Ciasto kora dębu
- Orzechy włoskie - 7 garści (200 g)
- Wiórki kokosowe - 10 łyżek (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 4 łyżki (40 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Rodzynki - 4 garści (100 g)
- Jajko - 6 sztuk (6 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 5 łyżek (50 g)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania po 60 g (120 g)
- Mleko 1,5% (1000 ml)
- Masło (150 g)
- Galaretka - 2 opakowania po 70 g (140 g)
- Brzoskwinie (całe, świeże) - 8 sztuk (400 g)
- Delicje wedlowskie - 7 sztuk (100 g)
Przepis na ciasto kora dębu krok po kroku
Orzechy zmiel w młynku lub bardzo drobno posiekaj.
Orzechy wymieszaj z kokosowymi wiórkami, mąką, proszkiem do pieczenia i rodzynkami.
Oddziel żółtka od białek.
Białka ubijaj mikserem na sztywną , puszystą pianę.
Stopniowo dodawaj ksylitol (2 łyżki) i 3 żółtka, cały czas mieszając.
Dodaj do suchych składników.
Powstałą masę podziel na dwie części i przełóż do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia.
Każdą warstwę piecz ok. 30 min w 160 stopniach.
Budyń ugotuj na mleku, bez cukru, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Masło miksuj z ksylitolem, dodaj pozostałe żółtka i budyń.
Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Galaretki rozpuść w ok. 3 szklankach gorącej wody.
Jedną z upieczonych pierwszych warstw posmaruj kremem budyniowym.
Ułóż na nim warstwę delicji, posmaruj cienką warstwą kremu, przykryj drugim plackiem i posmaruj pozostałym kremem.
Na wierzch ułóż plastry brzoskwini i zalej galaretką.
Odstaw do lodówki, aż całkowicie zastygnie.
Więcej informacji na temat ciasta kora dębu
Ciasto kora dębu, nazywane jest także ciastem kora orzechowa lub bakaliowcem z delicjami. Orzechowa kora dębu to pyszne, warstwowe ciasto, które sprawdzi się zarówno jako tort okolicznościowy na specjalne okazje, jak również jako dodatek na świąteczny stół, czy po prostu deser, słodka przekąska do popołudniowej kawy lub herbaty. Placek kora dębu łączy w sobie wiele składników i smaków. Tradycyjnie przygotowywane jest z bakaliami (orzechami włoskimi i rodzynkami), wiórkami kokosowymi, z brzoskwiniami i ciasteczkami delicjami z pomarańczową galaretką. Przepis na ciasto kora dębu można również modyfikować na wiele sposobów, na przykład zamiast z brzoskwiniami przygotować je z truskawkami, opcjonalnie także z makiem lub prawdziwą mieloną kawą.
Przygotowanie ciasta kora dębu, ze względu na kilka warstw i dużą ilość składników, jest dość czasochłonne i wymaga poświęcenia dłuższego czasu. Każda warstwa ciasta wymaga osobnego przygotowania, dlatego ważne jest aby zaplanować pieczenie ciasta z wyprzedzeniem i nie pomijać żadnego kroku. Przygotowanie orzechowej kory dęby należy zacząć od warstw ciasta - od spodu i środkowej, orzechowej warstwy. Jego głównym składnikiem są orzechy i wiórki kokosowe i choć tradycyjny przepis uwzględnia niewielki dodatek mąki pszennej, tak naprawdę można ją pominąć otrzymując w ten sposób w pełni bezglutenowe ciasto. Ważne jest natomiast, aby orzechy były bardzo drobno posiekane lub zmielone na mąkę. Częściowo można zastąpić je migdałami lub innym, dowolnym rodzajem orzechów.
Do przygotowania kory orzechowej najczęściej wykorzystuje się brzoskwinie w syropie, jednak polecamy zamienić je na świeże owoce, zwłaszcza w sezonie o ich dużej dostępności. Dzięki temu ciasto będzie mniej kaloryczne. Brzoskwinie można z powodzeniem zastąpić także innymi owocami, na przykład truskawkami, jagodami, malinami, czy borówkami - ze wszystkimi będzie smakowało wyśmienicie. Cukier najlepiej zamienić na ksylitol, dzięki czemu również można obniżyć ilość kalorii w deserze.
Alergeny w cieście kora dębu
Lista alergenów dla ciasta kora dębu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Delicje wedlowskie
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Masło
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Delicje wedlowskie
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Delicje wedlowskie
Wartości odżywcze ciasta kora dębu
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.