Babka piernikowa

Opublikowano: 26.08.2021 r., 8:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babka piernikowa z lukrem.
Babka piernikowa
Babka piernikowa to doskonała propozycja na szybkie w przygotowaniu wilgotne ciasto. Idealnie sprawdza się jako dodatek do kawy i herbaty. Jest po prostu doskonała.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
368 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Cukier (80 g)
  • Miód (100 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Kakao 16% (proszek) (40 g)
  • Powidła śliwkowe (100 g)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
  • Kawa, gotowy napar bez cukru (250 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Masło (10 g)
  • Bułka tarta (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki

Przepis na babka piernikowa krok po kroku

W misce ubij jajka z cukrem. Dodaj resztę składników i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.

Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Piecz w temperaturze 175 stopni przez 50 minut.

Upieczoną babkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Gotową babkę możesz polać lukrem.

Jak oceniasz przepis na babka piernikowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat babki piernikowej

Smaczną babka piernikowa to wspaniała propozycja na wilgotną i mięciutką babkę. Pyszna babka, delikatnie klejąca dzięki dodatkowi powideł śliwkowych. Przepis na babkę piernikową jest prosty do wykonania, dlatego przygotujesz go z łatwością nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia cukierniczego. Do przygotowania tej smacznej babki będzie potrzebować następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, cukier, miód, olej, kakao, przyprawa do piernika, powidła śliwkowe, napar z kawy, jajka oraz proszek do pieczenia.

Jak zrobić babkę piernikową? Najpierw ubij jajka z cukrem w dużej misce na puszystą masę, następnie dodaj do niej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika, miód, napar z kawy, powidła śliwkowe i olej. Zmiksuj aż masa będzie gładka i lśniąca. Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Formę na babka wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przelej przygotowaną masę i piecz przez 50 minut. Gotować babkę możesz lukrem.

Jajka użyte do przygotowania babki są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E i K). Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy. Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła.

Podsumowując ta dobra babka piernikowa na oleju to świetny pomysł na ciasto nie tylko na święta. Sprawdzony przepis jest błyskawiczny do przygotowania. Wszystkie składniki wymieszasz w jednej misce. Rewelacyjnie sprawdza się jako słodki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Z naszego przepisu dowiesz się jak upiec idealną babkę.

Alergeny w babce piernikowej

Lista alergenów dla babki piernikowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze babki piernikowej

na 100g gotowej potrawy

Babka piernikowa jest domowej roboty lecz nadal słodkim wypiekiem. Pamiętaj o ograniczeniu spożywania cukru w naszej diecie. Zamień cukier z przepisu na ksylitol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
283.20
368.16
Białko (g)
7.17
9.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
42.75
55.58
Węglowodany przyswajalne (g)
41.53
53.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.22
1.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
10.63
13.83
Tłuszcze nasycone (g)
2.39
3.10
Tłuszcze nienasycone (g)
8.25
10.72
Cholesterol (mg)
62.68
81.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.20
2.86
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
55.41
72.03
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
38.29
49.78
Potas (mg)
270.63
351.81
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
87.51
113.76
Fosfor (mg)
197.46
256.69
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
29.57
38.44
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.59
3.37
Cynk (mg)
0.78
1.02
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki piernikowej 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki piernikowej

Koszt składników
52.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
80 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Kakao 16% (proszek)
40 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Powidła śliwkowe
100 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
1.61
Za 100 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Kawa, gotowy napar bez cukru
250 ml
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Bułka tarta
20 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Koszt składników
52.40