Przepis na aji de gallina krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, malakser

Pierś z kurczaka umieść w garnku, wlej wodę i dodaj marchew oraz pietruszkę, dopraw solą i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut.

Chleb pokrój w kostkę i namocz w śmietanie.

Odsącz kurczaka z bulionu i wystudź.

Wlej połowę bulionu po gotowaniu piersi do chleba i pozostaw do nasiąknięcia.

Do chleba dodaj orzechy włoskie i zblenduj.

Zetrzyj parmezan i dodaj do masy chlebowej.

Kurczaka pokrój w kostkę.

Cebulę i czosnek rozdrobnij i zeszklij na oleju rzepakowym, dodaj kurczaka i sos chlebowy, gotuj aż masa zacznie wrzeć, dopraw chili i kurkumą.

Ugotuj jajka na twardo.

Ugotuj ryż w osolonej wodzie.

Gotowy sos podawaj z ryżem, udekorowany pokrojonym w plastry jajkiem i posiekanymi oliwkami.

Aji de Gallina podane na półmisku z dodatkiem ugotowanego ryżu. Całość udekorowana jest gotowanym jajkiem oraz oliwkami czarnymi.
Aji de Gallina
Koszt przygotowania dania
68.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1304 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
69

Aji de gallina - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o aji de gallina

Aji de Gallina to tradycyjna potrawa kuchni peruwiańskiej. Powstała w XIV wieku z potrzeby wykarmienia jak największej liczby osób. Produkty użyte do jej przygotowania są najbardziej powszechnymi składnikami w Peru. Pyszny gulasz znacznie różni się od gulaszu, który znamy. Ten węgierski podawany w sosie pomidorowo paprykowym, rozgrzewający, dość tłusty i bardzo mocny w smaku. Wersja z Peru jest inna, lecz równie smaczna. Przygotowuje się go na bazie piersi z kurczaka i chlebowo serowego sosu z dodatkiem orzechów włoskich. Do przygotowania tego dana potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, chleb pszenny, cebula, czosnek, śmietana, parmezan, marchew, pietruszka, orzechy włoskie, kurkuma, jajka, oliwki czarne, ryż jaśminowy, olej rzepakowy, sól, pieprz, chili.

Jak zrobić Aji de Gallina? Pierś z kurczaka umieść w garnku, wlej wodę i dodaj marchew oraz pietruszkę, dopraw solą i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Chleb pokrój w kostkę i namocz w śmietanie. Odsącz kurczaka z bulionu i wystudź. Wlej połowę bulionu po gotowaniu piersi do chleba i pozostaw do nasiąknięcia. Do chleba dodaj orzechy włoskie i zblenduj. Zetrzyj parmezan i dodaj do masy chlebowej. Kurczaka pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek rozdrobnij i zeszklij na oleju rzepakowym, dodaj kurczaka i sos chlebowy, gotuj aż masa zacznie wrzeć, dopraw chili i kurkumą. Ugotuj jajka na twardo. Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Gotowy sos podawaj z ryżem, udekorowany pokrojonym w plastry jajkiem i posiekanymi oliwkami.

Aji amarillo to nic innego jak rodzaj ostrej papryczki. Ma ona pomarańczowy kolor i jest popularnym dodatkiem w kuchni peruwiańskiej. Przygotowuje się z niej pastę lub suszy, aby zachować jej świeżość na dłużej. Składnik ten jest trudno dostępny w Polsce, można go zamienić na ogólnodostępne papryczki chili. Pierś z kurczaka jest dobrym źródłem białka zwierzęcego

Podsumowując pyszny gulasz z kurczaka doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Danie jest także dobrym pomysłem na wykorzystanie resztek czerstwego chleba. Sos na bazie chleba jest kremowy i gęsty. Można wzbogacić go dodatkiem natki pietruszki lub świeżej kolendry.

Wartości odżywcze aji de gallina

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kalorie)
217.40 kcal
1304.42 kcal
Białko
10.99 g
65.92 g

Węglowodany w aji de gallina

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany
22.16 g
132.94 g
Węglowodany przyswajalne
7.61 g
45.68 g
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.73 g
10.38 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz
9.62 g
57.70 g
Tłuszcze nasycone
4.15 g
24.87 g
Tłuszcze nienasycone
5.47 g
32.83 g
Tłuszcze jednonasycone
1.71 g
10.29 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.69 g
22.14 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Cholesterol
47.37 mg
284.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na aji de gallina

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A
64.36 µg (mcg)
386.16 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.28 mg
1.67 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.94 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.04 mg
12.27 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.19 µg (mcg)
1.13 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Retinol
20.88 µg (mcg)
125.29 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.68 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.79 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.95 mg
17.71 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Foliany
30.12 µg (mcg)
180.69 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Beta karoten
433.15 µg (mcg)
2598.89 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na aji de gallina

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód
148.08 mg
888.50 mg
Potas
185.00 mg
1110.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Wapń
83.19 mg
499.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Fosfor
132.25 mg
793.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Magnez
25.77 mg
154.60 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.13 mg
6.77 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Cynk
0.72 mg
4.32 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.96 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny aji de gallina 69
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w aji de gallina

Lista alergenów dla aji de gallina przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb pszenny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania aji de gallina

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
700 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
22.40
Za 700 g
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Pietruszka
150 g
1 średnia sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Chleb pszenny
300 g
6 kromek
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Orzechy włoskie
200 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 200 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Oliwki czarne
130 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 130 g
Ryż jaśminowy
500 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 500 g
Koszt składników
99.00
Jak oceniasz przepis na aji de gallina
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób