Aji de gallina

Opublikowano: 16.11.2021 r., 10:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne peruwiańskie danie z kurczaka.
Aji de Gallina
Aji de Gallina to wspaniały peruwiański gulasz, który powstaje na bazie mięsa z piersi kurczaka. Podany w towarzystwie aromatycznego sosu poleca się na obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
1304 kcal
Kcal w porcji
600 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (700 g)
  • Marchewka - 1 duża sztuka (150 g)
  • Pietruszka - 1 średnia sztuka (150 g)
  • Chleb pszenny - 6 kromek (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Orzechy włoskie (200 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Ser parmezan (100 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Oliwki czarne (130 g)
  • Ryż jaśminowy (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, malakser

Przepis na aji de gallina krok po kroku

Pierś z kurczaka umieść w garnku, wlej wodę i dodaj marchew oraz pietruszkę, dopraw solą i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut.

Chleb pokrój w kostkę i namocz w śmietanie.

Odsącz kurczaka z bulionu i wystudź.

Wlej połowę bulionu po gotowaniu piersi do chleba i pozostaw do nasiąknięcia.

Do chleba dodaj orzechy włoskie i zblenduj.

Zetrzyj parmezan i dodaj do masy chlebowej.

Kurczaka pokrój w kostkę.

Cebulę i czosnek rozdrobnij i zeszklij na oleju rzepakowym, dodaj kurczaka i sos chlebowy, gotuj aż masa zacznie wrzeć, dopraw chili i kurkumą.

Ugotuj jajka na twardo.

Ugotuj ryż w osolonej wodzie.

Gotowy sos podawaj z ryżem, udekorowany pokrojonym w plastry jajkiem i posiekanymi oliwkami.

Jak oceniasz przepis na aji de gallina
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat aji de gallina

Aji de Gallina to tradycyjna potrawa kuchni peruwiańskiej. Powstała w XIV wieku z potrzeby wykarmienia jak największej liczby osób. Produkty użyte do jej przygotowania są najbardziej powszechnymi składnikami w Peru. Pyszny gulasz znacznie różni się od gulaszu, który znamy. Ten węgierski podawany w sosie pomidorowo paprykowym, rozgrzewający, dość tłusty i bardzo mocny w smaku. Wersja z Peru jest inna, lecz równie smaczna. Przygotowuje się go na bazie piersi z kurczaka i chlebowo serowego sosu z dodatkiem orzechów włoskich. Do przygotowania tego dana potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, chleb pszenny, cebula, czosnek, śmietana, parmezan, marchew, pietruszka, orzechy włoskie, kurkuma, jajka, oliwki czarne, ryż jaśminowy, olej rzepakowy, sól, pieprz, chili.

Jak zrobić Aji de Gallina? Pierś z kurczaka umieść w garnku, wlej wodę i dodaj marchew oraz pietruszkę, dopraw solą i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Chleb pokrój w kostkę i namocz w śmietanie. Odsącz kurczaka z bulionu i wystudź. Wlej połowę bulionu po gotowaniu piersi do chleba i pozostaw do nasiąknięcia. Do chleba dodaj orzechy włoskie i zblenduj. Zetrzyj parmezan i dodaj do masy chlebowej. Kurczaka pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek rozdrobnij i zeszklij na oleju rzepakowym, dodaj kurczaka i sos chlebowy, gotuj aż masa zacznie wrzeć, dopraw chili i kurkumą. Ugotuj jajka na twardo. Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Gotowy sos podawaj z ryżem, udekorowany pokrojonym w plastry jajkiem i posiekanymi oliwkami.

Aji amarillo to nic innego jak rodzaj ostrej papryczki. Ma ona pomarańczowy kolor i jest popularnym dodatkiem w kuchni peruwiańskiej. Przygotowuje się z niej pastę lub suszy, aby zachować jej świeżość na dłużej. Składnik ten jest trudno dostępny w Polsce, można go zamienić na ogólnodostępne papryczki chili. Pierś z kurczaka jest dobrym źródłem białka zwierzęcego

Podsumowując pyszny gulasz z kurczaka doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Danie jest także dobrym pomysłem na wykorzystanie resztek czerstwego chleba. Sos na bazie chleba jest kremowy i gęsty. Można wzbogacić go dodatkiem natki pietruszki lub świeżej kolendry.

Alergeny w aji de gallina

Lista alergenów dla aji de gallina przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb pszenny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze aji de gallina

na 100g gotowej potrawy

Aji de gallina to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Jest także źródłem węglowodanów prostych oraz wielu cennych składników mineralnych. Danie zawiera gluten i nie nadaje się dla osób chorych na celiakię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
217.40
1304.42
Białko (g)
10.99
65.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
22.16
132.94
Węglowodany przyswajalne (g)
7.61
45.68
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.73
10.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
9.62
57.70
Tłuszcze nasycone (g)
4.15
24.87
Tłuszcze nienasycone (g)
5.47
32.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.71
10.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.69
22.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
47.37
284.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A (µg (mcg))
64.36
386.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
1.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.04
12.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.19
1.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.88
125.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.95
17.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
30.12
180.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
433.15
2598.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
148.08
888.50
Potas (mg)
185.00
1110.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
83.19
499.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
132.25
793.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.77
154.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.13
6.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.72
4.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny aji de gallina 69
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania aji de gallina

Koszt składników
99.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
700 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
22.40
Za 700 g
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Pietruszka
150 g
1 średnia sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Chleb pszenny
300 g
6 kromek
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Orzechy włoskie
200 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 200 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Oliwki czarne
130 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 130 g
Ryż jaśminowy
500 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 500 g
Koszt składników
99.00