Przepis na ciasto dama kier krok po kroku
- Herbatniki 400 g
- Truskawki mrożone 700 g
- Żelatyna 70 g
- Mleko 3,2% 700 ml 3 niepełne szklanki
- Budyń (proszek) 50 g
- Cukier 400 g 2 szklanki
- Śmietanka kremowa 30% 400 g
- Mascarpone 250 g
- Czekolada gorzka 100 g 1 tabliczka
- Sok z cytryny 30 ml 3 łyżki stołowe
W garnku umieść mrożone truskawki, wlej wodę i sok z cytryny, dodaj 200 g cukru i gotuj przez 5-7 minut.
Zdejmij z ognia i dodaj do truskawek 45 g żelatyny, całość zblenduj.
Budyń rozpuść w mleku ze 150 g cukru, wlej do garnka i gotuj do zgęstnienia masy, wystudź.
W misie miksera umieść ciepłe masło i ubij do powstania białej puszystej masy.
Cały czas miksując, dodawaj porcjami budyń.
Do miski wlej śmietanę, dodaj mascarpone i 50 g cukru.
Rozpuść dwie łyżki żelatyny (25 g) w gorącej wodzie i dodaj do miski, ubij do powstania sztywnej piany.
Spód blaszki wyłóż folią spożywczą.
Wyłóż jedną warstwę herbatników, na nią krem budyniowy, następnie warstwa ciastek, galaretka truskawkowa.
Kolejno znowu warstwa ciastek i masa śmietanowa, która stanowić będzie wierzch ciasta.
Rozpuść czekoladę gorzką i udekoruj ciasto.
Wstaw do lodówki na minimum 6 godzin.

(liczba kalorii)
Ciasto dama kier - cechy przepisu
Więcej o cieście dama kier
Ciasto dama kier to bardzo dobry pomysł na walentynkowe ciasto bez pieczenia, które podaje się na zimno. Ciasto należy przygotować dzień przed podaniem, aby masy zdążyły się związać. Przepis na ciasto dama kier jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: herbatniki, mleko, budyń, cukier, truskawki mrożone, żelatyna, sok z cytryny, masło, śmietanka kremówka, serek mascarpone, gorzka czekolada.
Jak zrobić ciasto dama kier? W garnku umieść mrożone truskawki, wlej wodę i sok z cytryny, dodaj cukier i gotuj przez 5-7 minut. Zdejmij z ognia i dodaj do truskawek żelatynę, całość zblenduj. Budyń rozpuść w mleku z cukrem, wlej do garnka i gotuj do zgęstnienia masy, wystudź. W misie miksera umieść ciepłe masło i ubij do powstania białej puszystej masy. Cały czas miksując, dodawaj porcjami budyń. Do miski wlej śmietanę, dodaj mascarpone i cukier. Rozpuść dwie łyżki żelatyny w gorącej wodzie i dodaj do miski, ubij do powstania sztywnej piany. Spód blaszki wyłóż folią spożywczą. Wyłóż jedną warstwę herbatników, na nią krem budyniowy, następnie warstwa ciastek, galaretka truskawkowa. Kolejno znowu warstwa ciastek i masa śmietanowa, która stanowić będzie wierzch ciasta. Rozpuść czekoladę gorzką i udekoruj ciasto. Wstaw do lodówki na minimum 6 godzin.
Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. W sezonie letnim korzystaj z dostępności świeżych truskawek, poza sezonem używaj mrożonych.
Podsumowując prosty przepis na ciasto z truskawkami wykonasz bez większego doświadczenia. Ciasto w sezonie letnim możesz przygotować ze świeżymi truskawkami. Ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Najlepiej przygotować je na dzień przed podaniem.
Wartości odżywcze ciasta dama kier
Energia i białka
(255g)
Węglowodany w cieście dama kier
(255g)
Tłuszcze
(255g)
Witaminy w przepisie na ciasto dama kier
(255g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto dama kier
(255g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście dama kier
Lista alergenów dla ciasta dama kier przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Mleko 3,2%
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone