Przepis na brioszki czekoladowe krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 500 g
- Cukier 200 g 1 szklanka
- Masło 300 g 1,5 kostki
- Drożdże świeże 50 g pół kostki
- Mleko 3,2% 200 ml niepełna szklanka
- Żółtko jajka 4 szt.
- Jajko 1 szt.
- Czekolada gorzka 200 g 1 tabliczka
- Kakao 16% (proszek) 50 g 5 płaskich łyżek stołowych
W ciepłym mleku rozpuść drożdże, dodaj cukier i odstaw na 15 minut.
Rozpuść masło.
Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj żółtka, kakao, rozpuszczone masło i zaczyn drożdżowy.
Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Posiekaj gorzką czekoladę.
Ciasto podziel na 10 równych kawałków.
Każdy kawałek ciasta rozwałkuj, posyp czekoladą, zwiń w rulon i złącz brzegi.
Formę do muffinek wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej bułeczki.
Wierzch bułeczek posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 20 minut.

(liczba kalorii)
Brioszki czekoladowe - cechy przepisu
Więcej o brioszkach czekoladowych
Brioszki czekoladowe to świetny pomysł na pyszne bułeczki deserowe. Brioszka to bułka maślana, którą wytwarza się na bazie ciasta drożdżowego. Lekko słodkie brioszki przypominają smakiem i konsystencją chałkę. Brioszki mogą służyć jako bułeczki śniadaniowe, we Włoszech z ich dodatkiem podaje się znany deser lodowy, a wytrawnym zastosowaniem bułki jest jej dodatek do burgerów. Przepis na brioszki czekoladowe jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia maślanych bułeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, mleko, cukier, masło, czekolada, kakao, jajko, żółtka jaj.
Jak zrobić brioszki czekoladowe? W ciepłym mleku rozpuść drożdże, dodaj cukier i odstaw na 15 minut. Rozpuść masło. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj żółtka, kakao, rozpuszczone masło i zaczyn drożdżowy. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Posiekaj gorzką czekoladę. Ciasto podziel na 10 równych kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj, posyp czekoladą, zwiń w rulon i złącz brzegi. Formę do muffinek wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej bułeczki. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.
Czekolada gorzka użyta do przygotowania słodkich wypieków jest bardzo wyrazista w smaku dzięki wysokiej zawartości kakao oscylującej między 70-80%. Czekolada gorzka lepiej sprawdza się do deserów, gdyż dodatek czekolady mlecznej spowoduje, iż deser będzie bardzo słodki i mdły. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Ma bardzo ważny wpływ na właściwy transport tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała.
Podsumowując prosty przepis na deser z czekoladą przygotujesz bez większego wysiłku. Ciasto na bułeczki można przygotować dzień wcześniej. Po wyrośnięciu należy je umieścić w lodówce. Pyszne bułeczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać przez około dwa dni pod przykryciem, aby nie wyschły.
Wartości odżywcze brioszek czekoladowych
Energia i białka
(165g)
Węglowodany w brioszkach czekoladowych
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy w przepisie na brioszki czekoladowe
(165g)
Składniki mineralne w przepisie na brioszki czekoladowe
(165g)
-
mąka pszenna,
cukier,
masło,
mleko,
jajka,
jajka,
czekolada gorzka,
czekolada,
kakao,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w brioszkach czekoladowych
Lista alergenów dla brioszek czekoladowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko