Przepis na 3 bita na biszkopcie krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, mikser, blaszka do pieczenia, sitko, miska, szpatułka, rondelek

Na początku jajka ubijamy z cukrem na gęstą i puszystą masę. W osobnej misce łączymy mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy składniki.

Następnie mieszankę za pomocą sitka przesypujemy do masy z jajkami. Całość delikatnie mieszamy szpatułką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Masę przelewamy do blaszki do pieczenia. Biszkopt trzymamy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.

W międzyczasie gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu budyń na mleku (500 ml). Następnie zimny budyń ucieramy razem z masłem (100 g) na krem.

Na upieczony biszkopt przekładamy równomiernie krem budyniowy. Na niego układamy herbatniki, które smarujemy kajmakiem. Na niego również umieszczamy herbatniki.

Kolejnym krokiem jest ubicie śmietany 36% na gęsty krem razem z cukrem pudrem. Masę przekładamy na ułożone ciastka.

Górę ciasta również zdobimy herbatnikami. Dodatkowo przygotowujemy polewę czekoladową z masła, kakao, cukru pudru i mleka. Gotową polewamy ciasto.

3 bit na biszkopcie na talerzu
3 bit na biszkopcie
Koszt przygotowania dania
33.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
508 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

3 bit na biszkopcie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o 3 bicie na biszkopcie

Pyszne ciasto 3 bit na biszkopcie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia lub na imprezę. Biszkopt w połączeniu z kremem budyniowym, kajmakiem, śmietaną, herbatnikami i polewą czekoladową jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy deser zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Ciasto również doskonale sprawdzi się w menu dla dzieci.

Jak zrobić ciasto 3 bit na biszkopcie? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku jajka ubijamy z cukrem na gęstą i puszystą masę. W osobnej misce łączymy mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy składniki. Następnie mieszankę za pomocą sitka przesypujemy do masy z jajkami. Całość delikatnie mieszamy szpatułką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przelewamy do blaszki do pieczenia. Biszkopt trzymamy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. W międzyczasie gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu budyń na mleku (500 ml). Następnie zimny ucieramy razem z masłem (100 g) na krem. Na upieczony biszkopt przekładamy równomiernie krem budyniowy. Na niego układamy herbatniki, które smarujemy kajmakiem. Na niego również umieszczamy herbatniki. Kolejnym krokiem jest ubicie śmietany 36% na gęsty krem razem z cukrem pudrem. Masę przekładamy na ułożone ciastka. Górę ciasta również zdobimy herbatnikami. Dodatkowo przygotowujemy polewę czekoladową z masła, kakao, cukru pudru i mleka. Gotową polewamy ciasto.

Sprawdzony przepis na ciasto 3 bit nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mleka krowiego, które posiada wiele wartości odżywczych. Między innym możemy w nim znaleźć białko, magnez, potas, który reguluje ciśnienie krwi, wapń odpowiadający za układ kostny, a także witaminy z grupy B, które wpływają na nasz układ nerwowy oraz witamina K, A, D i E. Mleko jest również wykorzystywane do produkcji wielu produktów, czyli masła, śmietany, twarogu, jogurtów, kefirów czy maślanki. Co ważne w mleku znajdziemy dużo składników, czyli laktoza, białko, składniki tłuszczowe, składniki mineralne oraz witaminy. Przeprowadzono wiele badań dotyczących mleka, które udowodniły, że włączenie do codziennej diety mleka i nabiału w dzieciństwie zmniejsza ryzyko pojawienia się otyłości oraz zmniejsza się ryzyko pojawienia raka jelita grubego, żołądka czy piersi.

Słodkie ciasto na zimno odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i proste w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na łatwe w wykonaniu ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze 3 bita na biszkopcie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
299.14 kcal
508.53 kcal
Białko
4.67 g
7.93 g

Węglowodany w 3 bicie na biszkopcie

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
36.43 g
61.93 g
Węglowodany przyswajalne
35.44 g
60.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.99 g
1.69 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
15.72 g
26.72 g
Tłuszcze nasycone
9.45 g
16.07 g
Tłuszcze nienasycone
3.61 g
6.14 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.98 g
5.07 g
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.63 g
1.08 g
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol
50.16 mg
85.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na 3 bita na biszkopcie

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A
69.90 µg (mcg)
118.83 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.27 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C
0.51 mg
0.86 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D
0.41 µg (mcg)
0.70 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E
0.24 mg
0.40 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol
68.81 µg (mcg)
116.98 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.33 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna
0.84 mg
1.42 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany
24.98 µg (mcg)
42.47 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten
12.48 µg (mcg)
21.21 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na 3 bita na biszkopcie

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
204.23 mg
347.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas
161.81 mg
275.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
89.56 mg
152.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor
140.37 mg
238.63 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez
18.76 mg
31.89 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
0.94 mg
1.59 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk
0.51 mg
0.86 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny 3 bita na biszkopcie 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w 3 bicie na biszkopcie

Lista alergenów dla 3 bita na biszkopcie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Herbatniki
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • kajmak
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Herbatniki

Cena przygotowania 3 bita na biszkopcie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
90 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 90 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
60 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Budyń (proszek)
180 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 5
4.50
Za 180 g
Mleko 3,2%
520 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.30
Za 520 ml
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Kajmak
400 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Herbatniki
250 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 250 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
53.80
Jak oceniasz przepis na 3 bita na biszkopcie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób