Brioszki czekoladowe

Opublikowano: 12.01.2022 r., 8:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brioszki czekoladowe na stole
Brioszki czekoladowe
Brioszki czekoladowe to doskonała propozycja na pyszne śniadaniowe bułeczki. Brioszki to maślane bułeczki przygotowywane na bazie ciasta drożdżowego. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 140 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 20 min
657 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Masło - 1,5 kostki (300 g)
  • Drożdże świeże - pół kostki (50 g)
  • Mleko 3,2% - niepełna szklanka (200 ml)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Jajko (1 szt.)
  • Czekolada gorzka - 1 tabliczka (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, wałek, miska, forma na muffiny

Przepis na brioszki czekoladowe krok po kroku

W ciepłym mleku rozpuść drożdże, dodaj cukier i odstaw na 15 minut.

Rozpuść masło.

Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj żółtka, kakao, rozpuszczone masło i zaczyn drożdżowy.

Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Posiekaj gorzką czekoladę.

Ciasto podziel na 10 równych kawałków.

Każdy kawałek ciasta rozwałkuj, posyp czekoladą, zwiń w rulon i złącz brzegi.

Formę do muffinek wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej bułeczki.

Wierzch bułeczek posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na brioszki czekoladowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat brioszek czekoladowych

Brioszki czekoladowe to świetny pomysł na pyszne bułeczki deserowe. Brioszka to bułka maślana, którą wytwarza się na bazie ciasta drożdżowego. Lekko słodkie brioszki przypominają smakiem i konsystencją chałkę. Brioszki mogą służyć jako bułeczki śniadaniowe, we Włoszech z ich dodatkiem podaje się znany deser lodowy, a wytrawnym zastosowaniem bułki jest jej dodatek do burgerów. Przepis na brioszki czekoladowe jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia maślanych bułeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, mleko, cukier, masło, czekolada, kakao, jajko, żółtka jaj.

Jak zrobić brioszki czekoladowe? W ciepłym mleku rozpuść drożdże, dodaj cukier i odstaw na 15 minut. Rozpuść masło. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj żółtka, kakao, rozpuszczone masło i zaczyn drożdżowy. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Posiekaj gorzką czekoladę. Ciasto podziel na 10 równych kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj, posyp czekoladą, zwiń w rulon i złącz brzegi. Formę do muffinek wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej bułeczki. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.

Czekolada gorzka użyta do przygotowania słodkich wypieków jest bardzo wyrazista w smaku dzięki wysokiej zawartości kakao oscylującej między 70-80%. Czekolada gorzka lepiej sprawdza się do deserów, gdyż dodatek czekolady mlecznej spowoduje, iż deser będzie bardzo słodki i mdły. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Ma bardzo ważny wpływ na właściwy transport tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała.

Podsumowując prosty przepis na deser z czekoladą przygotujesz bez większego wysiłku. Ciasto na bułeczki można przygotować dzień wcześniej. Po wyrośnięciu należy je umieścić w lodówce. Pyszne bułeczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać przez około dwa dni pod przykryciem, aby nie wyschły.

Alergeny w brioszkach czekoladowych

Lista alergenów dla brioszek czekoladowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze brioszek czekoladowych

na 100g gotowej potrawy

Brioszki czekoladowe to słodki wypiek zawierający dość dużą ilość cukru. Wypieki domowe z mąki pszennej zawierają gluten oraz łatwo przyswajalne węglowodany, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
398.58
657.65
Białko (g)
7.73
12.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
43.96
72.54
Węglowodany przyswajalne (g)
41.60
68.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
22.60
37.28
Tłuszcze nasycone (g)
14.94
24.66
Tłuszcze nienasycone (g)
7.65
12.63

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.12
Tiamina (mg)
0.37
0.62
Ryboflawina (mg)
0.25
0.41
Niacyna (mg)
2.58
4.25
Foliany (µg (mcg))
78.60
129.69
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód (mg)
17.61
29.06
Potas (mg)
206.15
340.15
Wapń (mg)
45.66
75.33
Fosfor (mg)
144.95
239.16
Magnez (mg)
51.47
84.93
Żelazo (mg)
3.20
5.27
Cynk (mg)
1.39
2.29
Miedź (mg)
0.34
0.57
Szacunkowy indeks glikemiczny brioszek czekoladowych 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brioszek czekoladowych

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Mleko 3,2%
200 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Czekolada gorzka
200 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
46.00