Gyros

gyros

Tradycyjny gyros stanowi danie kuchni greckiej, które z kolei wywodzi się od dania tureckiego doner kebab. Mięso nabijane na pionowy rożen w sposób warstwowy, stanowi tradycyjną metodę opiekania mięsa w krajach Bliskiego Wschodu. Stąd takie dania jak doner kebab, gyros czy shawarma upowszechniły się w krajach arabskich i Turcji. W Polsce turecki doner kebab czy też grecki gyros stały się popularnym fast foodem, który uchodzi za zdrowy i nietuczący. W domu nie możemy upiec sobie mięsa typu gyros, dlatego też popularne stały się dania z gyrosem, czyli z mieszanką przypraw gyros, którą dodaje się do mięs, głównie kurczaka.

Najciekawsze przepisy w temacie gyros

Przepisy w temacie gyros

Gyros - zbiór przepisów na gyros oraz dania z gyrosem

Każdy lubi gyros czy kebab w ulicznych knajpkach bliskowschodnich, bardzo popularnych w Polsce. Kebab jest nie tylko smaczny, lecz także może być daniem fit, gdyż zawiera tylko bułkę, mięso i dużo warzyw. Wspaniale zaspokaja głód, gdy jesteśmy na mieście. Świetnie nadaje się także na lunch w przerwie w pracy. Czy możemy jednak zrobić danie z gyrosem w domu? Przedstawiamy najciekawsze przepisy na dania z gyrosem i sałatki kebabowe.

Co to jest gyros i kebab

Czym się różni kebab i gyros

W Polsce najbardziej znane jest danie bliskowschodnie lub greckie pod nazwą kebab, które sprzedawane jest w ulicznych budkach i które uchodzi za raczej zdrowy fast food. Klasyczny kebab, spotykany w Polsce, stanowi bułkę z grubego ciasta lub cienkiej pity, napełniony mieszanką mięsa i warzyw i polany sosem. W restauracjach arabskich lub tureckich podaje się również gyros lub kebab jako danie obiadowe z ryżem i warzywami. Czym jednak jest oryginalny gyros i kebab?

Klasyczny gyros stanowi danie greckie, które prawdopodobnie wywodzi się z tureckiej potrawy doner kebab. W XIX wieku Grecy uciekający z Turcji przywieźli to danie i rozpropagowali w całej Europie. Tradycyjny gyros robi się na pionowym, obrotowym rożnie, na który nabija się warstwy mięsa. Mięso odkraja się z rożna, łączy z warzywami i pakuje w chlebek pita. Do gyrosu stosuje się najczęściej mięso wieprzowe, lecz także z kurczaka czy baraniny.

Natomiast doner kebab, z którego wywodzą się przepisy z gyrosem, stanowi danie tureckie. W kuchni tureckiej kebab oznacza danie mięsne, które posiada ponad 20 różnych odmian. Klasyczny doner kebab jest dokładnie tym samym daniem co gyros. Jednak religia muzułmańska wyklucza mięso wieprzowe, dlatego też oryginalny doner kebab robiony jest z baraniny lub z kurczaka. W Polsce baranina jest droga, dlatego też kanapka kebabowa powstaje najczęściej z kurczaka lub wołowiny.

Podstawowe składniki tradycyjnej bułki z gyrosem to:

  • mięso odkrawane z rożna,
  • sałatka,
  • cienka lub gruba bułka kebabowa,
  • sos.

W Polsce słowo gyros oznacza dwa różne dodatki kulinarne. Jednym są kawałki mięsa gyros pieczone na tradycyjnym, bliskowschodnim rożnie. Niestety mięsa takiego nie możemy przygotować w domu. Nie możemy go także kupić w sklepie do wykorzystania w domu, gdyż najsmaczniejszy jest gyros świeżo odkrawany z rożna i zjadany na ciepło. Jednak w sprzedaży dostępna jest mieszkanka przypraw o nazwie gyros, którą stosujemy do dań mięsnych. Mieszanka przyprawowa gyros pozwala nam stworzyć w domu dania typu gyros z kawałków mięsa, najczęściej drobiowego, marynowanego w przyprawie i zapiekanego w piekarniku.

Najciekawsze przepisy z gyrosem

Sałatka mieszana lub warstwowa z gyrosem

W Polsce gyros to nie tylko danie, lecz także mieszanka przypraw. Mięso na klasyczny gyros czy kebab jest trudne do uzyskania w domu, szczególnie że nikt nie ma w domu pionowego rożna na kebab. Natomiast możemy tworzyć przepisy z wykorzystaniem przyprawy gyros i mięsem z kurczaka. Kawałki ostudzonego mięsa gyros świetnie nadają się do sycącej sałatki, którą można zjeść na kolację, jako danie obiadowe, oraz jako danie do lunch box do pracy. Ukształtowały się 3 przepisy na sałatki z gyrosem: sałatka mieszana, sałatka warstwowa i sałatka kebabowa. Natomiast przyprawę gyros możemy wykorzystać w dwojaki sposób: marynując w niej mięso lub robiąc sos sałatkowy gyros.

Sałatka mieszana z gyrosem jest bardzo łatwa do zrobienia. Oryginalny kebab zastępujemy mięsem z piersi kurczaka. Mięso marynujemy w lodówce w przyprawie gyros, a następnie smażymy. Posiekany kurczak stanowi podstawowy składnik sałatki. Sałatka nazywa się mieszana, gdyż składniki zostają w niej pomieszane.

Jej główne składniki to posiekane mięso z kurczaka z dodatkiem warzyw, najlepiej lekkich i egzotycznych, jak kapusta pekińska, papryka, zielony ogórek i pomidory. Sałatka mieszana najlepiej smakuje z majonezem lub sosem czosnkowym.

Sałatka z gyrosem przyjmuje układ warstwowy lub mieszany, w zależności od tego jak ją ułożymy. Układ warstwowy uzyskamy jeśli ułożymy poszczególne składniki w warstwy. Do sałatki tej robimy również sos jogurtowy z przyprawą gyros. W miseczce układamy warstwy: najpierw czerwona cebula, potem smażone mięso z kurczaka, które polewamy sosem gyros. Następnie układamy warstwy ogórka, pomidora, które przykrywamy warstwą kapusty pekińskiej, a całość ponownie polewamy sosem.

Podobnym daniem jest sałatka kebabowa. Jej podstawowe składniki to:

  • mięso smażone w przyprawie gyros,
  • warzywa, jak: pomidor, kukurydza, sałata, cebula, pomidory, papryka,
  • sos czosnkowy.

Sałatka kebabowa jest na tyle sycąca, że stanowi samodzielne danie obiadowe. Sałatka kebabowa, tym różni się od sałatki z gyrosem, że stanowi ona osobne danie, które podaje się na talerzach na obiad lub kolację. Składniki układa się na talerzu i polewa sosem czosnkowym.

Sałatka kebabowa oraz z gyrosem, stanowią idealny pomysł na lunch box do pracy. Zawartość mięsa sprawia, że jest to danie sycące, pożywne i dające energię do pracy. Jednocześnie sałatka ta jest łatwa do zrobienia, do umieszczenia w pudełku na lunch oraz do zjedzenia w pracy. Jemy ją na zimno, dlatego też nie wymaga podgrzewania w kuchence mikrofalowej w biurze.

Ciekawe przepisy z gyrosem

Mimo że tradycyjny gyros mięsny jest niedostępny w kuchni domowej, możemy zastąpić go mięsem grillowanym lub smażonym w przyprawie gyros. Bardzo trudno jest również samodzielnie upiec chlebek pita, czy też bułkę do kebaba. Co ciekawe, pita sprowadzana jest do Polski w formie mrożonej, z Turcji lub z Niemiec. Chlebek pita możemy czasem dostać w sklepach lub zastąpić go tortillą.

Kawałki mięsa, grillowane lub smażone z przyprawą gyros, stanowią świetny składnik różnych dań. Jakie przykładowe potrawy można zrobić z gyrosem:

  • grillowany kurczak z pomidorem i papryką zawinięty w tortillę,
  • sałatka sałatka gyros z mięsem i wiosennymi warzywami,
  • kurczak gyros z makaronem lub ryżem i warzywami,
  • kurczak gyros w picie,
  • zapiekanka gyros z kolorową papryką, cebulą i serem,
  • sałatka gyros w stylu meksykańskim z nachos,
  • kanapka z mięsem grillowanym w stylu gyros.

Nawet bez rożna do kebaba można zrobić w domu coś w rodzaju dania gyros, chociaż nie jest to łatwe. W tym celu potrzebne będzie mięso z kurczaka, które marynujemy w oliwie z przyprawą gyros. Aby imitować pionowy rożen plasterki mięsa nabijamy na wykałaczki lub patyczki do szaszłyków. Trudność polega na tym, jak upiec mięso w pozycji pionowej, tak aby się nie spaliło w piekarniku. Upieczone mięso podajemy z frytkami, warzywami lub ulubionymi dodatkami.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto