Gyros

Opublikowano: 17.05.2021 r., 19:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grecki gyros na talerzu
Gyros
Gyros to sposób na pysznego kurczaka, który będzie idealnym dodatkiem do wielu dań. Mięso przygotowane w ten sposób jest niezwykle smaczne i aromatyczne.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 15 min
194 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
6
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 2 szt (400 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu - 3 łyżki (60 ml)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gyros, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na gyros krok po kroku

Pierś z kurczaka pokrój w drobne paski.

Do dużej miski włóż jogurt naturalny dodaj pieprz, sól, przyprawę gyros, mielony czosnek i posiekaną natkę pietruszki.

Dobrze wymieszaj, wsadź kurczaka do marynaty i odczekaj około 30 minut.

Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę.

Dodaj mięso i smaż, by było rumiane.

Jak oceniasz przepis na gyros
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat gyrosa

Gyros to świetny pomysł na przygotowanie kurczaka w sposób prosty, a przy tym niezwykle pyszny. Tak przyprawione i podsmażone mięso idealnie sprawdzi się jako drugie danie, smaczny dodatek do bułki czy tortilli. Smakuje wybornie i będzie dobrym wyborem dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za spędzaniem zbyt dużej ilości czasu w kuchni.

Wszystkie składniki potrzebne do wykonania tego dania zwykle znajdują się już w domowej spiżarni, co znacznie upraszcza i usprawnia wykonanie całości. Wystarczy tylko pierś z kurczaka, kilka łyżek jogurtu, przyprawa gyros i zioła i można stworzyć to wspaniałe danie. W tej wersji dodana została również cebula dla lepszych wrażeń smakowych.

Przepis na gyrosa jest niesamowicie łatwy i zajmuje bardzo mało czasu. Dzięki temu sprawdzi się idealnie na ekspresowy awaryjny obiad. Poradzi z nim sobie nawet początkujący amator gotowania. To danie zawsze wychodzi i smakuje wspaniale za każdym razem.

Jeżeli szukasz pomysłu na to jak się robi gyros, który niesamowicie smakuje, to ten przepis będzie idealną inspiracją dla ciebie. Mięso z tego przepisu jest odpowiednio jędrne, chrupiące i kruche. Idealnie dobrane przyprawy sprawiają, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Ten przepis na gyrosa z kurczaka pozwoli ci stworzyć danie jak z greckich restauracji we własnej kuchni. Dzięki temu całość jest tańsza, w pełni świeża i mniej kaloryczna. Smak pozostaje bez zmian. Tak przygotowany kurczak jest tak dobry, że znika z talerza w mgnieniu oka.

Jeśli szukasz inspiracja na to jak zrobić gyrosa z kurczaka, który będzie naprawdę pyszny, a do tego łatwy w przygotowaniu to w tej wersji jest on naprawdę najlepszy. W ekspresowym tempie można stworzyć z tego przepisu bazę dla wielu obiadów, które zasmakują całej rodzinie. Najlepiej ta potrawa smakuje z piersią kurczaka, jednak można użyć także mięsa z indyka. Z tego przepisu dowiesz co potrzeba do gyrosa, by stworzyć danie, które zachwyci smakiem i wspaniałym wyglądem, a także co zrobić, by mięso było odpowiednio kruche.

Alergeny w gyrosie

Lista alergenów dla gyrosa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Wartości odżywcze gyrosa

na 100g gotowej potrawy

To świetny pomysł na kurczaka, jednak nie sprawdzi się u osób na diecie lekkostrawnej. Warto również pamiętać, że smażenie nie jest zbyt pożądaną obróbką termiczną.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
138.58
194.01
Białko (g)
16.41
22.97
Fenyloalanina (mg)
0.67
0.93
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
1.93
2.70
Węglowodany przyswajalne (g)
1.62
2.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.31
0.43
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.24
0.34
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
6.90
9.66
Tłuszcze nasycone (g)
1.89
2.65
Tłuszcze nienasycone (g)
5.01
7.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.19
5.86
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.82
1.15
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
50.10
70.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
6.10
8.54
Witamina B6 (mg)
0.57
0.80
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.20
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.25
1.76
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.12
1.56
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.10
8.54
Tiamina (mg)
0.07
0.10
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.18
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.53
9.14
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.32
13.05
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.17
0.24

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
35.05
49.07
Potas (mg)
251.24
351.73
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.73
26.22
Fosfor (mg)
149.32
209.05
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.68
28.95
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.32
0.45
Cynk (mg)
0.49
0.69
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gyrosa 6
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gyrosa

Koszt składników
41.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 szt
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Jogurt grecki 0% tłuszczu
60 ml
3 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.73
Za 60 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
41.20