Desery z białą czekoladą
- Czekolada biała (150 g)
- Śmietanka kremowa 30% - schłodzona (400 g)
- Maliny (200 g)
Przepis na desery z białą czekoladą krok po kroku
Maliny umyj i zblenduj.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i zostaw do przestudzenia.
Do dużej miski wlej śmietankę i ubij na sztywno.
Cienkim strumieniem wlej czekoladę do ubitej śmietany i zmiksuj na małych obrotach.
Mus z czekolady ułóż w pucharku, zostawiając na później kilka łyżek kremu. Wierzch przykryj musem z malin.
Ponownie wyłóż pozostały krem i zblendowane maliny.
Podawaj schłodzony.
-
Panna cotta
-
Ptysie
-
Porzeczkowiec
-
Śmietanowiec
-
Bita śmietana
-
Ciasto leśny mech
-
Deser z galaretki
-
Biszkopt z owocami
-
Tort z bitą śmietaną
-
Ptysie z kremem
-
Sernik ze śmietany
-
Lody śmietankowe
-
Kawa po wiedeńsku
-
Deser z malinami
-
Ciasto z bitą śmietaną
-
Naleśniki z nutellą
-
Mus kokosowy
-
Ciasto z kajmakiem
-
Deser z bitą śmietaną
Więcej informacji na temat deserów z białą czekoladą
Desery z białą czekoladą to idealny pomysł na smaczny podwieczorek. Takie pyszne deserki będą świetnym zwieńczeniem rodzinnych spotkań i przyjęć.
Przepisy na desery z białą czekoladą są zwykle nieco pracochłonne, ale nasz przepis wykonasz w kilka minut. Potrzebne składniki to tylko maliny, biała czekolada i śmietanka kremówka.
Najpierw maliny umyj i zblenduj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i zostaw do przestudzenia. Do dużej miski wlej śmietankę i ubij na sztywno. Cienkim strumieniem wlej czekoladę do ubitej śmietany i zmiksuj na małych obrotach. Mus z czekolady ułóż w pucharku, zostawiając na później kilka łyżek kremu. Wierzch przykryj musem z malin. Ponownie wyłóż pozostały krem i zblendowane maliny. Podawaj schłodzone.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić desery z białą czekoladą z dodatkiem malin, by były smaczne. Połączenie słodkiego kremu na bazie śmietanki i czekolady z dodatkiem lekko kwaskowatych owoców to najlepsze co możesz zaserwować swoim gościom.
Maliny to jedne z bardziej popularnych owoców jagodowych w Polsce. Chyba nie ma babcinego ogródka bez zasadzonych krzaczków malin. Nic dziwnego, w końcu nie ma lepszego lekarstwa na przeziębienia niż sok z malin dodany do gorącej herbaty.
Maliny są jednym z najstarszych owoców na świecie. Od tysiącleci wykorzystywane są jako źródło wartości odżywczych, a także w celach leczniczych. W malinach znaleźć można witaminy C, E, z grupy B, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor. Na uwagę zasługują również fitaminy, czyli związki roślinne o właściwości podobnych do witamin. Człowiek nie syntetyzuje ich samodzielnie, dlatego koniecznie powinny być dostarczane z roślinami, np. owocami malin.
Maliny zawierają w sobie dużo błonnika, około 7 g w 100 g owoców, przy tym są niskokaloryczne. Szklanka malin ważąca około 120 g dostarczy 52 kilokalorii.
Desery z dodatkiem malin będą nie tylko dobre w smaku, ale również będą bogate w wartości odżywcze.
Alergeny w deserach z białą czekoladą
Lista alergenów dla deserów z białą czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada biała
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze deserów z białą czekoladą
W malinach znaleźć można witaminy C, E, z grupy B, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.