Babka z serem
- Masło - w temperaturze pokojowej (250 g)
- Serek śmietankowy (200 g)
- Cukier (200 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cytryna - 1 sztuka (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Sól (3 g)
- Proszek do pieczenia - płaska łyżeczka (5 g)
- Soda oczyszczona - płaska łyżeczka (5 g)
Przepis na babkę z serem krok po kroku
Formę do babki natłuść i oprósz bułką tartą.
Cytrynę dokładnie wyszoruj, a następnie zetrzyj z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z pozostałego miąższu wyciśnij 3 łyżki soku z cytryny.
W dużej misce wymieszaj mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.
W drugiej misce umieść masło, cukier i dokładnie ubij na jasną, puszystą pianę.
Dodaj serek śmietankowy i miksuj na najwyższych obrotach. Następnie dodaj po jednym jajku, dalej ubijając.
Zacznij miksować całość na wolnych obrotach i dodaj sok oraz skórkę z cytryny.
Drewnianą łyżką wmieszaj przygotowaną wcześniej mąkę i mieszaj tylko do połączenia składników.
Ciasto przelej do przygotowanej formy.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. przez około 60 minut (do suchego patyczka).
Ciasto wyłóż z piekarnika i po kilku minutach wyciągnij z foremki. Ostudź na kratce.
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka majonezowa
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka gotowana
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka zebra
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Babka z mikrofali
-
Babka bananowa
-
Babka cytrynowa na oleju
-
Babka wilgotna
-
Babka ucierana
-
Babka z kakao
-
Babka piaskowa cytrynowa
-
Babka piaskowa
Więcej informacji na temat babki z serem
Ta dobra babka z serem to sprawdzony przepis na udany wypiek. Taka babka przygotowana z twarogiem jest bardziej wilgotna i mniej krucha, a w smaku jest zdecydowanie najlepsza.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić babkę z serem to już pokazuje nasz pomysł na smaczny wypiek.
Formę do babki natłuść i oprósz bułką tartą. Cytrynę dokładnie wyszoruj, a następnie zetrzyj z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z pozostałego miąższu wyciśnij 3 łyżki soku z cytryny. W dużej misce wymieszaj mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. W drugiej misce umieść masło, cukier i dokładnie ubij na jasną, puszystą pianę. Dodaj serek śmietankowy i miksuj na najwyższych obrotach. Następnie dodaj po jednym jajku, dalej ubijając. Zacznij miksować całość na wolnych obrotach i dodaj sok oraz skórkę z cytryny. Drewnianą łyżką wmieszaj przygotowaną wcześniej mąkę i mieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto przelej do przygotowanej formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. przez około 60 minut (do suchego patyczka). Ciasto wyłóż z piekarnika i po kilku minutach wyciągnij z foremki. Ostudź na kratce. Sam widzisz, że przepis na babkę z serem jest naprawdę prosty. A z niego powstaje smaczna babka, idealna na Wielkanoc.
Serek śmietankowy powstaje poprzez zmielenie twarogu z dodatkiem śmietanki. Twaróg, inaczej ser biały to bardzo dobre źródło białka w naszej diecie. W zależności od zawartości tłuszczu (twaróg chudy, półtłusty lub tłusty) zawiera od 53% do 80% białka w suchej masie. Im mniej tłuszczu, tym więcej białka. Dodatkowo zawiera aminokwasy, których organizm sam nie potrafi wytworzyć i to z dietą powinniśmy je właśnie dostarczać. Wraz z zawartością tłuszczu wartość energetyczna twarogu waha się od 100 do 177 kcal na 100 g białego sera. Jako produkt nabiałowy, powstający z mleka, zawiera wiele wapnia, ale znacznie mniej niż sery podpuszczkowe. To za to dobre źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K. Z tego też względu dzieci powinny spożywać twaróg półtłusty i tłusty zamiast chudego.
Ta pyszna babka z serem to świetny pomysł na niedzielny wypiek do popołudniowej kawy.
Alergeny w babce z serem
Lista alergenów dla babki z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- serek śmietankowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
W przepisie na babkę z serem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze babki z serem
Twaróg to dobre źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
-
masło,
cukier,
jajka,
cytryna,
mąka pszenna,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.