Przepis na ciasto z kajmakiem krok po kroku

Składniki
  • Herbatniki 500 g
  • Mleko 2% 400 ml
  • Budyń (proszek) 40 g 1 budyń waniliowy niesłodzony
  • kajmak 400 g
  • Śmietanka kremowa 30% 500 g
  • Cukier puder 20 g 1 łyżka do budyniu i 1 do śmietany
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm

Zagotuj 300 ml mleka, a w 100 ml zimnego mleka rozmieszaj budyń z łyżką cukru.

Do gotującego się mleka wlej mleko z budyniem i wymieszaj.

Gotuj budyń około 2 minuty, cały czas mieszając.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Na dnie ułóż warstwę herbatników, rozsmaruj na nią kajmak i kolejną warstwę herbatników.

Na herbatnikach wyłóż budyń i przykryj kolejną warstwą herbatników.

Schłodzoną śmietankę ubij z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru.

Na wierzch ciasta wyłóż ubitą śmietanę.

Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby budyń zgęstł, a herbatniki zmiękły.

Na koniec możesz posypać ciasto kakao, startą czekoladą lub płatkami migdałowymi.

2 kawałki ciasta z kajmakiem na czarnej, kamiennej płycie. Obok ciasta leżą migdały oraz widelczyk do ciasta.
Ciasto z kajmakiem
Koszt przygotowania dania
22.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
355 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
100

Ciasto z kajmakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście z kajmakiem

Ciasto z kajmakiem to bardzo szybkie ciasto bez pieczenia, które przygotujesz z kilku składników. Będziesz potrzebować herbatniki lub biszkopty, mleko, budyń, kajmak, śmietankę oraz cukier lub słodzik.

Przygotowując to proste ciasto z masą krówkową, zaczynamy od przygotowania budyniu. Możesz zrobić go samodzielnie z żółtek, mąki, cukru i mleka, lub użyć gotowego budyniu w proszku — ja wykorzystałam gotowy budyń w proszku, ponieważ chcę, żeby było to bardzo szybkie ciasto. Gdy ugotujesz budyń, ułóż na dnie blachy do pieczenia herbatniki lub biszkopty, wylej na nie ciepły budyń i przykryj kolejną warstwą ciastek. Kajmak do ciasta najlepiej trochę podgrzać, aby łatwiej się rozsmarowywał. Teraz na ciastkach rozłóż kajmak i przykryj ostatnią warstwą ciasteczek.

Ciasto z masą kajmakowa wychodzi bardzo dobre, ale też bardzo słodkie, dlatego ja robię prawie niesłodki budyń i wykładam bardzo cienką warstwę kajmaku lub nie rozsmarowuje samego kajmaku, lecz robię specjalny krem. Moja masa do ciasta z kajmakiem składa się tylko z dwóch składników: kajmaku i twarogu. Możesz wykorzystać mielony twaróg (sprawdź na opakowaniu, aby był to sam twaróg, nie masa na sernik z dodatkiem cukru, jajek, mąki itp.) lub zwykły twaróg i zblendować go z dodatkiem kajmaku. Dzięki temu ciasto wyjdzie mniej słodkie, a dodatkowo będzie miało więcej białka. Przepis na ciasto z kajmakiem nie zawiera tej modyfikacji, ponieważ opisałam jak zrobić klasyczną wersję, ale pamiętaj, że zawsze możesz ją zmieniać w zależności od swojego gustu.

Ostatni składnik to bita śmietana. Ubijamy ją z odrobiną cukru lub słodzika i wykładamy na masę kajmakową, przykrytą ciastkami. Żeby obniżyć kaloryczność tej warstwy, możesz zamienić śmietanę na mleko lub wodę ze „Śnieżką”, w ten sposób znacznie obniżysz ilość kalorii w tej warstwie. Gotowe ciastka też możesz zamienić na samodzielnie przygotowane ciasteczka z mąki pełnoziarnistej, a masą kajmakową na masło orzechowe ze słodzikiem lub warstwę owocową, ale wtedy to już nie byłoby ani szybkie ciasto, ani ciasto z masą kajmakową, dlatego nie ma sensu tak kombinować i lepiej zrobić klasyczne ciasto, ale powstrzymać się z jedzeniem na jednym kawałku.

Wartości odżywcze ciasta z kajmakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (125g)
Energia (kalorie)
284.38 kcal
355.47 kcal
Białko
4.94 g
6.17 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście z kajmakiem

Na 100g
Na porcję (125g)
Węglowodany
33.98 g
42.48 g
Węglowodany przyswajalne
33.41 g
41.76 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (125g)
Tłuszcz
14.20 g
17.75 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
10.71 g
13.39 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z kajmakiem

Na 100g
Na porcję (125g)
Ryboflawina
0.24 mg
0.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z kajmakiem

Na 100g
Na porcję (125g)
Sód
393.43 mg
491.78 mg
Potas
153.73 mg
192.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
129.31 mg
161.64 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.42 mg
0.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z kajmakiem 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z kajmakiem

Lista alergenów dla ciasta z kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Mleko 2%
    • kajmak
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania ciasta z kajmakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
500 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
7.50
Za 500 g
Mleko 2%
400 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Budyń (proszek)
40 g
1 budyń waniliowy niesłodzony
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
kajmak
400 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Cukier puder
20 g
1 łyżka do budyniu i 1 do śmietany
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Liczba porcji:
Razem
28.00
Łączny koszt
22.32
Jak oceniasz przepis na ciasto z kajmakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób