Sos do sałatki gyros

Opublikowano: 06.06.2022 r., 16:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos do sałatki gyros podany w białej miseczce.
Sos do sałatki gyros
Sos do sałatki gyros to doskonała propozycja na sos sałatkowy przygotowany na bazie ketchupu oraz majonezu. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 10 min
802 kcal
Kcal w porcji
215 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Majonez 5 płaskich łyżek stołowych (100 g)
  • Ketchup 5 płaskich łyżek stołowych (100 g)
  • Cukier 1 mała łyżeczka (5 g)
  • Sok z cytryny (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na sos do sałatki gyros krok po kroku

Do miseczki włóż majonez oraz ketchup.

Do składników dodaj cukier, sok z cytryny oraz szczyptę soli.

Następnie do miseczki dodaj odrobinę pieprzu oraz pół łyżeczki papryki słodkiej.

Składniki dokładnie wymieszaj.

Sos odstaw na minimum godzinę do lodówki.

Gotowy sos podawaj z dodatkiem sałatki gyros.

Jak oceniasz przepis na sos do sałatki gyros
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat sosu do sałatki gyros

Sos do sałatki gyros to doskonały pomysł na najlepszy sos sałatkowy na bazie ketchupu oraz majonezu. Przepis na sos do sałatki gyros jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do jego wykonania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: majonez, ketchup, cukier, sok z cytryny, sól, pieprz oraz papryka słodka. Produkty te są dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić sos do sałatki gyros? Do miseczki włóż majonez oraz ketchup. Do składników dodaj cukier, sok z cytryny oraz szczyptę soli. Następnie do miseczki dodaj odrobinę pieprzu oraz pół łyżeczki papryki słodkiej. Składniki dokładnie wymieszaj. Sos odstaw na minimum godzinę do lodówki. Gotowy sos podawaj z dodatkiem sałatki gyros.

Sos do sałatki gyros przygotowywany jest na bazie ketchupu. Produkt ten jest niskokaloryczny I stanowi doskonały dodatek do wielu potraw. W większości keczupów występują następujące składniki mineralne: wapń, potas, fosfor, magnez, sód, cynk, miedź, selen, mangan. W ketchupie znajdziemy także witaminy np. witaminę A, C czy niektóre witaminy z grupy B. Dobry jakościowo ketchup stanowi dobre źródło likopenu, który jest przeciwutleniaczem. Jego zawartość w porównaniu do surowych pomidorów jest prawie czterokrotnie wyższa. Likopen neutralizuje wolne rodniki i zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób oraz opóźnia procesy starzenia się. Działa on również przeciwnowotworowo. Obecność witaminy C oraz E w diecie wpływa na zwiększenie odporności, oraz zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego. Przy wyborze dobrego jakościowo ketchupu powinniśmy zwrócić uwagę na zawartość konserwantów, dodatku soli czy cukru.

Podsumowując prosty przepis na smaczny sos świetnie sprawdzi się podane nie tylko z sałatką gyros. Dobry u łatwy w przygotowaniu sos jest dość kaloryczny, dlatego do jego wykonania można wykorzystać majonez typu light lub wymieszać majonez z jogurtem naturalnym w stosunku jeden do jednego. Sałatkę z sosem warto pozostawić na kilka godzin, aby składniki się przegryzły.

Alergeny w sosie do sałatki gyros

Lista alergenów dla sosu do sałatki gyros przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sosu do sałatki gyros

na 100g gotowej potrawy

Sos do sałatki gyros doskonała propozycja na dodatek na bazie majonezu oraz ketchup.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kcal)
373.23
802.45
Białko (g)
0.95
2.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany (g)
15.65
33.64
Węglowodany przyswajalne (g)
15.49
33.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.15
0.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz (g)
34.88
74.99
Tłuszcze nasycone (g)
6.23
13.40
Tłuszcze nienasycone (g)
28.65
61.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.84
16.86
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
20.81
44.73
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.53
42.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina A (µg (mcg))
19.53
42.00
Witamina B6 (mg)
0.08
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.12
Witamina C (mg)
3.71
7.97
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.20
Witamina E (mg)
1.53
3.28
Retinol (µg (mcg))
6.98
15.00
Tiamina (mg)
0.01
0.02
Ryboflawina (mg)
0.09
0.19
Niacyna (mg)
0.67
1.44
Foliany (µg (mcg))
7.44
16.00
Beta karoten (µg (mcg))
149.81
322.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód (mg)
717.28
1542.15
Potas (mg)
144.84
311.40
Wapń (mg)
11.00
23.65
Fosfor (mg)
22.23
47.80
Magnez (mg)
6.79
14.60
Żelazo (mg)
0.27
0.57
Cynk (mg)
0.15
0.33
Miedź (mg)
0.05
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do sałatki gyros 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu do sałatki gyros

Koszt składników
12.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Majonez
100 g
5 płaskich łyżek stołowych
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Ketchup
100 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Cukier
5 g
1 mała łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Sok z cytryny
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Koszt składników
12.50