyzuje ich samodzielnie, dlatego koniecznie powinny być dostarczane z roślinami, np. owocami malin.

Maliny zawierają w sobie dużo błonnika, około 7 g w 100 g owoców, przy tym są niskokaloryczne. Szklanka malin ważąca około 120 g dostarczy 52 kilokalorii.

Desery z dodatkiem malin będą nie tylko dobre w smaku, ale również będą bogate w wartości odżywcze.

Alergeny w deserach z białą czekoladą

Lista alergenów dla deserów z białą czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada biała
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze deserów z białą czekoladą

na 100g gotowej potrawy

W malinach znaleźć można witaminy C, E, z grupy B, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
277.40
499.32
Białko (g)
2.67
4.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
16.77
30.19
Węglowodany przyswajalne (g)
15.00
27.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.77
3.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
22.59
40.67
Tłuszcze nasycone (g)
20.45
36.82
Tłuszcze nienasycone (g)
2.14
3.85

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
18.28
32.91
Szacunkowy indeks glikemiczny deserów z białą czekoladą 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deserów z białą czekoladą

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada biała
150 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
schłodzona
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Maliny
200 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.80
Za 200 g
Koszt składników
30.00