Deser z malinami

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:48 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser z malinami podany w wysokich naczyniach w towarzystwie świeżych owoców.
Deser z malinami
Deser z malinami to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników słodkości. Jest prosty w przygotowaniu, a przy tym naprawdę smaczny i pięknie się prezentuje.
Przygotowanie 20 min
641 kcal
Kcal w porcji
226 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Herbatniki (150 g)
  • Maliny (200 g)
  • Cukier puder do musu (10 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Cukier puder do kremu (45 g)
  • Maliny do dekoracji (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
mikser

Przepis na deser z malinami krok po kroku

Herbatniki pokrusz. Maliny umyj i przełóż do miseczki, Zblenduj z cukrem pudrem.

Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wymieszaj z mascarpone.

Przygotuj naczynie na deser, na jego spód wsyp pokruszone herbatniki.

Na to dodaj krem mascarpone, następnie mus malinowy, układaj warstwy naprzemiennie.

Wierzch udekoruj świeżymi malinami.

Jak oceniasz przepis na deser z malinami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,2% osób

Więcej informacji na temat deseru z malinami

Deser z malinami to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników słodkości. Jest prosty w przygotowaniu, a przy tym naprawdę smaczny i pięknie się prezentuje.

Przepis na deser z malinami to dobry pomysł na smaczny posiłek, który przygotujesz w kilka chwil. To doskonałe połączenie musu z malin, kruchych herbatników i kremu na bazie śmietanki i mascarpone. Ten deser zachwyca wspaniałą konsystencją, ale również nieoczywistym smakiem. Kwaskowe maliny idealnie łączą się ze słodkim kremem. Do kremu najlepiej jest użyć słodkiej śmietanki o wysokiej zawartości tłuszczu. Dzięki temu krem łatwiej się ubija. Pamiętaj, by przed przystąpieniem do przygotowania deseru dobrze schłodzić śmietankę. Tylko wtedy będzie możliwe odpowiednie ubicie sztywnej piany. Nie korzystaj ze śmietanki w kartoniku, która stoi poza lodówką. Nawet po schłodzeniu ciężko jest ubić ją na sztywno.

Maliny to drobne i raczej niepozorne owoce, które mają ogromny potencjał. Są niezwykle słodkie, dlatego świetnie sprawdzają się w deserach. Owoce malin są prawdziwym skarbcem substancji odżywczych. Maliny są źródłem witaminy C i E, witamin z grupy B oraz minerałów, w tym potasu, magnezu, czy wapnia. Działają też przeciwzapalnie. Dzięki zawartości kwasu elagowego maliny mają właściwości przeciwnowotworowe.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić deser z malinami, by był pyszny i dobry dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Ten domowy deser z bitą śmietaną i dużą porcją malin najlepiej przygotować latem, gdy panuje sezon na te owoce. Ten deser z malin potrzebuje przede wszystkim owoców. W tym miejscu możesz wykorzystać świeże lub mrożone maliny. Oczywiście najlepiej sprawdzają się owoce świeże, których nie trzeba rozmrażać. Sięgaj po owoce w sezonie, jednak pamiętaj, by były jędrne i słodkie. Jeśli chcesz przygotować deser z malin w bardziej dietetycznej wersji, to wymień cukier na słodzik naturalny. Doskonale sprawdzi się zarówno erytrytol, jak i ksylitol. Dzięki czemu zachowasz dobry smak deseru i zaoszczędzisz kilka kilokalorii

Alergeny w deserze z malinami

Lista alergenów dla deseru z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Wartości odżywcze deseru z malinami

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dużo cukru, więc nie powinien gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(226g)
Energia (kcal)
283.97
641.78
Białko (g)
3.06
6.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(226g)
Węglowodany (g)
21.51
48.61
Węglowodany przyswajalne (g)
19.36
43.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.14
4.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(226g)
Tłuszcz (g)
20.41
46.13
Tłuszcze nasycone (g)
18.54
41.89
Tłuszcze nienasycone (g)
1.88
4.24
Cholesterol (mg)
32.65
73.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(226g)
Witamina C (mg)
7.29
16.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(226g)
Sód (mg)
221.68
500.99
Wapń (mg)
73.38
165.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
1.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z malinami 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z malinami

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
150 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
2.25
Za 150 g
Maliny
200 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.80
Za 200 g
Cukier puder
10 g
do musu
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
45 g
do kremu
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 45 g
Maliny
50 g
do dekoracji
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 50 g
Koszt składników
40.50