Przepis na gyros krok po kroku

Składniki
  • Piersi kurczaka bez skóry 400 g 2 szt
  • Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 60 ml 3 łyżki
  • Cebula 100 g 1 szt
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gyros, mielony czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Pierś z kurczaka pokrój w drobne paski.

Do dużej miski włóż jogurt naturalny dodaj pieprz, sól, przyprawę gyros, mielony czosnek i posiekaną natkę pietruszki.

Dobrze wymieszaj, wsadź kurczaka do marynaty i odczekaj około 30 minut.

Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę.

Dodaj mięso i smaż, by było rumiane.

Gyros podany na eleganckim talerzyku, ozdobiony natką pietruszki.
gyros
Koszt przygotowania dania
15.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
194 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
6

Gyros - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gyrosie

Gyros to świetny pomysł na przygotowanie kurczaka w sposób prosty, a przy tym niezwykle pyszny. Tak przyprawione i podsmażone mięso idealnie sprawdzi się jako drugie danie, smaczny dodatek do bułki czy tortilli. Smakuje wybornie i będzie dobrym wyborem dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za spędzaniem zbyt dużej ilości czasu w kuchni.

Wszystkie składniki potrzebne do wykonania tego dania zwykle znajdują się już w domowej spiżarni, co znacznie upraszcza i usprawnia wykonanie całości. Wystarczy tylko pierś z kurczaka, kilka łyżek jogurtu, przyprawa gyros i zioła i można stworzyć to wspaniałe danie. W tej wersji dodana została również cebula dla lepszych wrażeń smakowych.

Przepis na gyrosa jest niesamowicie łatwy i zajmuje bardzo mało czasu. Dzięki temu sprawdzi się idealnie na ekspresowy awaryjny obiad. Poradzi z nim sobie nawet początkujący amator gotowania. To danie zawsze wychodzi i smakuje wspaniale za każdym razem.

Jeżeli szukasz pomysłu na to jak się robi gyros, który niesamowicie smakuje, to ten przepis będzie idealną inspiracją dla ciebie. Mięso z tego przepisu jest odpowiednio jędrne, chrupiące i kruche. Idealnie dobrane przyprawy sprawiają, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Ten przepis na gyrosa z kurczaka pozwoli ci stworzyć danie jak z greckich restauracji we własnej kuchni. Dzięki temu całość jest tańsza, w pełni świeża i mniej kaloryczna. Smak pozostaje bez zmian. Tak przygotowany kurczak jest tak dobry, że znika z talerza w mgnieniu oka.

Jeśli szukasz inspiracja na to jak zrobić gyrosa z kurczaka, który będzie naprawdę pyszny, a do tego łatwy w przygotowaniu to w tej wersji jest on naprawdę najlepszy. W ekspresowym tempie można stworzyć z tego przepisu bazę dla wielu obiadów, które zasmakują całej rodzinie. Najlepiej ta potrawa smakuje z piersią kurczaka, jednak można użyć także mięsa z indyka. Z tego przepisu dowiesz co potrzeba do gyrosa, by stworzyć danie, które zachwyci smakiem i wspaniałym wyglądem, a także co zrobić, by mięso było odpowiednio kruche.

Wartości odżywcze gyrosa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (140g)
Energia (kalorie)
138.58 kcal
194.01 kcal
Białko
16.41 g
22.97 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (140g)
Tłuszcz
6.90 g
9.66 g
Tłuszcze nasycone
1.89 g
2.65 g
Tłuszcze nienasycone
5.01 g
7.01 g
Tłuszcze jednonasycone
4.19 g
5.86 g
Tłuszcze wielonasycone
0.82 g
1.15 g
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gyros

Na 100g
Na porcję (140g)
Witamina E
1.12 mg
1.56 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gyros

Na 100g
Na porcję (140g)
Sód
35.05 mg
49.07 mg
Potas
251.24 mg
351.73 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
18.73 mg
26.22 mg
Żelazo
0.32 mg
0.45 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny gyrosa 6
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gyrosie

Lista alergenów dla gyrosa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gyros, mielony czosnek.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Cena przygotowania gyrosa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 szt
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Jogurt grecki 0% tłuszczu
60 ml
3 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.73
Za 60 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Liczba porcji:
Razem
41.20
Łączny koszt
15.03
Jak oceniasz przepis na gyros
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób