Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, mikser, duża miska

Przepis na naleśniki z nutellą krok po kroku

Zmiksuj jajka, mąkę, olej oraz mleko.

Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej patelni.

Każdego naleśnika posmaruj cienką warstwą nutelli i posyp pokrojonym w plastry bananem po całości.

Naleśniki złóż w trójkąt (najpierw na pół, a następnie na ćwierć - trójkąt). Możesz też zwinąć w rulon lub w inny sposób.

Naleśniki podawaj z bitą śmietaną.

Naleśniki z nutellą
Naleśniki z nutellą - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - naleśniki z nutellą

W skrócie
Kalorii w porcji
348 kcal
Wielkość
jednej porcji
166 g
Indeks glikemiczny
64

Wartości odżywcze naleśników z nutellą

na 100g gotowej potrawy

Naleśniki z nutellą są wysokokaloryczne. Jest wysoka zawartość cukru, niewiele błonnika i mało białka. Zdecydowanie należy zwrócić uwagę na ilości, jeżeli się odchudzasz. Banan jest doskonałym źródłem potasu, ale także zawiera tryptofan. Dzięki niemu łatwiej się zasypia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(166g)
Energia (kcal)
209.76
348.20
Białko (g)
5.28
8.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(166g)
Węglowodany (g)
23.85
39.58
Węglowodany przyswajalne (g)
22.77
37.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.08
1.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(166g)
Tłuszcz (g)
10.57
17.54
Tłuszcze nasycone (g)
5.93
9.85
Tłuszcze nienasycone (g)
4.63
7.69
Cholesterol (mg)
39.49
65.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, krem czekoladowy typu nutella.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(166g)
Witamina A (µg (mcg))
59.23
98.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.65
2.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.61
1.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.72
1.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
58.27
96.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.05
1.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.68
49.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
9.17
15.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(166g)
Sód (mg)
34.02
56.48
Potas (mg)
209.93
348.49
Wapń (mg)
75.25
124.91
Fosfor (mg)
99.68
165.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.28
38.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.44
2.39
Cynk (mg)
0.59
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z nutellą 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naleśnikach z nutellą

Lista alergenów dla naleśników z nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • krem czekoladowy typu nutella
    • bita śmietana
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella

Więcej informacji na temat naleśników z nutellą

Chyba nie znam nikogo, kto odmówiłby zjedzenia takiego deseru. Naleśniki z nutellą, bananem i bitą śmietaną są doskonałe. Zobacz, jak zrobić naleśniki z nutellą. Takie połączenie banana, bitej śmietany i nutelli, zawinięte w naleśniku jest chyba najlepszą propozycją na każdy posiłek. Mogą być podane na obiad, na deser czy na kolację. Przepis na naleśniki z nutellą jest pyszny i na ciepło, i na zimno. Jak lubisz jakie pyszne dania na słodko, zrób je dzisiaj. Domowe naleśniki z nutellą są pyszne zwłaszcza dla dzieci – one je bardzo lubią.

Naleśniki to danie, które można podawać na słodko i na słono. Smażenie naleśników nie jest najszybsze, ale warto. Naleśniki z nutellą najczęściej kojarzą się z bananem i bitą śmietaną. Dlatego taka domowa propozycja na słodkie dania z naleśników (nie koniecznie tylko jako inspiracja na desery) jest tak smaczna dla dzieci. Dorośli tak samo za nimi przepadają. Jestem pewna, że cała rodzina będzie z przyjemnością jadła takie pyszne naleśniki. Jak zrobisz naleśniki z nutellą, będą dobre też na wynos (ale wtedy zrezygnuj z bitej śmietany.

Jeżeli chcesz zrobić coś smacznego na deser dla dziecka, to naleśniki z nutellą będą świetną propozycją. Można zjeść je też na obiad. Są idealnie słodkie i najlepsze, bo domowe. Jak zrobić naleśniki z nutellą? Są proste, ale trzeba trochę czasu i pracy, by je zrobić. Przyda się dobra patelnia. Ona jest podstawą, by zrobić przepis na naleśniki z nutellą. Zniszczona patelnia zagwarantuje wyłącznie nieudany deser. Samego ciasta na naleśniki nie trzeba słodzić. Wszystkie dodatki (banan, bita śmietana, no i nutella) są wystarczająco słodkie. Mąkę, jajka, olej i mleko zmiksuj mikserem. Konsystencja powinna być podobna do jogurtu naturalnego. Zbyt gęste ciasto oznacza twarde naleśniki. Zbyt lejące – naleśniki będą się rozpadać. Jeżeli jest taka potrzeba, dodaj więcej mąki/mleka. Smaż naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Dodatek oleju sprawia, że nie ma konieczności smarowania patelni. Naleśniki nie powinny być zbyt grube. Jak naleśnik się zetnie, przekręć go na drugą stronę. Nie smaż na zbyt wysokiej mocy palnika, by się nie spaliły. Jak usmażysz naleśniki, każdego posmaruj nutellą. Nie dodawaj jej dużo, wystarczy cienka warstwa. Posmaruj całego naleśnika i następnie posyp całego naleśnika pokrojonym bananem. Teraz złóż jak lubisz i podawaj z bitą śmietaną. Naleśniki na obiedzie na słodko też są dobre.

*Do przepisu na naleśniki z nutellą można też dodać rozpuszczone masło zamiast oleju do ciasta.

*Jeśli chcesz, dodaj więcej/mniej dodatków.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z nutellą

Koszt składników
43.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Mąka pszenna typ 500
180 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 180 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Krem czekoladowy typu nutella
150 g
11.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.71
Za 150 g
Banan
240 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 240 g
Bita śmietana
100 g
12.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 100 g
Koszt składników
43.10
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na naleśniki z nutellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób