Ciasto kora dębu

Opublikowano: 14.05.2021 r., 23:36 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dodawanie jajek do ciasta.
Ciasto kora dębu
Ciasto kora dębu to przepyszne, warstwowe ciasto na orzechowym spodzie z delicjami, masą budyniową i brzoskwiniami. Wszystkie warstwy mimo różnorodnych smaków idealnie się ze sobą komponują.
Przygotowanie 75 min
Pieczenie 30 min
1103 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Orzechy włoskie - 7 garści (200 g)
  • Wiórki kokosowe - 10 łyżek (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 4 łyżki (40 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Rodzynki - 4 garści (100 g)
  • Jajko - 6 sztuk (6 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 5 łyżek (50 g)
  • Budyń (proszek) - 2 opakowania po 60 g (120 g)
  • Mleko 1,5% (1000 ml)
  • Masło (150 g)
  • Galaretka - 2 opakowania po 70 g (140 g)
  • Brzoskwinie (całe, świeże) - 8 sztuk (400 g)
  • Delicje wedlowskie - 7 sztuk (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto kora dębu krok po kroku

Orzechy zmiel w młynku lub bardzo drobno posiekaj.

Orzechy wymieszaj z kokosowymi wiórkami, mąką, proszkiem do pieczenia i rodzynkami.

Oddziel żółtka od białek.

Białka ubijaj mikserem na sztywną , puszystą pianę.

Stopniowo dodawaj ksylitol (2 łyżki) i 3 żółtka, cały czas mieszając.

Dodaj do suchych składników.

Powstałą masę podziel na dwie części i przełóż do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia.

Każdą warstwę piecz ok. 30 min w 160 stopniach.

Budyń ugotuj na mleku, bez cukru, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Masło miksuj z ksylitolem, dodaj pozostałe żółtka i budyń.

Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Galaretki rozpuść w ok. 3 szklankach gorącej wody.

Jedną z upieczonych pierwszych warstw posmaruj kremem budyniowym.

Ułóż na nim warstwę delicji, posmaruj cienką warstwą kremu, przykryj drugim plackiem i posmaruj pozostałym kremem.

Na wierzch ułóż plastry brzoskwini i zalej galaretką.

Odstaw do lodówki, aż całkowicie zastygnie.

Jak oceniasz przepis na ciasto kora dębu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta kora dębu

Ciasto kora dębu, nazywane jest także ciastem kora orzechowa lub bakaliowcem z delicjami. Orzechowa kora dębu to pyszne, warstwowe ciasto, które sprawdzi się zarówno jako tort okolicznościowy na specjalne okazje, jak również jako dodatek na świąteczny stół, czy po prostu deser, słodka przekąska do popołudniowej kawy lub herbaty. Placek kora dębu łączy w sobie wiele składników i smaków. Tradycyjnie przygotowywane jest z bakaliami (orzechami włoskimi i rodzynkami), wiórkami kokosowymi, z brzoskwiniami i ciasteczkami delicjami z pomarańczową galaretką. Przepis na ciasto kora dębu można również modyfikować na wiele sposobów, na przykład zamiast z brzoskwiniami przygotować je z truskawkami, opcjonalnie także z makiem lub prawdziwą mieloną kawą.

Przygotowanie ciasta kora dębu, ze względu na kilka warstw i dużą ilość składników, jest dość czasochłonne i wymaga poświęcenia dłuższego czasu. Każda warstwa ciasta wymaga osobnego przygotowania, dlatego ważne jest aby zaplanować pieczenie ciasta z wyprzedzeniem i nie pomijać żadnego kroku. Przygotowanie orzechowej kory dęby należy zacząć od warstw ciasta - od spodu i środkowej, orzechowej warstwy. Jego głównym składnikiem są orzechy i wiórki kokosowe i choć tradycyjny przepis uwzględnia niewielki dodatek mąki pszennej, tak naprawdę można ją pominąć otrzymując w ten sposób w pełni bezglutenowe ciasto. Ważne jest natomiast, aby orzechy były bardzo drobno posiekane lub zmielone na mąkę. Częściowo można zastąpić je migdałami lub innym, dowolnym rodzajem orzechów.

Do przygotowania kory orzechowej najczęściej wykorzystuje się brzoskwinie w syropie, jednak polecamy zamienić je na świeże owoce, zwłaszcza w sezonie o ich dużej dostępności. Dzięki temu ciasto będzie mniej kaloryczne. Brzoskwinie można z powodzeniem zastąpić także innymi owocami, na przykład truskawkami, jagodami, malinami, czy borówkami - ze wszystkimi będzie smakowało wyśmienicie. Cukier najlepiej zamienić na ksylitol, dzięki czemu również można obniżyć ilość kalorii w deserze.

Alergeny w cieście kora dębu

Lista alergenów dla ciasta kora dębu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Delicje wedlowskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Masło
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Delicje wedlowskie
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Delicje wedlowskie

Wartości odżywcze ciasta kora dębu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
220.65
1103.26
Białko (g)
5.38
26.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
22.01
110.03
Węglowodany przyswajalne (g)
17.91
89.57
Brak danych dla: delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.67
8.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
13.43
67.13
Tłuszcze nasycone (g)
6.83
34.16
Tłuszcze nienasycone (g)
6.59
32.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.57
12.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.91
19.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
58.50
292.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, delicje wedlowskie.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
81.61
408.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.51
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.96
4.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
77.31
386.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.38
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.70
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.41
2.05
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.38
86.88
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
42.67
213.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
65.98
329.91
Potas (mg)
197.41
987.06
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Wapń (mg)
72.29
361.43
Brak danych dla: galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
116.12
580.59
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.63
118.17
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.79
3.95
Brak danych dla: galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.68
3.38
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.91
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta kora dębu 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta kora dębu

Koszt składników
87.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Orzechy włoskie
200 g
7 garści
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 200 g
Wiórki kokosowe
100 g
10 łyżek
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Rodzynki
100 g
4 garści
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
6 szt.
6 sztuk
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
50 g
5 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Budyń (proszek)
120 g
2 opakowania po 60 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 3
3.00
Za 120 g
Mleko 1,5%
1000 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Galaretka
140 g
2 opakowania po 70 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.36
Za 140 g
Brzoskwinie (całe, świeże)
400 g
8 sztuk
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Delicje wedlowskie
100 g
7 sztuk
4.50
Za 147,0 g
Liczba opakowań 1
3.06
Za 100 g
Koszt składników
87.20