Ciasto dama kier

Opublikowano: 14.01.2022 r., 9:50 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto czekoladowe na paterze
Ciasto dama kier
Ciasto dama kier to doskonały pomysł na pyszny deser świetnie komponujący się z kawą i herbata podczas rodzinnych spotkań. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ciasto.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Czas ubijania 20 min
583 kcal
Kcal w porcji
255 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Herbatniki (400 g)
  • Truskawki mrożone (700 g)
  • Żelatyna (70 g)
  • Mleko 3,2% - 3 niepełne szklanki (700 ml)
  • Budyń (proszek) (50 g)
  • Cukier - 2 szklanki (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Czekolada gorzka - 1 tabliczka (100 g)
  • Sok z cytryny - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, blaszka do pieczenia, folia spożywcza

Przepis na ciasto dama kier krok po kroku

W garnku umieść mrożone truskawki, wlej wodę i sok z cytryny, dodaj 200 g cukru i gotuj przez 5-7 minut.

Zdejmij z ognia i dodaj do truskawek 45 g żelatyny, całość zblenduj.

Budyń rozpuść w mleku ze 150 g cukru, wlej do garnka i gotuj do zgęstnienia masy, wystudź.

W misie miksera umieść ciepłe masło i ubij do powstania białej puszystej masy.

Cały czas miksując, dodawaj porcjami budyń.

Do miski wlej śmietanę, dodaj mascarpone i 50 g cukru.

Rozpuść dwie łyżki żelatyny (25 g) w gorącej wodzie i dodaj do miski, ubij do powstania sztywnej piany.

Spód blaszki wyłóż folią spożywczą.

Wyłóż jedną warstwę herbatników, na nią krem budyniowy, następnie warstwa ciastek, galaretka truskawkowa.

Kolejno znowu warstwa ciastek i masa śmietanowa, która stanowić będzie wierzch ciasta.

Rozpuść czekoladę gorzką i udekoruj ciasto.

Wstaw do lodówki na minimum 6 godzin.

Jak oceniasz przepis na ciasto dama kier
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta dama kier

Ciasto dama kier to bardzo dobry pomysł na walentynkowe ciasto bez pieczenia, które podaje się na zimno. Ciasto należy przygotować dzień przed podaniem, aby masy zdążyły się związać. Przepis na ciasto dama kier jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: herbatniki, mleko, budyń, cukier, truskawki mrożone, żelatyna, sok z cytryny, masło, śmietanka kremówka, serek mascarpone, gorzka czekolada.

Jak zrobić ciasto dama kier? W garnku umieść mrożone truskawki, wlej wodę i sok z cytryny, dodaj cukier i gotuj przez 5-7 minut. Zdejmij z ognia i dodaj do truskawek żelatynę, całość zblenduj. Budyń rozpuść w mleku z cukrem, wlej do garnka i gotuj do zgęstnienia masy, wystudź. W misie miksera umieść ciepłe masło i ubij do powstania białej puszystej masy. Cały czas miksując, dodawaj porcjami budyń. Do miski wlej śmietanę, dodaj mascarpone i cukier. Rozpuść dwie łyżki żelatyny w gorącej wodzie i dodaj do miski, ubij do powstania sztywnej piany. Spód blaszki wyłóż folią spożywczą. Wyłóż jedną warstwę herbatników, na nią krem budyniowy, następnie warstwa ciastek, galaretka truskawkowa. Kolejno znowu warstwa ciastek i masa śmietanowa, która stanowić będzie wierzch ciasta. Rozpuść czekoladę gorzką i udekoruj ciasto. Wstaw do lodówki na minimum 6 godzin.

Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. W sezonie letnim korzystaj z dostępności świeżych truskawek, poza sezonem używaj mrożonych.

Podsumowując prosty przepis na ciasto z truskawkami wykonasz bez większego doświadczenia. Ciasto w sezonie letnim możesz przygotować ze świeżymi truskawkami. Ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Najlepiej przygotować je na dzień przed podaniem.

Alergeny w cieście dama kier

Lista alergenów dla ciasta dama kier przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Wartości odżywcze ciasta dama kier

na 100g gotowej potrawy

Ciasto dama kier to słodki domowy wyrób zawierający bardzo dużą ilość cukru. Ciasta powinny unikać osoby chorujące na cukrzycę oraz z podwyższonym poziomem trójglicerydów we krwi. Możesz zmniejszyć ilość cukru, zamieniając go na ksylitol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(255g)
Energia (kcal)
228.86
583.59
Białko (g)
4.56
11.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(255g)
Węglowodany (g)
28.11
71.68
Węglowodany przyswajalne (g)
27.09
69.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.02
2.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(255g)
Tłuszcz (g)
11.12
28.35
Tłuszcze nasycone (g)
9.14
23.31
Tłuszcze nienasycone (g)
1.98
5.04
Cholesterol (mg)
12.60
32.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(255g)
Witamina A (µg (mcg))
8.03
20.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.72
24.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.08
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.74
1.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.49
21.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(255g)
Sód (mg)
191.63
488.66
Potas (mg)
108.55
276.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
68.72
175.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
110.60
282.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.65
37.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.76
1.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.29
0.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta dama kier 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta dama kier

Koszt składników
58.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
400 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
6.00
Za 400 g
Truskawki mrożone
700 g
8.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
12.44
Za 700 g
Żelatyna
70 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 4
8.75
Za 70 g
Mleko 3,2%
700 ml
3 niepełne szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Budyń (proszek)
50 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.25
Za 50 g
Cukier
400 g
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Sok z cytryny
30 ml
3 łyżki stołowe
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Koszt składników
58.50