Ciasto biszkoptowe z bakaliami

Opublikowano: 03.03.2022 r., 8:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biszkopt z bakaliami na desce
Ciasto biszkoptowe z bakaliami
Ciasto biszkoptowe z bakaliami jest pomysłem na prosty placek, który świetnie sprawdza się na co dzień, ale i od święta. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
224 kcal
Kcal w porcji
78 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (130 g)
  • Mąka ziemniaczana (45 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Orzechy włoskie (50 g)
  • Orzechy laskowe (50 g)
  • Rodzynki (50 g)
  • Skórka z pomarańczy (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm

Przepis na ciasto biszkoptowe z bakaliami krok po kroku

Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.

Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.

Bakalie posiekaj drobno i dodaj do masy, wymieszaj delikatnie rózgą.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto biszkoptowe z bakaliami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta biszkoptowego z bakaliami

Ciasto biszkoptowe z bakaliami jest pomysłem na prosty placek, który świetnie sprawdza się na co dzień, ale i od święta. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil.

Przepis na ciasto biszkoptowe z bakaliami sprawdzi się dla wszystkich osób, które kochają słodkości w najprostszym domowym wydaniu. By go stworzyć wcale nie potrzeba dużego talentu, czy specjalistycznego sprzętu. Całość zajmuje tylko kilka chwil. Wszystkie składniki, które go tworzą, są łatwo dostępne i w większości, goszczą w domowej spiżarni. Podstawą tego ciasta jest dobrej jakości mąka pszenna. W tym wypadku lepiej nie używać tej pełnoziarnistej, gdyż wpłynie to negatywnie na smak całego ciasta. Świetnie sprawdzi się za to typ 450 czy 500, które są bardzo delikatne. To ciasto ze względu na lekkość i nieobciążanie układu trawiennego sprawdzi się również na diecie lekkostrawnej. Do jego przygotowania używa się sporo jajek, dlatego warto postawić na takie dobrej jakości, najlepiej z wolnego wybiegu, a także ekologiczne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto biszkoptowe z bakaliami, które będzie smaczne, a przy okazji naprawdę proste, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jego głównym elementem jest wspaniały biszkopt. Ten z przepisu zawsze się udaje i wychodzi niezwykle puszysty i miękki jak gąbka. Dzięki temu świetnie komponuje się z twardymi orzechami i bakaliami. Choć wiele osób obawia się pieczenia biszkoptu, ze względu na jego trudność, to ten przepis udowadnia, że idealny biszkopt można zrobić łatwo, szybko i bez skomplikowanych sprzętów. Nie trzeba wcale poświęcać dużo czasu na pieczenie biszkoptu idealnego. Trzeba tylko odpowiednio wymieszać wszystkie składniki. Bardzo ważne jest również, aby uważać i nie ubić piany z białek zbyt mocno, wtedy ciasto może nie wyjść. Najlepiej jest ubijać pianę do momentu, gdy staje się zwarta i bardzo puszysta i nie wypływa z miski.

To doskonały pomysł na wypiek prosty, ale zdrowy. Jego magicznym składnikiem są rodzynki, orzechy i suszone morele. Dzięki temu zawiera ono naprawdę dużo błonnika. Jest dobre dla zdrowia, a przy okazji pyszne.

Alergeny w cieście biszkoptowym z bakaliami

Lista alergenów dla ciasta biszkoptowego z bakaliami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
    • Orzechy laskowe

Wartości odżywcze ciasta biszkoptowego z bakaliami

na 100g gotowej potrawy

To ciasto nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na duży udział cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(78g)
Energia (kcal)
288.11
224.73
Białko (g)
9.92
7.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(78g)
Węglowodany (g)
37.43
29.20
Węglowodany przyswajalne (g)
35.01
27.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.43
1.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(78g)
Tłuszcz (g)
12.03
9.39
Tłuszcze nasycone (g)
2.96
2.31
Tłuszcze nienasycone (g)
9.08
7.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.87
3.80
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.21
3.28
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
151.74
118.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(78g)
Witamina A (µg (mcg))
66.69
52.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.14
Brak danych dla: orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.06
7.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.82
0.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.43
1.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
65.27
50.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.20
Ryboflawina (mg)
0.30
0.23
Niacyna (mg)
1.59
1.24
Foliany (µg (mcg))
52.52
40.96
Brak danych dla: orzechy laskowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.42
1.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(78g)
Sód (mg)
64.07
49.98
Potas (mg)
315.88
246.39
Wapń (mg)
75.84
59.15
Fosfor (mg)
189.24
147.61
Magnez (mg)
37.48
29.23
Żelazo (mg)
2.41
1.88
Cynk (mg)
1.10
0.86
Miedź (mg)
0.30
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta biszkoptowego z bakaliami 87
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta biszkoptowego z bakaliami

Koszt składników
48.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Mąka ziemniaczana
45 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 45 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Orzechy włoskie
50 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 g
Orzechy laskowe
50 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 50 g
Rodzynki
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Skórka z pomarańczy
50 g
3.40
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.70
Za 50 g
Koszt składników
48.50