Ryż jaśminowy - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w jaśminowym ryżu oraz jakie alergie mogą powodować.
Ryż jaśminowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
ryż jaśminowy 68 53
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego ryżu jaśminowego

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak ryż jaśminowy indeks glikemiczny wynosi 68, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z jaśminowym ryżem
Ryż, Ryż brązowy, Ryż basmati, Ryż parboiled, Czarny ryż, Dziki ryż, Komosa ryżowa, Ryż do sushi

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla ryżu jaśminowego

ryż jaśminowy
Kategoria produktu Produkty zbożowe
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 68
(średni)

Przepisy z jaśminowym ryżem

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto