Przepis na zupę gyros krok po kroku

Składniki
  • Piersi kurczaka bez skóry 400 g
  • Papryka czerwona 150 g 1 mała sztuka
  • papryka żółta 150 g 1 mała sztuka
  • Kukurydza konserwowa 200 g
  • Śmietanka kremowa 30% 200 g
  • Ziemniaki późne 500 g 5 małych sztuk
  • Bulion drobiowy 2000 g
  • Olej rzepakowy 50 ml
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, gyros
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, patelnia mała

Mięso z piersi kurczaka pokrój w paski, dopraw przyprawą gyros i usmaż na rozgrzanym oleju na słoty kolor.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Kukurydzę konserwową odcedź z zalewy.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

W garnku zagotuj bulion drobiowy, następnie dodaj do niego mięso oraz paprykę. Zupę gotuj około 15 minut.

Następnie do zupy dodaj ziemniaki oraz kukurydzę i gotuj kolejne 15 minut.

Na koniec zupę zabiel śmietaną zaprawioną wywarem oraz dopraw do smaku.

Zupę podawaj na ciepło.

Zupa gyros podana w garnku stojącym na drewnianym blacie.
Zupa gyros
Koszt przygotowania dania
67.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
276 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
62

Zupa gyros - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie gyrosie

Domowa zupa gyros z kurczakiem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Zupa ta ma charakterystyczny smak. Jest to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zupę możesz przygotować ze schabu wieprzowego, jednak z piersi kurczaka jest delikatniejsza. Inną odmianą tej smacznej zupy jest zupa gyros z serkiem topionym - wystarczy, że dodasz odrobiny serka aby ją zagęścić. Przepis na zupę gyrosową jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby ją przygotować. Do wykonania pysznej zupy gyros potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mięsa z piersi kurczaka bez skóry, papryki czerwonej i żółtej, kukurydzy konserwowej, śmietanki kremowej 30%, ziemniaków, bulionu drobiowego, oleju rzepakowego oraz przypraw (soli, pieprzu, papryki słodkiej i przyprawy gyros). Zupę możesz przygotować również z wieprzowiny oraz z pieczarkami.

Mięso z piersi kurczaka bez skóry jest doskonałym źródłem białka zwierzęcego. Produkt ten jest również niskokaloryczny, dlatego chętnie wybierany jest przez osoby odchudzające się oraz przez sportowców. Dodatkowo w mięsie drobiowym znajdziemy spore ilości witaminy B3 oraz B6. Mięso z kurczaka zawiera również składniki mineralne, między innymi fosfor, potas czy sód. Podaż potasu na odpowiednim poziomie pozwala na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Papryka natomiast jest świetnym źrodłem witaminy C, która wspomaga nasz układ odpornościowy. Podaż tej witaminy jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności, która przypada na porę jesienno-zimową. Dodatkowo papryka jest źródłem antyoksydantów, które niwelują powstawanie wolnych rodników - spowalniając przy tym proces starzenia się skóry oraz zmniejszając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując zupa gyros z kurczakiem to dobra propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Jest to doskonałe źródło białka i wielu cennych składników odżywczych. Zupa ta stanowi również doskonałą propozycję na ciepły posiłek podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi - smakuje wybornie.

Wartości odżywcze zupy gyrosa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (450g)
Energia (kalorie)
61.55 kcal
276.97 kcal
Białko
3.39 g
15.28 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w zupie gyrosie

Na 100g
Na porcję (450g)
Węglowodany
4.35 g
19.56 g
Brak danych dla: piersi kurczaka bez skóry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.87 g
17.41 g
Brak danych dla: piersi kurczaka bez skóry, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (450g)
Tłuszcz
3.47 g
15.62 g
Tłuszcze nasycone
2.02 g
9.10 g
Tłuszcze nienasycone
1.44 g
6.49 g
Brak danych dla: papryka żółta, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.44 g
2.00 g
Brak danych dla: papryka żółta, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę gyros

Na 100g
Na porcję (450g)
Tiamina
0.04 mg
0.17 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.45 mg
6.51 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę gyros

Na 100g
Na porcję (450g)
Sód
223.59 mg
1006.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
128.59 mg
578.65 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
5.34 mg
24.04 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
37.59 mg
169.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
8.58 mg
38.59 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.24 mg
1.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.20 mg
0.91 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.17 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy gyrosa 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie gyrosie

Lista alergenów dla zupy gyrosa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, gyros.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania zupy gyrosa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Papryka czerwona
150 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
papryka żółta
150 g
1 mała sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Ziemniaki późne
500 g
5 małych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Bulion drobiowy
2000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Liczba porcji:
Razem
82.50
Łączny koszt
67.27
Jak oceniasz przepis na zupę gyros
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób