Chicken butter
Opublikowano: 23.09.2024 r.
Chicken butter to indyjska potrawa składa się z soczystego kurczaka podsmażanego na maśle i przyprawach, co nadaje mu pyszne intensywny i bogaty smak.
Składniki dla 3 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) - 150 ml
- Masło klarowane - 20 g
- Sok z cytryny - 10 ml
- Bulion warzywny - 200 ml
- Pomidory w puszce - 300 g (przetarte)
- Przyprawy - sól, pieprz, imbir świeży, kolendra świeża, imbir mielony, garam masala
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Filety z piersi kurczaka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Natrzyj je startym imbirem i czosnkiem, dopraw solą, pieprzem i garam masalą. Skrop sokiem z cytryny i włóż do miski. Przykryj i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc.
- W garnku rozgrzać łyżkę masła klarowanego. Dodać przyprawy oraz pomidory, bulion. Wymieszaj, zagotuj i zostaw na małym gazie pod przykryciem na ok. 10 minut.
- W międzyczasie na patelni rozgrzej drugą łyżkę masła klarowanego i obsmaż zamarynowane kawałki kurczaka. Dodaj do niego sos i całość zagotuj. Dodaj mleczko kokosowe, całość wymieszaj i wyłącz palnik.
- Podawaj z ryżem i kolendrą.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka i składników mineralnych.