Babka piernikowa
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Cukier (80 g)
- Miód (100 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Kakao 16% (proszek) (40 g)
- Powidła śliwkowe (100 g)
- Proszek do pieczenia (20 g)
- Kawa, gotowy napar bez cukru (250 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Masło (10 g)
- Bułka tarta (20 g)
Przepis na babka piernikowa krok po kroku
W misce ubij jajka z cukrem. Dodaj resztę składników i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Piecz w temperaturze 175 stopni przez 50 minut.
Upieczoną babkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Gotową babkę możesz polać lukrem.
-
Domek z piernika
-
Piernik staropolski
-
Piernik dojrzewający
-
Piernik z powidłami
-
Ciasto piernikowe
-
Piernik Thermomix
-
Piernik pomidorowy
-
Tort piernikowy
-
Piernik przekładany
-
Chatka z piernika
-
Piernik z pomidorów
-
Piernik z jabłkami
-
Piernik z herbatą
-
Piernik alpejski
-
Piernik z dżemem
-
Szybki piernik na oleju
-
Piernik z powidłami śliwkowymi
-
Piernik długo dojrzewający
-
Piernik świąteczny
Więcej informacji na temat babki piernikowej
Smaczną babka piernikowa to wspaniała propozycja na wilgotną i mięciutką babkę. Pyszna babka, delikatnie klejąca dzięki dodatkowi powideł śliwkowych. Przepis na babkę piernikową jest prosty do wykonania, dlatego przygotujesz go z łatwością nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia cukierniczego. Do przygotowania tej smacznej babki będzie potrzebować następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, cukier, miód, olej, kakao, przyprawa do piernika, powidła śliwkowe, napar z kawy, jajka oraz proszek do pieczenia.
Jak zrobić babkę piernikową? Najpierw ubij jajka z cukrem w dużej misce na puszystą masę, następnie dodaj do niej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika, miód, napar z kawy, powidła śliwkowe i olej. Zmiksuj aż masa będzie gładka i lśniąca. Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Formę na babka wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przelej przygotowaną masę i piecz przez 50 minut. Gotować babkę możesz lukrem.
Jajka użyte do przygotowania babki są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E i K). Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy. Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła.
Podsumowując ta dobra babka piernikowa na oleju to świetny pomysł na ciasto nie tylko na święta. Sprawdzony przepis jest błyskawiczny do przygotowania. Wszystkie składniki wymieszasz w jednej misce. Rewelacyjnie sprawdza się jako słodki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Z naszego przepisu dowiesz się jak upiec idealną babkę.
Alergeny w babce piernikowej
Lista alergenów dla babki piernikowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze babki piernikowej
Babka piernikowa jest domowej roboty lecz nadal słodkim wypiekiem. Pamiętaj o ograniczeniu spożywania cukru w naszej diecie. Zamień cukier z przepisu na ksylitol.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.