Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Opublikowano: 02.03.2022 r., 9:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką podane na desce do krojenia.
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką to wspaniała propozycja na domowe ciasto pieczone w piekarniku. Ciasto jogurtowe jest wilgotne i lekko klejące. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 45 min
482 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier (300 g)
  • Olej rzepakowy 12 łyżek stołowych (120 ml)
  • Truskawki (300 g)
  • Jogurt naturalny 2% (400 g)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
  • Masło pół kostki (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj 250 g cukru i zmiksuj do powstania białej puszystej masy.

Dodaj jogurt naturalny i olej, wymieszaj.

Przesiej 300 g mąki pszennej i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.

Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Pokrój na ćwiartki i dodaj do ciasta, wymieszaj delikatnie.

Do miski wsyp 50 g cukru, dodaj masło i 50 g mąki, zagnieć dłonią kruszonkę.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę na ciasto.

Na wierzch masy wyłóż kruszonkę.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta jogurtowego z truskawkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką to świetny pomysł na szybkie ciasto. Łatwe ciasto jogurtowe jest wilgotne i ma zwartą konsystencję. Ciasto jogurtowe jest bardzo lubiane i można je przygotowywać z dodatkiem różnych sezonowych owoców. Przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, olej rzepakowy, cukier, truskawki, jogurt naturalny, masło, proszek do pieczenia.

Jak zrobić ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj do powstania białej puszystej masy. Dodaj jogurt naturalny i olej, wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników. Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Pokrój na ćwiartki i dodaj do ciasta, wymieszaj delikatnie. Do miski wsyp cukier, dodaj masło i mąkę, zagnieć dłonią kruszonkę. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę na ciasto. Na wierzch masy wyłóż kruszonkę. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.

Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko jaja ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej. Jajka są niskokaloryczne i są często wykorzystywane w kuchni jako dodatek do ciast, deserów, a także potraw wytrawnych. Staraj się zawsze wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu, karmionych naturalnymi paszami.

Podsumowując pyszne ciasto jogurtowe jest bardzo dobre na wykorzystanie sezonowych owoców. Do ciasta można dodać także mrożone owoce. Szybkie do zrobienia ciasto możesz upiec podczas wizyty niezapowiedzianych gości. Ciasto jest dobre do spożycia bezpośrednio po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Alergeny w cieście jogurtowym z truskawkami i kruszonką

Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z truskawkami i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z truskawkami i kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką to słodki domowy wypiek niezawierający konserwantów. Ciasto zawiera dużą ilość cukru i węglowodanów prostych, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
267.84
482.11
Białko (g)
5.73
10.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
32.95
59.31
Węglowodany przyswajalne (g)
32.60
58.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
0.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
13.07
23.53
Tłuszcze nasycone (g)
4.82
8.67
Tłuszcze nienasycone (g)
8.25
14.86
Cholesterol (mg)
68.74
123.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.53
17.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.31
2.35
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
39.38
70.88
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
50.83
91.50
Potas (mg)
178.71
321.68
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
100.05
180.09
Fosfor (mg)
131.28
236.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.02
19.83
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.46
2.63
Cynk (mg)
0.43
0.77
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta jogurtowego z truskawkami i kruszonką 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta jogurtowego z truskawkami i kruszonką

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Olej rzepakowy
120 ml
12 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Truskawki
300 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Jogurt naturalny 2%
400 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
3.47
Za 400 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
38.00