Zupa gyros Thermomix
- Karkówka wieprzowa (550 g)
- Pieczarki - pokrojone w plasterki (250 g)
- Serek topiony śmietankowy (100 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Pomidory w puszce - 1 sztuka (400 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
- Śmietana 18% (150 g)
- Kukurydza konserwowa - 1 mała puszka (200 g)
- Cebula (200 g)
- Czosnek (10 g)
- Bulion drobiowy (450 g)
- Ziemniaki późne - 2 sztuki (140 g)
Przepis na zupę gyros z thermomixa krok po kroku
Mięso umyj, pokrój w kostkę i dopraw przyprawą do gyrosa. Odstaw na bok.
Z papryki usuń gniazdo nasienne, umieść w naczyniu Thermomixa. Ziemniaki obierz, pokrój w kawałki i wraz z papryką rozdrobnij przez 5 sekund / obroty 5.
Dodaj pomidory z puszki i całość zmiksuj przez 5 sekund / obroty 5. Przelej do innego naczynia.
Cebulę obierz, pokrój w kawałki, umieść w naczyniu Thermomixa i dodaj czosnek. Rozdrobnij 5 sekund / obroty 5.
Zgarnij kopystką na dno naczynia. Dodaj olej i mięso. Podduś razem przez 8 minut / Varoma / obroty wsteczne 1.
Dodaj bulion, łyżeczkę cukru oraz soli, łyżeczkę ostrej papryki, 2 łyżki oregano, łyżeczkę przyprawy do pizzy oraz ziemniaki z papryką.
Gotuj całość przez 20 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
Teraz dodaj wcześniej rozdrobnione pomidory, pieczarki, kukurydzę oraz serek topiony i gotuj jeszcze 10 minut.
Na koniec dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj.
- Sałatka gyros
- Gyros
- Zapiekanka gyros z makaronem
- Zapiekanka gyros
- Gyros warstwowy
- Sałatka gyros warstwowa
- Zapiekanka gyros z ryżem
- Zupa gyros
- Sałatka kebab gyros
- Sałatka gyros z kurczakiem
- Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
- Sałatka gyros z makaronem
- Zapiekanka gyros z ziemniakami
- Karkówka kebabowa
- Sos do sałatki gyros
- Sałatka makaronowa z kurczakiem gyros
- Pyszna sałatka z kurczakiem - sałatka gyros
- Gyros
Więcej informacji na temat zupie gyros z thermomixa
Zupa gyros Thermomix to pyszna, gęsta zupa idealna na obiad. To również świetny pomysł na ciepłe danie podczas przyjęć.
Aby wykonać przepis na zupę gyros z Thermomixa potrzebna będzie karkówka wieprzowa, pieczarki, ziemniaki, papryka, pomidory w puszce, kukurydza konserwowa, cebula, czosnek, bulion i serek topiony. Z tych składników powstanie pikantna, sycąca zupa idealna na obiad.
W pierwszym kroku przygotuj mięso. Pokrój w kostkę i dopraw przyprawą do gyrosa. Odstaw by mięso się zamarynowało. Ziemniaki obierz i pokrój w kawałki. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kawałki. Umieść z ziemniakami w naczyniu Thermomixa i rozdrobnij. Przełóż do innego naczynia. Pomidory z puszki rozdrobnij z użyciem Thermomixa i przelej do innego naczynia. Cebulę i czosnek obierz i razem rozdrobnij w naczyniu Thermomixa. Wlej olej, dodaj mięso i całość duś kilka minut. Teraz wystarczy wlać bulion, dodać przyprawy oraz paprykę rozdrobnioną z ziemniakami. Gotuj razem około 20 minut. Na koniec dodaj rozdrobnione pomidory, pieczarki, kukurydzę oraz serek topiony i gotuj jeszcze chwilę. Na koniec dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić zupę gyros w Thermomixie.
Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.
Alergeny w zupie gyros z thermomixa
Lista alergenów dla zupie gyros z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek topiony śmietankowy
- Śmietana 18%
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
W przepisie na zupę gyros z Thermomixa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- przyprawa gyros
Wartości odżywcze zupie gyros z thermomixa
Mięso wieprzowe to dobre źródło żelaza hemowego.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.