Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką
- Mąka pszenna typ 500 (350 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier (300 g)
- Olej rzepakowy - 12 łyżek stołowych (120 ml)
- Truskawki (300 g)
- Jogurt naturalny 2% (400 g)
- Proszek do pieczenia (20 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
Przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką krok po kroku
Do miski wbij jajka, dodaj 250 g cukru i zmiksuj do powstania białej puszystej masy.
Dodaj jogurt naturalny i olej, wymieszaj.
Przesiej 300 g mąki pszennej i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.
Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Pokrój na ćwiartki i dodaj do ciasta, wymieszaj delikatnie.
Do miski wsyp 50 g cukru, dodaj masło i 50 g mąki, zagnieć dłonią kruszonkę.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę na ciasto.
Na wierzch masy wyłóż kruszonkę.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.
-
Placki jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto jogurtowe
-
Babka jogurtowa
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Ciasto jogurtowe z jabłkami
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Ciasto jogurtowe z owocami
-
Jogurtowiec z galaretkami
-
Ciasto z mandarynkami
-
Ciasto jogurtowe z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe kubeczkowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
-
Sernik jogurtowy
-
Dietetyczne ciasto jogurtowe
-
Jogurtowiec
Więcej informacji na temat ciasta jogurtowego z truskawkami i kruszonką
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką to świetny pomysł na szybkie ciasto. Łatwe ciasto jogurtowe jest wilgotne i ma zwartą konsystencję. Ciasto jogurtowe jest bardzo lubiane i można je przygotowywać z dodatkiem różnych sezonowych owoców. Przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, olej rzepakowy, cukier, truskawki, jogurt naturalny, masło, proszek do pieczenia.
Jak zrobić ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj do powstania białej puszystej masy. Dodaj jogurt naturalny i olej, wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników. Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Pokrój na ćwiartki i dodaj do ciasta, wymieszaj delikatnie. Do miski wsyp cukier, dodaj masło i mąkę, zagnieć dłonią kruszonkę. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę na ciasto. Na wierzch masy wyłóż kruszonkę. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.
Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko jaja ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej. Jajka są niskokaloryczne i są często wykorzystywane w kuchni jako dodatek do ciast, deserów, a także potraw wytrawnych. Staraj się zawsze wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu, karmionych naturalnymi paszami.
Podsumowując pyszne ciasto jogurtowe jest bardzo dobre na wykorzystanie sezonowych owoców. Do ciasta można dodać także mrożone owoce. Szybkie do zrobienia ciasto możesz upiec podczas wizyty niezapowiedzianych gości. Ciasto jest dobre do spożycia bezpośrednio po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
Alergeny w cieście jogurtowym z truskawkami i kruszonką
Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z truskawkami i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
- Masło
Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z truskawkami i kruszonką
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką to słodki domowy wypiek niezawierający konserwantów. Ciasto zawiera dużą ilość cukru i węglowodanów prostych, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.