Babka z serem

Opublikowano: 09.03.2023 r., 13:37 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babka z serem i cukrem
Babka z serem
Babka z serem to sprawdzony przepis na udany wypiek. Taka babka przygotowana z twarogiem jest bardziej wilgotna i mniej krucha, a w smaku jest zdecydowanie najlepsza.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
384 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło - w temperaturze pokojowej (250 g)
  • Serek śmietankowy (200 g)
  • Cukier (200 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Cytryna - 1 sztuka (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Sól (3 g)
  • Proszek do pieczenia - płaska łyżeczka (5 g)
  • Soda oczyszczona - płaska łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia, cukier, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, miska, drewniana łyżka, forma do babki

Przepis na babkę z serem krok po kroku

Formę do babki natłuść i oprósz bułką tartą.

Cytrynę dokładnie wyszoruj, a następnie zetrzyj z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z pozostałego miąższu wyciśnij 3 łyżki soku z cytryny.

W dużej misce wymieszaj mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.

W drugiej misce umieść masło, cukier i dokładnie ubij na jasną, puszystą pianę.

Dodaj serek śmietankowy i miksuj na najwyższych obrotach. Następnie dodaj po jednym jajku, dalej ubijając.

Zacznij miksować całość na wolnych obrotach i dodaj sok oraz skórkę z cytryny.

Drewnianą łyżką wmieszaj przygotowaną wcześniej mąkę i mieszaj tylko do połączenia składników.

Ciasto przelej do przygotowanej formy.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. przez około 60 minut (do suchego patyczka).

Ciasto wyłóż z piekarnika i po kilku minutach wyciągnij z foremki. Ostudź na kratce.

Jak oceniasz przepis na babkę z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat babki z serem

Ta dobra babka z serem to sprawdzony przepis na udany wypiek. Taka babka przygotowana z twarogiem jest bardziej wilgotna i mniej krucha, a w smaku jest zdecydowanie najlepsza.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić babkę z serem to już pokazuje nasz pomysł na smaczny wypiek.

Formę do babki natłuść i oprósz bułką tartą. Cytrynę dokładnie wyszoruj, a następnie zetrzyj z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z pozostałego miąższu wyciśnij 3 łyżki soku z cytryny. W dużej misce wymieszaj mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. W drugiej misce umieść masło, cukier i dokładnie ubij na jasną, puszystą pianę. Dodaj serek śmietankowy i miksuj na najwyższych obrotach. Następnie dodaj po jednym jajku, dalej ubijając. Zacznij miksować całość na wolnych obrotach i dodaj sok oraz skórkę z cytryny. Drewnianą łyżką wmieszaj przygotowaną wcześniej mąkę i mieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto przelej do przygotowanej formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. przez około 60 minut (do suchego patyczka). Ciasto wyłóż z piekarnika i po kilku minutach wyciągnij z foremki. Ostudź na kratce. Sam widzisz, że przepis na babkę z serem jest naprawdę prosty. A z niego powstaje smaczna babka, idealna na Wielkanoc.

Serek śmietankowy powstaje poprzez zmielenie twarogu z dodatkiem śmietanki. Twaróg, inaczej ser biały to bardzo dobre źródło białka w naszej diecie. W zależności od zawartości tłuszczu (twaróg chudy, półtłusty lub tłusty) zawiera od 53% do 80% białka w suchej masie. Im mniej tłuszczu, tym więcej białka. Dodatkowo zawiera aminokwasy, których organizm sam nie potrafi wytworzyć i to z dietą powinniśmy je właśnie dostarczać. Wraz z zawartością tłuszczu wartość energetyczna twarogu waha się od 100 do 177 kcal na 100 g białego sera. Jako produkt nabiałowy, powstający z mleka, zawiera wiele wapnia, ale znacznie mniej niż sery podpuszczkowe. To za to dobre źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K. Z tego też względu dzieci powinny spożywać twaróg półtłusty i tłusty zamiast chudego.

Ta pyszna babka z serem to świetny pomysł na niedzielny wypiek do popołudniowej kawy.

Alergeny w babce z serem

Lista alergenów dla babki z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • serek śmietankowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia

W przepisie na babkę z serem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze babki z serem

na 100g gotowej potrawy

Twaróg to dobre źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
349.90
384.89
Białko (g)
7.59
8.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
35.55
39.10
Węglowodany przyswajalne (g)
35.35
38.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.20
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
20.42
22.46
Tłuszcze nasycone (g)
13.49
14.84
Tłuszcze nienasycone (g)
6.93
7.62
Cholesterol (mg)
121.04
133.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
191.59
210.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.71
4.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.45
0.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.61
0.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
188.98
207.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.31
Ryboflawina (mg)
0.25
0.27
Niacyna (mg)
1.99
2.18
Foliany (µg (mcg))
52.67
57.94
Beta karoten (µg (mcg))
30.32
33.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
192.36
211.60
Potas (mg)
126.48
139.12
Wapń (mg)
47.10
51.81
Fosfor (mg)
114.18
125.60
Magnez (mg)
14.12
15.53
Żelazo (mg)
2.08
2.29
Cynk (mg)
0.64
0.70
Miedź (mg)
0.08
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny babki z serem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki z serem

Koszt składników
30.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
250 g
w temperaturze pokojowej
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Serek śmietankowy
200 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
3.56
Za 200 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cytryna
100 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Sól
3 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Proszek do pieczenia
5 g
płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Soda oczyszczona
5 g
płaska łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Koszt składników
30.20