Ciasto dyniowe czekoladowe
- Masło (200 g)
- Czekolada gorzka (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Puree z dyni (200 g)
Przepis na ciasto dyniowe czekoladowe krok po kroku
Białka i żółtka oddziel do osobnych naczyń.
Białka ubij na sztywną pianę.
Żółtka ubij z cukrem.
Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.
Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z żółtkami, cały czas ubijając.
Do miski z ciastem przesiej mąkę i dokładnie ją rozmieszaj.
Do ciasta dodaj puree z dyni oraz przyprawy i lekko wymieszaj do połączenia składników.
Do ciasta dodawaj małymi porcjami pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 30 minut.
-
Ciasto dyniowe
-
Placek z dyni
-
Ciasto dyniowe
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto dyniowe fit
-
Placek dyniowy
-
Proste ciasto dyniowe
-
Gnocchi dyniowe
-
Ciasto dyniowe z olejem
-
Szybkie ciasto z dyni
-
Ciasto z dyni i jabłek
-
Ciasto z dyni fit
-
Gofry dyniowe
-
Ciasto dyniowe z mascarpone
-
Ciasto dyniowe Thermomix
-
Ciasto dyniowe z orzechami
-
Bułki z dynią
-
Ciasto marchewkowo-dyniowe
-
Ciasto dyniowe
Więcej informacji na temat ciasta dyniowego czekoladowego
Ciasto dyniowe czekoladowe to doskonała opcja na pyszny deser dla całej rodziny. Jest niezwykle słodkie, lekko korzenne i bardzo intensywnie czekoladowe.
Przepis na ciasto dyniowe czekoladowe to wspaniały pomysł na doskonały placek. To dobre rozwiązanie także dla osób, które szukają zdrowej opcji. Wszystkie składniki znajdziesz w każdym większym sklepie. Całość jest smaczna, gdyż zawiera naprawdę sporą ilość czekolady. W większości proste ciasta czekoladowe robi się na bazie kakao. W tej recepturze jednak głównym składnikiem jest roztopiona czekolad. Dzięki czemu całość jest pyszna, a przy okazji naprawdę aromatyczna. Kakao jest dobrym sposobem, jednak nie nadaje ciastu aż tak pysznego aromatu, dlatego warto skorzystać z tej jakże innowacyjnej metody na ciasto czekoladowe. To właśnie dzięki czekoladzie ciasto nabiera wyjątkowego charakteru. Wybór czekolady ma ogromne znaczenie w przypadku tego ciasta, dlatego warto zwrócić na to swoją uwagę. Wspaniale sprawdza się czekolada gorzka, gdyż do wypieku dodaje się naprawdę sporo cukru. Dla osób, które cenią niezwykle słodkie wypieki, warto zamienić ją na deserową, albo połączyć czekoladę gorzką z mleczną. Świetnie sprawdzą się czekolady o zawartości kakao co najmniej 70%. Dzięki czemu całość jest naprawdę aromatyczna. Oprócz tego można pokusić się o zakup takiej czekolady, która ma jak najmniej konserwantów, czy dodatków. Dzięki czemu jakość ciasta naprawdę wzrośnie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto dyniowe czekoladowe, by było pyszne a przy okazji proste, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Choć zwykle do tego typu ciasta dodaje się kakao, to w tym przypadku zostało one zastąpione czekoladą. Dynia, która jest głównym składnikiem, tego ciasta jest niezwykle wartościowym produktem. To źródło beta-karotenu, który dobrze wpływa na stan skóry i wzrok. Zawiera również sporo magnezu, potasu i wapnia. Najlepiej korzystać z niej w sezonie jesiennym, gdyż wtedy smakuje najlepiej. Wykonanie ciasta jest naprawdę proste. Całość robi się z puree z dyni, dlatego ciasto jest dużo lepsze i łagodniejsze niż te z tartej dyni. Puree można przygotować z pieczonej dyni, którą należy zblendować. Można również kupić gotowy mus w sklepie. Puree z pieczonej dyni można później zamrozić i użyć do zrobienia zupy czy placuszków. Warto go wtedy odrobinę podgrzać. To ciasto jest zdrowe ze względu na duży udział warzywa, jednak by było bardziej fit, wystarczy zamienić cukier na dowolny słodzik.
Alergeny w cieście dyniowym czekoladowym
Lista alergenów dla ciasta dyniowego czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta dyniowego czekoladowego
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.