Przepis na tort z bitą śmietaną krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 23 cm

Oddziel białka od żółtek.

Ubij białka na sztywną pianę, dodaj 200 g cukru i miksuj jeszcze 2 minuty.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj delikatnie.

Następnie przesiej mąkę ziemniaczaną i wymieszaj do połączenia składników.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40 minut.

Wyjmij biszkopt z piekarnika i rzuć na ziemię z wysokości około 40-50 cm, wystudź na kratce.

W misie mikser umieść schłodzoną śmietanę, dodaj 100 g cukru pudru i ubij do powstania sztywnej piany, dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.

Pokrój brzoskwinie w drobną kostkę.

Przekrój biszkopt na 3 blaty.

Wymieszaj syrop malinowy z wodą i nasączaj nim blaty ciasta.

Pierwszy blat posmaruj dżemem i umieść na nim 1/3 masy, wyłóż brzoskwinie i przykryj kolejnym blatem.

Wyłóż kolejną porcję masy, wierzch ciasta wyrównaj pozostałą porcją masy.

Ciasto możesz udekorować pokrojonymi w plastry brzoskwiniami.

Gotowy tort schłodź w lodówce najlepiej przez całą noc.

Często zadawane pytania

Tort z bitą śmietaną podczas przygotowywania ustawiony na paterze.
Tort z bitą śmietaną
Koszt przygotowania dania
30.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
636 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
69

Tort z bitą śmietaną - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o torcie z bitą śmietaną

Tort z bitą śmietaną to świetny pomysł na pyszny tort na urodziny nie tylko dla dzieci. Przepis na tort z bitą śmietaną jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go przygotować. Do zrobienia tortu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, cukier, śmietana kremówka, syrop malinowy, dżem brzoskwiniowy, brzoskwinie w puszce, wiórki kokosowe.

Jak zrobić tort z bitą śmietaną? Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i miksuj jeszcze 2 minuty. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj delikatnie. Następnie przesiej mąkę ziemniaczaną i wymieszaj do połączenia składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Wyjmij biszkopt z piekarnika i rzuć na ziemię z wysokości około 40-50 cm. Wystudź biszkopt na kratce. W misie mikser umieść schłodzoną śmietanę, dodaj cukier puder i ubij do powstania sztywnej piany, dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Pokrój brzoskwinie w drobną kostkę. Przekrój biszkopt na 3 blaty. Wymieszaj syrop malinowy z wodą i nasączaj nim blaty ciasta. Pierwszy blat posmaruj dżemem i umieść na nim 1/3 masy, wyłóż brzoskwinie i przykryj kolejnym blatem. Wyłóż kolejną porcję masy, wierzch ciasta wyrównaj pozostałą porcją masy. Ciasto możesz udekorować pokrojonymi w plastry brzoskwiniami. Gotowy tort schłodź w lodówce najlepiej przez całą noc.

Brzoskwinie w syropie są świetnym pomysłem na wykorzystanie owoców poza sezonem. Brzoskwinie są dostępne cały rok i pasują jako dodatek do wielu ciast. Zalewa cukrowa pozwala na długie przechowywanie owoców. Brzoskwinie są owocami rosnącymi na drzewach, uprawiane są także w Polsce. Do ciasta możesz użyć świeżych owoców.

Podsumowując prosty przepis na tort przygotujesz bez większego doświadczenia kulinarnego. Tort z bitą śmietaną sprawdzi się na wiele okazji bardziej i mniej uroczystych. Tort należy przechowywać w lodówce pod przykryciem, aby nie chłoną zapachów z lodówki. W sklepach z artykułami domowymi kupić można specjalne plastikowe lub kartonowe pudła na torty.

Wartości odżywcze tortu z bitą śmietaną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kalorie)
265.01 kcal
636.03 kcal
Białko
4.51 g
10.82 g
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej

Węglowodany w torcie z bitą śmietaną

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany
33.45 g
80.29 g
Węglowodany przyswajalne
31.82 g
76.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.64 g
3.93 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, syrop malinowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz
13.10 g
31.43 g
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
11.93 g
28.64 g
Tłuszcze nienasycone
1.16 g
2.79 g

Składniki mineralne w przepisie na tort z bitą śmietaną

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód
30.14 mg
72.33 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu z bitą śmietaną 69
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie z bitą śmietaną

Lista alergenów dla tortu z bitą śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania tortu z bitą śmietaną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
niepełna szklanka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
200 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
600 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 3
9.00
Za 600 g
Dżem brzoskwiniowy
300 g
4.70
Za 280.0 g
Liczba opakowań 2
5.04
Za 300 g
Brzoskwinie w syropie
300 g
6.00
Za 460.0 g
Liczba opakowań 1
3.91
Za 300 g
Wiórki kokosowe
150 g
4.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Syrop malinowy
50 ml
5 łyżek stołowych
4.80
Za 420.0 ml
Liczba opakowań 1
0.57
Za 50 ml
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Koszt składników
57.70
Jak oceniasz przepis na tort z bitą śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób