Lody śmietankowe

Opublikowano: 22.07.2021 r., 12:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lody śmietankowe podane w białym naczyniu.
Lody śmietankowe
Lody śmietankowe to doskonała propozycja na samczy deser na ciepłe dni w trakcie trwania lata. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na te pyszne lody domowe.
Przygotowanie 20 min
Czas mrożenia 360 min
573 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, pojemnik zamykany, miska

Przepis na lody śmietankowe krok po kroku

Składniki umieść w misce, następnie przy pomocy miksera ubij masę, aby składniki dokładnie połączyły się.

Następnie pojemnik zamknij i wstaw masę do lodówki na 30-45 minut.

Po tym czasie masę ubij mikserem (masa powinna stać się gęsta i zwiększyć swoją objętość).

Krem śmietankowy zamknij szczelnie w pojemniku i wstaw go do zamrażalnika na kilka godzin (minimum 5).

Do przygotowania lodów nie wykorzystuje się cukru, ponieważ mleko skondensowane jest bardzo słodkie.

Jak oceniasz przepis na lody śmietankowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób

Więcej informacji na temat lodów śmietankowych

Lody śmietankowe przygotowywane bez maszynki to doskonała propozycja na smaczny i orzeźwiający deser spożywany w ciepłe, letnie dni w domu. Dzieci uwielbiają prawdziwe, domowej roboty lody. Posiadają one smaczny śmietankowy smak, jednak poprzez dodatek ekstraktu waniliowego w czasie mieszania masy na lody możemy uzyskać smak waniliowy. Przepis na domowe lody śmietankowe jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Aby wykonać domowe lody śmietankowe niezbędne będą Tobie następujące produkty spożywcze: śmietanka kremowa 36% oraz mleko skondensowane. Śmietanka do lodów i mleko skondensowane powinny być schłodzone.

A więc jak zrobić lody śmietankowe? Schłodzone składniki umieść w misce a następnie zmiksuj je przy pomocy miksera na puszystą masę. Następnie masę umieść w lodówce na pół godziny i po tym czasie ponownie zmiksuj masę. Ubitą śmietanę przełóż do pojemnika i wstaw go do zamrażalnika na minimum 5 godzin. Po tym czasie podawaj lody w pucharkach. Gdy przechowujesz lody w zamrażarce dłużej przed ich podaniem wyciągnij je na chwilę z zamrażarki, aby były bardziej miękkie.

Śmietana kremowa 36% jest produktem, które w swoim składzie zawiera aż 36% tłuszczu - oznacza to, że produkt ten jest wysokokaloryczny. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że produkt ten możemy śmiało ubić na sztywną pianę. Śmietanka jest rów nie produktem, który dostarczy do naszego organizmu pewne ilości białka pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy w niej również witaminę A, witaminę B2, wapń oraz fosfor.

Podsumowując domowe lody śmietankowe to doskonała propozycja na smaczny i orzeźwiający deser. Jest to świetny pomysł na dodatek do ciepłej szarlotki. Zimne lody stanowią doskonałe uzupełnienie letnich, ciepłych dni. Lody przygotowane w domu są jednak dość kaloryczne, jednak spożywane w umiarkowanych ilościach nie powinny powodować nadwyżki kalorycznej w twojej diecie. Dobrze zbilansowana dieta powinna mieć miejsce na pewne produkty spożywcze, które uważane są za wysokokaloryczne.

Alergeny w lodach śmietankowych

Lista alergenów dla lodów śmietankowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mleko skondensowane (zagęszczone)

Wartości odżywcze lodów śmietankowych

na 100g gotowej potrawy

Lody śmietankowe to doskonała propozycja na samczy deser na ciepłe dni w trakcie trwania lata. Śmietana kremowa 36% jest produktem, które w swoim składzie zawiera aż 36% tłuszczu - oznacza to, że produkt ten jest wysokokaloryczny. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że produkt ten możemy śmiało ubić na sztywną pianę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
327.86
573.75
Białko (g)
4.53
7.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
25.03
43.80
Węglowodany przyswajalne (g)
25.03
43.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
24.30
42.52
Tłuszcze nasycone (g)
23.11
40.45
Szacunkowy indeks glikemiczny lodów śmietankowych 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lodów śmietankowych

Koszt składników
15.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Mleko skondensowane (zagęszczone)
150 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
2.12
Za 150 g
Koszt składników
15.50