Ciasto drożdżowe z jagodami

Opublikowano: 30.12.2021 r., 10:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jagodowe ciasto drożdżowe na talerzyku
Ciasto drożdżowe z jagodami
Ciasto drożdżowe z jagodami to doskonała propozycja na pyszny placek śniadaniowy. Drożdżówkę możesz podać także jako dodatek do kawy i herbaty podczas rodzinnych spotkań.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
612 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
  • Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
  • Mleko 3,2% - niepełna szklanka (200 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Śmietana 18% (140 g)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Ser twarogowy tłusty (400 g)
  • Jagody (400 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Drożdże świeże (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm

Przepis na ciasto drożdżowe z jagodami krok po kroku

W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 100 g cukru i wymieszaj.

Przesiej mąkę, dodaj jajka, śmietanę, 100 g roztopionego masła i zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Po tym czasie ciasto umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W misce umieść twaróg, dodaj do niego 100 g cukru i żółtka, wymieszaj.

Na wierzch ciasta wyłóż twaróg, a na niego jagody.

Ze 100 g masła, 100 g cukru i 100 g mąki zagnieć kruszonkę, posyp nią wierzch ciasta.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 50 minut.

Wystudź ciasto przed pokrojeniem.

Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego z jagodami

Ciasto drożdżowe z jagodami to wspaniały pomysł na słodkie śniadanie oraz deser podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Pomysł na drożdżówkę możesz wykorzystać także, aby przygotować ciasto z innymi dodatkami. Przepis na ciasto drożdżowe z jagodami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia drożdżowego ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, mleko, jajka, masło, jagody, drożdże, śmietana kwaśna 18%, twaróg tłusty.

Jak zrobić ciasto drożdżowe z jagodami? W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj cukier i wymieszaj. Przesiej mąkę, dodaj jajka, śmietanę, roztopione masło i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W misce umieść twaróg, dodaj do niego cukier i żółtka, wymieszaj. Na wierzch ciasta wyłóż twaróg, a na niego jagody. Z masła, cukru i mąki zagnieć kruszonkę, posyp nią wierzch ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Wystudź ciasto przed pokrojeniem.

Twaróg tłusty jest szeroko wykorzystywany w kuchni. Dzięki swojej kremowej konsystencji świetnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Twaróg jest przede wszystkim źródłem białka zwierzęcego oraz dużej ilości wapnia. Wapń jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Pomaga zapobiegać osteoporozie u osób dorosłych i krzywicy u dzieci. Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy B12 i żelaza. Bogate są również w witaminę A i witaminę D. Witamina A wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka. Powinniśmy pilnować, aby jej dzienne spożycie było na odpowiednim poziomie. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą, zapobiegając jej zwyrodnieniu.

Podsumowując łatwe ciasto z jagodami jest dobre jako deser podczas wielu różnych okazji. Pyszne ciasto można przygotować, używając mrożonych jagód lub owoców świeżych w trakcie trwania sezonu.

Alergeny w cieście drożdżowym z jagodami

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietana 18%
    • Ser twarogowy tłusty
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z jagodami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto drożdżowe z jagodami to słodki wypiek zawierający dużą ilość cukru. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Osoby zdrowe powinny ograniczać spożywanie słodyczy do jednego razu w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
255.13
612.32
Białko (g)
7.11
17.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
34.33
82.40
Węglowodany przyswajalne (g)
33.87
81.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
1.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
10.40
24.97
Tłuszcze nasycone (g)
7.17
17.20
Tłuszcze nienasycone (g)
3.24
7.77
Cholesterol (mg)
68.67
164.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.65
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.44
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.81
4.35
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
49.58
118.98
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
74.63
179.10
Potas (mg)
100.59
241.42
Wapń (mg)
46.06
110.54
Fosfor (mg)
68.62
164.68
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.58
30.18
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.60
3.84
Cynk (mg)
0.55
1.31
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.16
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego z jagodami 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta drożdżowego z jagodami

Koszt składników
55.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Mleko 3,2%
200 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 18%
140 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 140 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ser twarogowy tłusty
400 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 400 g
Jagody
400 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 400 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Koszt składników
55.20