3 bit na biszkopcie

Opublikowano: 11.04.2022 r., 6:53 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
3 bit na biszkopcie na talerzu
3 bit na biszkopcie
Ciasto 3 bit na biszkopcie to doskonały pomysł na słodki dodatek w ciągu dnia. Jest proste w przygotowaniu oraz pyszne w smaku. Spróbuj go koniecznie!
Przygotowanie 120 min
Gotowanie i Pieczenie 40 min
508 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (90 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (60 g)
  • Cukier (200 g)
  • Budyń (proszek) (180 g)
  • Mleko 3,2% (520 ml)
  • Masło (150 g)
  • Kajmak (400 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
  • Kakao 16% (proszek) 4 łyżki (40 g)
  • Herbatniki (250 g)
  • Cukier puder 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, blaszka do pieczenia, sitko, miska, szpatułka, rondelek

Przepis na 3 bita na biszkopcie krok po kroku

Na początku jajka ubijamy z cukrem na gęstą i puszystą masę. W osobnej misce łączymy mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy składniki.

Następnie mieszankę za pomocą sitka przesypujemy do masy z jajkami. Całość delikatnie mieszamy szpatułką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Masę przelewamy do blaszki do pieczenia. Biszkopt trzymamy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.

W międzyczasie gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu budyń na mleku (500 ml). Następnie zimny budyń ucieramy razem z masłem (100 g) na krem.

Na upieczony biszkopt przekładamy równomiernie krem budyniowy. Na niego układamy herbatniki, które smarujemy kajmakiem. Na niego również umieszczamy herbatniki.

Kolejnym krokiem jest ubicie śmietany 36% na gęsty krem razem z cukrem pudrem. Masę przekładamy na ułożone ciastka.

Górę ciasta również zdobimy herbatnikami. Dodatkowo przygotowujemy polewę czekoladową z masła, kakao, cukru pudru i mleka. Gotową polewamy ciasto.

Jak oceniasz przepis na 3 bita na biszkopcie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat 3 bita na biszkopcie

Pyszne ciasto 3 bit na biszkopcie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia lub na imprezę. Biszkopt w połączeniu z kremem budyniowym, kajmakiem, śmietaną, herbatnikami i polewą czekoladową jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy deser zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Ciasto również doskonale sprawdzi się w menu dla dzieci.

Jak zrobić ciasto 3 bit na biszkopcie? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku jajka ubijamy z cukrem na gęstą i puszystą masę. W osobnej misce łączymy mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy składniki. Następnie mieszankę za pomocą sitka przesypujemy do masy z jajkami. Całość delikatnie mieszamy szpatułką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przelewamy do blaszki do pieczenia. Biszkopt trzymamy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. W międzyczasie gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu budyń na mleku (500 ml). Następnie zimny ucieramy razem z masłem (100 g) na krem. Na upieczony biszkopt przekładamy równomiernie krem budyniowy. Na niego układamy herbatniki, które smarujemy kajmakiem. Na niego również umieszczamy herbatniki. Kolejnym krokiem jest ubicie śmietany 36% na gęsty krem razem z cukrem pudrem. Masę przekładamy na ułożone ciastka. Górę ciasta również zdobimy herbatnikami. Dodatkowo przygotowujemy polewę czekoladową z masła, kakao, cukru pudru i mleka. Gotową polewamy ciasto.

Sprawdzony przepis na ciasto 3 bit nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mleka krowiego, które posiada wiele wartości odżywczych. Między innym możemy w nim znaleźć białko, magnez, potas, który reguluje ciśnienie krwi, wapń odpowiadający za układ kostny, a także witaminy z grupy B, które wpływają na nasz układ nerwowy oraz witamina K, A, D i E. Mleko jest również wykorzystywane do produkcji wielu produktów, czyli masła, śmietany, twarogu, jogurtów, kefirów czy maślanki. Co ważne w mleku znajdziemy dużo składników, czyli laktoza, białko, składniki tłuszczowe, składniki mineralne oraz witaminy. Przeprowadzono wiele badań dotyczących mleka, które udowodniły, że włączenie do codziennej diety mleka i nabiału w dzieciństwie zmniejsza ryzyko pojawienia się otyłości oraz zmniejsza się ryzyko pojawienia raka jelita grubego, żołądka czy piersi.

Słodkie ciasto na zimno odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i proste w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na łatwe w wykonaniu ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w 3 bicie na biszkopcie

Lista alergenów dla 3 bita na biszkopcie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Herbatniki
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • kajmak
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Herbatniki

Wartości odżywcze 3 bita na biszkopcie

na 100g gotowej potrawy

Ciasto ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
299.14
508.53
Białko (g)
4.67
7.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
36.43
61.93
Węglowodany przyswajalne (g)
35.44
60.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
1.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
15.72
26.72
Tłuszcze nasycone (g)
12.10
20.57
Tłuszcze nienasycone (g)
3.61
6.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.98
5.07
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.63
1.08
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
50.16
85.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
69.90
118.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.51
0.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.41
0.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
68.81
116.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.84
1.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.98
42.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
12.48
21.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
204.23
347.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
161.81
275.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
89.56
152.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
140.37
238.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.76
31.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.94
1.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.51
0.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny 3 bita na biszkopcie 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania 3 bita na biszkopcie

Koszt składników
53.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
90 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 90 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
60 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Budyń (proszek)
180 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 5
4.50
Za 180 g
Mleko 3,2%
520 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.30
Za 520 ml
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Kajmak
400 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Herbatniki
250 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 250 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
53.80