Biszkopt z rabarbarem
- Biszkopty - pokruszone, bez cukru (200 g)
- Masło (100 g)
- Rabarbar (400 g)
- Galaretka - truskawkowa, 1 opakowanie (77 g)
- Cukier - 4 łyżki, płaskie (48 g)
Przepis na biszkopt z rabarbarem krok po kroku
Masło rozpuść w rondelku.
Wymieszaj dokładnie z pokruszonymi biszkoptami i wyłóż dno formy powstałą masę, wyrównując i dociskając.
Rabarbar pokrój w 1,5cm kawałki.
Wyłóż na patelnie razem z cukrem i duś, aż rabarbar zmięknie.
Galaretkę rozmieszaj ze szklanką wrzątku, pozostaw do ostygnięcia.
Rabarbar wyłóż na biszkoptowy spód, zalej delikatnie wystudzoną galaretką.
Wstaw do lodówki na około 1 godzinę, aż galaretka stężeje.
Więcej informacji na temat biszkoptu z rabarbarem
Dziś przedstawiamy Wam przepis na biszkopt z rabarbarem. Ta ciekawa roślina pojawia się na polskich straganach już w kwietniu i króluje aż do czerwca. Te miesiące to dobry sezon na zaopatrzenie się w niego. Rabarbar jest znany w Polsce już od XVIII w., a zaczęto go hodować w XIX w. Jest rośliną dziko żyjącą na terenie Chin i Tybetu. W Europie pojawił się najpierw w Wielkiej Brytanii, gdzie określa się go „rośliną ciastową”. Na pewno zaskoczy Was fakt, że w Polsce określany jest jako warzywo, natomiast w Stanach Zjednoczonych Ameryki jako… owoc. Może to wynikać z tego, że im bardziej łodygi rabarbaru są czerwone, tym bardziej robią się słodsze. Kwaśny smak wynika z obecności kwasu jabłkowego i szczawiowego. Ten ostatni w dużej ilości może przyczyniać się do utraty wapnia z organizmu, dlatego powinno się spożywać go z umiarem.
W Anglii i Ameryce Północnej bardzo często przygotowuje się z niego ciasto, dlatego i my prezentujemy Wam ten prosty przepis.
Na pewno wielu z Was kojarzy pyszny deser jakim jest rabarbar „maczany” w cukrze. Wtedy też kwaśny smak rabarbaru zostaje przełamany słodyczą białych kryształków. Choć osobiście nie popieram tego typu przekąsek codziennie, to w sezonie rabarbarowym przynajmniej raz można sobie na taki przysmak pozwolić. Tym bardziej, że średniej długości łodyga dostarcza około 23kcal. Wykorzystując do tego 1 łyżeczkę cukru otrzymamy przekąskę o wartości około 45kcal. Sam rabarbar jest bardzo bogaty w witaminy i błonnik, dzięki czemu świetnie nada się dla osób chcących pracować nad swoją masą ciała.
Przynajmniej raz powinniście również wykorzystać nasz sposób jak zrobić biszkopt z rabarbarem i galaretką. Chcąc maksymalnie uprościć i przyspieszyć cały przepis na spód wykorzystujemy gotowe biszkopty (najlepiej użyć takich bez cukru) i masło. Po schłodzeniu spód będzie twardszy i łatwiej zachowa swój kształt po ukrojeniu. Natomiast na górze ten placek składa się z podduszonego w cukrze rabarbaru i galaretki, dzięki czemu będzie szybkim i smacznym deserem dla całej rodziny.
Alergeny w biszkopcie z rabarbarem
Lista alergenów dla biszkoptu z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze biszkoptu z rabarbarem
Rabarbar to niskokaloryczne warzywo często wykorzystywane do pysznych ciast.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.