Ciasto biszkoptowe z masą makową z puszki

Opublikowano: 12.03.2023 r., 12:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto biszkoptowe z masą makową z puszki podane na białym talerzyku. W oddali ciasto ułożone jest na paterze.
Ciasto biszkoptowe z masą makową z puszki
Ciasto biszkoptowe z masą makową z puszki to doskonała propozycja na smaczny i szybki w przygotowaniu dodatek do kawy. Koniecznie poznaj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
637 kcal
Kcal w porcji
185 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier - 1 szklanka (150 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (150 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (3 g)
  • Mleko 3,2% - pół szklanki (125 ml)
  • Cukier puder - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Masa makowa (850 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Budyń (proszek) - śmietankowy (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat migdałowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, miska, szpatułka, blaszka do pieczenia 25x25 cm

Przepis na ciasto biszkoptowe z masą makową z puszki krok po kroku

Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Z 4 jajek oddziel białka od żółtek.

Białka umieść w czystej i suchej misce, ubijaj je mikserem na niskich obrotach, stopniowo zwiększając moc miksera. Białka miksuj do uzyskania sztywnej piany.

Do ubitej piany z białej dodawaj stopniowo cukier, ciągle miksując masę (cukier powinien całkowicie rozpuścić się).

Zmniejsz moc miksera na średnią i do białek dodaj po jednym żółtku. Następnie do masy wlej stopniowo olej i miksuj.

Do otrzymanej masy dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wymieszaj przy pomocy szpatułki.

Masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię wyrównaj przy pomocy szpatułki i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Masło roztop w garnku, dodaj do niego masę makową i ogrzewaj na średnim ogniu.

W miseczce wymieszaj dokładnie pozostałe jajka z 3 łyżkami stołowymi mleka, kilkoma kroplami aromatu migdałowego oraz z proszkiem budyniowym.

Mieszankę jajeczną dodaj do masy makowej w garnku, energicznie wymieszaj i gotuj do zgęstnienia masy.

Masę makową zdejmij z palnika i pozostaw do całkowitego przestudzenia.

W garnuszku podgrzej delikatnie mleko i rozpuść w nim cukier.

Biszkopt wyciągnij z blaski i podziel na dwa blaty. Jeden z blatów umieść w blaszce, w której pieczone było ciasto.

Następnie biszkopt zwilż połową mleka z cukrem i umieść na nim masę makową.

Na masę makową połóż drugi blat biszkoptu, dociśnij i nasącz pozostałym mlekiem.

Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ciasto biszkoptowe z masą makową z puszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta biszkoptowego z masą makową z puszki

Ciasto biszkoptowe z masą makową z puszki to doskonały pomysł na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Placek biszkoptowy z makiem warto przygotować na spotkania rodzinne. Przepis na ciasto biszkoptowe z masą makową z puszki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty: jajka, cukier, olej rzepakowy, maka pszenna, proszek do pieczenia, mleko, cukier puder, masa makowa z puszki, masło, budyń oraz aromat migdałowy. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

A jak zrobić ciasto biszkoptowe z masą makową z puszki? Na początek przygotuj biszkopt i upiecz go. Następnie masło roztop w garnku, dodaj do niego masę makową i ogrzewaj na średnim ogniu. W miseczce wymieszaj jajka z odrobiną mleka, kilkoma kroplami aromatu migdałowego oraz z proszkiem budyniowym. Mieszankę jajeczną dodaj do masy makowej w garnku, energicznie wymieszaj składniki i gotuj do zgęstnienia masy. Masę makową zdejmij z palnika i pozostaw do całkowitego przestudzenia. W garnuszku podgrzej delikatnie mleko i rozpuść w nim cukier. Biszkopt wyciągnij z blaski i podziel na dwa blaty. Jeden z blatów umieść w blaszce, w której pieczone było ciasto. Następnie biszkopt zwilż połową mleka z cukrem i umieść na nim masę makową. Na masę makową połóż drugi blat biszkoptu, dociśnij i nasącz pozostałym mlekiem. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.

Jajka kurze to skarbnica składników odżywczych. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Jaja kurze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B. W jajach znajdziemy także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen.

Podsumowując pyszne ciasto biszkoptowe z masą makową z puszki to doskonała propozycja na smaczny dodatek do herbaty lub kawy. Ciasto jest dobre do spożycia po przestudzeniu. Przed podaniem warto posypać je cukrem pudrem.

Alergeny w cieście biszkoptowym z masą makową z puszki

Lista alergenów dla ciasta biszkoptowego z masą makową z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
    • masa makowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • aromat migdałowy

Wartości odżywcze ciasta biszkoptowego z masą makową z puszki

na 100g gotowej potrawy

Ciasto biszkoptowe z masą makową z puszki to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Ciasto wykonane jest z produktów zawierających gluten, dlatego nie jest wskazane dla osób na diecie bezglutenowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kcal)
344.85
637.97
Białko (g)
5.58
10.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany (g)
43.24
79.99
Węglowodany przyswajalne (g)
40.61
75.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.63
4.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz (g)
17.32
32.04
Tłuszcze nasycone (g)
11.09
20.51
Cholesterol (mg)
87.21
161.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód (mg)
71.81
132.86
Wapń (mg)
185.99
344.07
Żelazo (mg)
2.13
3.93
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta biszkoptowego z masą makową z puszki 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta biszkoptowego z masą makową z puszki

Koszt składników
38.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
150 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
150 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 150 g
Proszek do pieczenia
3 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 3 g
Mleko 3,2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Cukier puder
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Masa makowa
850 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 850 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Budyń (proszek)
40 g
śmietankowy
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
38.90