Aji de gallina
- Piersi kurczaka bez skóry (700 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (150 g)
- Pietruszka - 1 średnia sztuka (150 g)
- Chleb pszenny - 6 kromek (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Orzechy włoskie (200 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Ser parmezan (100 g)
- Jajko (4 szt.)
- Oliwki czarne (130 g)
- Ryż jaśminowy (500 g)
Przepis na aji de gallina krok po kroku
Pierś z kurczaka umieść w garnku, wlej wodę i dodaj marchew oraz pietruszkę, dopraw solą i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut.
Chleb pokrój w kostkę i namocz w śmietanie.
Odsącz kurczaka z bulionu i wystudź.
Wlej połowę bulionu po gotowaniu piersi do chleba i pozostaw do nasiąknięcia.
Do chleba dodaj orzechy włoskie i zblenduj.
Zetrzyj parmezan i dodaj do masy chlebowej.
Kurczaka pokrój w kostkę.
Cebulę i czosnek rozdrobnij i zeszklij na oleju rzepakowym, dodaj kurczaka i sos chlebowy, gotuj aż masa zacznie wrzeć, dopraw chili i kurkumą.
Ugotuj jajka na twardo.
Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
Gotowy sos podawaj z ryżem, udekorowany pokrojonym w plastry jajkiem i posiekanymi oliwkami.
Więcej informacji na temat aji de gallina
Aji de Gallina to tradycyjna potrawa kuchni peruwiańskiej. Powstała w XIV wieku z potrzeby wykarmienia jak największej liczby osób. Produkty użyte do jej przygotowania są najbardziej powszechnymi składnikami w Peru. Pyszny gulasz znacznie różni się od gulaszu, który znamy. Ten węgierski podawany w sosie pomidorowo paprykowym, rozgrzewający, dość tłusty i bardzo mocny w smaku. Wersja z Peru jest inna, lecz równie smaczna. Przygotowuje się go na bazie piersi z kurczaka i chlebowo serowego sosu z dodatkiem orzechów włoskich. Do przygotowania tego dana potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, chleb pszenny, cebula, czosnek, śmietana, parmezan, marchew, pietruszka, orzechy włoskie, kurkuma, jajka, oliwki czarne, ryż jaśminowy, olej rzepakowy, sól, pieprz, chili.
Jak zrobić Aji de Gallina? Pierś z kurczaka umieść w garnku, wlej wodę i dodaj marchew oraz pietruszkę, dopraw solą i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Chleb pokrój w kostkę i namocz w śmietanie. Odsącz kurczaka z bulionu i wystudź. Wlej połowę bulionu po gotowaniu piersi do chleba i pozostaw do nasiąknięcia. Do chleba dodaj orzechy włoskie i zblenduj. Zetrzyj parmezan i dodaj do masy chlebowej. Kurczaka pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek rozdrobnij i zeszklij na oleju rzepakowym, dodaj kurczaka i sos chlebowy, gotuj aż masa zacznie wrzeć, dopraw chili i kurkumą. Ugotuj jajka na twardo. Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Gotowy sos podawaj z ryżem, udekorowany pokrojonym w plastry jajkiem i posiekanymi oliwkami.
Aji amarillo to nic innego jak rodzaj ostrej papryczki. Ma ona pomarańczowy kolor i jest popularnym dodatkiem w kuchni peruwiańskiej. Przygotowuje się z niej pastę lub suszy, aby zachować jej świeżość na dłużej. Składnik ten jest trudno dostępny w Polsce, można go zamienić na ogólnodostępne papryczki chili. Pierś z kurczaka jest dobrym źródłem białka zwierzęcego
Podsumowując pyszny gulasz z kurczaka doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Danie jest także dobrym pomysłem na wykorzystanie resztek czerstwego chleba. Sos na bazie chleba jest kremowy i gęsty. Można wzbogacić go dodatkiem natki pietruszki lub świeżej kolendry.
Alergeny w aji de gallina
Lista alergenów dla aji de gallina przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb pszenny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser parmezan
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze aji de gallina
Aji de gallina to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Jest także źródłem węglowodanów prostych oraz wielu cennych składników mineralnych. Danie zawiera gluten i nie nadaje się dla osób chorych na celiakię.
Energia i białka
(600g)
Węglowodany
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy
(600g)
Składniki mineralne
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.