Przepis na ptysie z kremem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 28x34 cm, szpryca, rondelek, rękaw cukierniczy

Do garnka wlej szklankę wody. Doprowadź do wrzenia. Dodaj margarynę i całość doprowadź do wrzenia.

Mąkę przesiej prosto do garnka z gotującą się wodą. Mieszaj energicznie, aż masa zacznie odchodzić od garnka. Odstaw do ostygnięcia.

Blachę posmaruj masłem i nagrzej piekarnik do 200 st. C.

Do masy z mąki wbij jajka i zmiksuj na gładką masę.

Przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj na blachę, formując okrągłe ciasteczka. Pamiętaj by zachować sporą odległość, ponieważ ptysie wyrosną.

Piecz około 20-30 minut na złoty kolor. Wyciągnij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia, następnie przekrój na pół.

W misce ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Następnie, ciągle miksując, dodawaj mascarpone.

Krem śmietankowy przełóż do rękawa. Wyciskaj na połowę ptysia i przykryj drugą połową.

Wierzch gotowych ptysiów posyp cukrem pudrem.

Ptysie z kremem na białym półmisku
Ptysie z kremem
Koszt przygotowania dania
21.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
581 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Ptysie z kremem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ptysiach z kremem

Ptysie to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego z dodatkiem kremu na bazie mascarpone i bitej śmietany. Całość dodatkowo oprószone jest cukrem pudrem. Czy może być coś lepszego do kawy?

Pomimo groźnie brzmiącej nazwy, ten sprawdzony przepis na ptysie z kremem jest dziecinnie prosty w wykonaniu. Dobre ciasto parzone przygotujesz w kilka minut. Wystarczy zagotować szklankę wody i rozpuścić w niej margarynę. Do wciąż wrzącej wody dodaje się mąkę i energicznie mieszając, uciera się ciasto. Gdy robi się szkliste i odchodzi od garnka, należy zostawić je do ostudzenia. Następnie dodaje się jajka i całość miksuje. Tak przygotowane ciasto przekłada się do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciska na blachę posmarowaną masłem. Ptysie znacznie zwiększają swoją objętość podczas pieczenia, dlatego należy pilnować odległości. Gdy ciastka stygną, należy przygotować krem do ptysi. W naszym przepisie wykorzystujemy standardowy krem ze śmietany i mascarpone, który wystarczy tylko ze sobą ubić. Ciastka przekrój na pół i umieść na nich krem, następnie przykrywając górną połówką. Całość oprósz cukrem pudrem.

Mam nadzieję, że po naszych wskazówkach na pytanie „jak zrobić ptysie z kremem?” odpowiesz, że łatwo i przyjemnie. Choć najbardziej znana jest wersja ptysiów na słodko, to równie smaczne są przekładane słonym nadzieniem jako zamiennik pasztecików do zup. Z ciasta parzonego można również przygotować pyszny groszek ptysiowy do np. zup krem.

Nazwa „ptyś” pochodzi z języka francuskiego. To tam, w XVIII w. powstał pomysł na ciasto parzone pod nazwą petit-chou. Wymawia się je po polsku „pti szu”, co z czasem wyewoluowało do słowa ptyś. Co ciekawe, francuska nazwa oznacza kapustkę, więc nazwą nawiązują do standardowego wyglądu upieczonych ptysiów, które przypominają wówczas główkę kapusty. W Wielkopolsce ptysie spotkać można pod nazwą „wietrzniki”, co swoje korzenie ma w niemieckim słowie Windbeutel.

Domowe ptysie z kremem to wspaniały pomysł na słodką przekąskę na tradycyjne, popołudniowe rozmowy przy kawie.

Wartości odżywcze ptysiów z kremem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
363.39 kcal
581.42 kcal
Białko
4.96 g
7.93 g

Węglowodany w ptysiach z kremem

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
13.76 g
22.02 g
Węglowodany przyswajalne
13.76 g
22.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
32.38 g
51.81 g
Tłuszcze nasycone
19.57 g
31.32 g
Szacunkowy indeks glikemiczny ptysiów z kremem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ptysiach z kremem

Lista alergenów dla ptysiów z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone

Cena przygotowania ptysiów z kremem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Margaryna do pieczenia
125 g
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 125 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Masło
25 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
60 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Koszt składników
33.20
Jak oceniasz przepis na ptysie z kremem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób