Ciasteczka owsiane z bakaliami

Opublikowano: 05.09.2023 r., 14:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasteczka owsiane z bakaliami ułożone na desce oraz materiale.
Ciasteczka owsiane z bakaliami
Ciasteczka owsiane z bakaliami to doskonała propozycja na pyszną przekąskę dla dzieci i dorosłych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na ciasteczka z płatków owsianych.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 15 min
363 kcal
Kcal w porcji
85 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło pół kostki (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (150 g)
  • Płatki owsiane 2 szklanki (220 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier (70 g)
  • Miód (60 g)
  • Czekolada deserowa (50 g)
  • Orzechy włoskie (50 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane (50 g)
  • Rodzynki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na ciasteczka owsiane z bakaliami krok po kroku

W misce wymieszaj mąkę pszenną oraz 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.

Miękkie masło utrzyj z dodatkiem cukru pudru na puszystą masę.

Następnie dodaj jajko, miód, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz płatki owsiane. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do masy dodaj rodzynki, nasiona słonecznika oraz posiekaną czekoladę i orzechy. Składniki ponownie wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Z masy formuj kulki o wielkości dużego orzecha włoskiego i spłaszcz je na blaszce do pieczenia na grubość około 0,5 cm.

Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut

Jak oceniasz przepis na ciasteczka owsiane z bakaliami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób

Więcej informacji na temat ciasteczek owsianych z bakaliami

Ciasteczka owsiane z bakaliami to doskonały pomysł na przekąskę dla dzieci i dorosłych. Pyszne ciastka z płatków owsianych z miodem stanowią doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na ciasteczka owsiane z bakaliami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasteczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, mąka pszenna, płatki owsiane, jajka, cukier, miód, czekolada deserowa, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, rodzynki oraz proszek do pieczenia.

A jak zrobić ciasteczka owsiane z bakaliami? W misce wymieszaj mąkę pszenną oraz 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Miękkie masło utrzyj z dodatkiem cukru pudru na puszystą masę. Następnie dodaj jajko, miód, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz płatki owsiane. Składniki dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj rodzynki, nasiona słonecznika oraz posiekaną czekoladę i orzechy. Składniki ponownie wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Z masy formuj kulki o wielkości dużego orzecha włoskiego i spłaszcz je na blaszce do pieczenia na grubość około 0,5 cm. Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut

Płatki owsiane to doskonałe źródło węglowodanów. Płatki owsiane zawierają także sporą ilość witamin i składników. Do witamin obecnych w płatkach możemy zaliczyć witaminę B1, witaminę B5 oraz witaminę E. Natomiast do składników mineralnych obecnych w płatkach owsianych możemy zaliczyć fosfor, wapń, magnez, krzem oraz cynk. Witamina B5 jest niezbędna do metabolizowania białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Odpowiednia podaż witaminy B1 wpływa natomiast na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Podsumowując zdrowe ciasteczka z płatków owsianych to doskonała propozycja na przekąskę do pracy lub w podróż. Ciasteczka warto podać również jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Ciasteczka są dobre do spożycia po przestudzeniu. Produkty niezbędne do wykonania pysznych ciasteczek dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w ciasteczkach owsianych z bakaliami

Lista alergenów dla ciasteczek owsianych z bakaliami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Czekolada deserowa
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Płatki owsiane
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze ciasteczek owsianych z bakaliami

na 100g gotowej potrawy

Ciasteczka owsiane z bakaliami to doskonała propozycja na przekąskę. Ciasteczka świetnie sprawdzą się jako posiłek do pracy lub w podróż.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kcal)
428.11
363.89
Białko (g)
9.53
8.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany (g)
54.22
46.08
Węglowodany przyswajalne (g)
50.11
42.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.10
3.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz (g)
20.68
17.58
Tłuszcze nasycone (g)
9.91
8.42
Tłuszcze nienasycone (g)
10.78
9.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.51
4.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.27
4.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
50.42
42.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina A (µg (mcg))
93.98
79.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.51
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.41
0.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
92.22
78.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.41
0.35
Ryboflawina (mg)
0.21
0.18
Niacyna (mg)
2.10
1.78
Foliany (µg (mcg))
57.07
48.51
Beta karoten (µg (mcg))
20.94
17.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód (mg)
19.75
16.79
Potas (mg)
264.43
224.77
Wapń (mg)
46.61
39.62
Fosfor (mg)
218.46
185.69
Magnez (mg)
76.64
65.14
Żelazo (mg)
2.98
2.53
Cynk (mg)
1.85
1.57
Miedź (mg)
0.39
0.33
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek owsianych z bakaliami 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasteczek owsianych z bakaliami

Koszt składników
56.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Płatki owsiane
220 g
2 szklanki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 220 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
70 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Miód
60 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 60 g
Czekolada deserowa
50 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 g
Orzechy włoskie
50 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 g
Słonecznik nasiona łuskane
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Rodzynki
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
56.50