Ciasteczka owsiane z bakaliami
- Masło - pół kostki (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
- Płatki owsiane - 2 szklanki (220 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier (70 g)
- Miód (60 g)
- Czekolada deserowa (50 g)
- Orzechy włoskie (50 g)
- Słonecznik nasiona łuskane (50 g)
- Rodzynki (50 g)
Przepis na ciasteczka owsiane z bakaliami krok po kroku
W misce wymieszaj mąkę pszenną oraz 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
Miękkie masło utrzyj z dodatkiem cukru pudru na puszystą masę.
Następnie dodaj jajko, miód, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz płatki owsiane. Składniki dokładnie wymieszaj.
Do masy dodaj rodzynki, nasiona słonecznika oraz posiekaną czekoladę i orzechy. Składniki ponownie wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Z masy formuj kulki o wielkości dużego orzecha włoskiego i spłaszcz je na blaszce do pieczenia na grubość około 0,5 cm.
Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat ciasteczek owsianych z bakaliami
Ciasteczka owsiane z bakaliami to doskonały pomysł na przekąskę dla dzieci i dorosłych. Pyszne ciastka z płatków owsianych z miodem stanowią doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na ciasteczka owsiane z bakaliami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasteczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, mąka pszenna, płatki owsiane, jajka, cukier, miód, czekolada deserowa, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, rodzynki oraz proszek do pieczenia.
A jak zrobić ciasteczka owsiane z bakaliami? W misce wymieszaj mąkę pszenną oraz 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Miękkie masło utrzyj z dodatkiem cukru pudru na puszystą masę. Następnie dodaj jajko, miód, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz płatki owsiane. Składniki dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj rodzynki, nasiona słonecznika oraz posiekaną czekoladę i orzechy. Składniki ponownie wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Z masy formuj kulki o wielkości dużego orzecha włoskiego i spłaszcz je na blaszce do pieczenia na grubość około 0,5 cm. Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut
Płatki owsiane to doskonałe źródło węglowodanów. Płatki owsiane zawierają także sporą ilość witamin i składników. Do witamin obecnych w płatkach możemy zaliczyć witaminę B1, witaminę B5 oraz witaminę E. Natomiast do składników mineralnych obecnych w płatkach owsianych możemy zaliczyć fosfor, wapń, magnez, krzem oraz cynk. Witamina B5 jest niezbędna do metabolizowania białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Odpowiednia podaż witaminy B1 wpływa natomiast na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Podsumowując zdrowe ciasteczka z płatków owsianych to doskonała propozycja na przekąskę do pracy lub w podróż. Ciasteczka warto podać również jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Ciasteczka są dobre do spożycia po przestudzeniu. Produkty niezbędne do wykonania pysznych ciasteczek dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w ciasteczkach owsianych z bakaliami
Lista alergenów dla ciasteczek owsianych z bakaliami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Czekolada deserowa
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Płatki owsiane
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze ciasteczek owsianych z bakaliami
Ciasteczka owsiane z bakaliami to doskonała propozycja na przekąskę. Ciasteczka świetnie sprawdzą się jako posiłek do pracy lub w podróż.
Energia i białka
(85g)
Węglowodany
(85g)
Tłuszcze
(85g)
Witaminy
(85g)
Składniki mineralne
(85g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.