Przepis na babka piernikowa krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 500 400 g
  • Cukier 80 g
  • Miód 100 g
  • Olej rzepakowy 100 ml
  • Kakao 16% (proszek) 40 g
  • Powidła śliwkowe 100 g
  • Proszek do pieczenia 20 g
  • Kawa, gotowy napar bez cukru 250 ml
  • Jajko 4 szt.
  • Masło 10 g
  • Bułka tarta 20 g
Przyprawy
przyprawa do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki

W misce ubij jajka z cukrem. Dodaj resztę składników i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.

Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Piecz w temperaturze 175 stopni przez 50 minut.

Upieczoną babkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Gotową babkę możesz polać lukrem.

Babka piernikowa udekorowana lukrem i kwiatkami.
Babka piernikowa
Koszt przygotowania dania
15.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
368 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Babka piernikowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o babce piernikowej

Smaczną babka piernikowa to wspaniała propozycja na wilgotną i mięciutką babkę. Pyszna babka, delikatnie klejąca dzięki dodatkowi powideł śliwkowych. Przepis na babkę piernikową jest prosty do wykonania, dlatego przygotujesz go z łatwością nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia cukierniczego. Do przygotowania tej smacznej babki będzie potrzebować następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, cukier, miód, olej, kakao, przyprawa do piernika, powidła śliwkowe, napar z kawy, jajka oraz proszek do pieczenia.

Jak zrobić babkę piernikową? Najpierw ubij jajka z cukrem w dużej misce na puszystą masę, następnie dodaj do niej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika, miód, napar z kawy, powidła śliwkowe i olej. Zmiksuj aż masa będzie gładka i lśniąca. Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Formę na babka wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przelej przygotowaną masę i piecz przez 50 minut. Gotować babkę możesz lukrem.

Jajka użyte do przygotowania babki są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E i K). Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy. Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła.

Podsumowując ta dobra babka piernikowa na oleju to świetny pomysł na ciasto nie tylko na święta. Sprawdzony przepis jest błyskawiczny do przygotowania. Wszystkie składniki wymieszasz w jednej misce. Rewelacyjnie sprawdza się jako słodki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Z naszego przepisu dowiesz się jak upiec idealną babkę.

Wartości odżywcze babki piernikowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (130g)
Energia (kalorie)
283.20 kcal
368.16 kcal
Białko
7.17 g
9.32 g
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Węglowodany w babce piernikowej

Na 100g
Na porcję (130g)
Węglowodany
42.75 g
55.58 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
41.53 g
53.99 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na babka piernikowa

Na 100g
Na porcję (130g)
Ryboflawina
0.23 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe, proszek do pieczenia.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babka piernikowa

Na 100g
Na porcję (130g)
Sód
38.29 mg
49.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Potas
270.63 mg
351.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Wapń
87.51 mg
113.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Fosfor
197.46 mg
256.69 mg
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Magnez
29.57 mg
38.44 mg
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Żelazo
2.59 mg
3.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Cynk
0.78 mg
1.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Miedź
0.19 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki piernikowej 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babce piernikowej

Lista alergenów dla babki piernikowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. przyprawa do piernika.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania babki piernikowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
80 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Kakao 16% (proszek)
40 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Powidła śliwkowe
100 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
1.61
Za 100 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Kawa, gotowy napar bez cukru
250 ml
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Bułka tarta
20 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Liczba porcji:
Razem
52.40
Łączny koszt
15.75
Jak oceniasz przepis na babka piernikowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób