Orzechowiec

Opublikowano: 17.05.2023 r., 22:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Orzechowiec podany na półmisku.
Orzechowiec
Orzechowiec to pyszne ciasto z kremem budyniowym oraz masą orzechową. Ciasto warto podać z dodatkiem kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Miksowanie 80 min
623 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (720 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Miód (120 g)
  • Cukier (250 g)
  • Masło (480 g)
  • Mleko 2% 3 szklanki (750 ml)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Budyń (proszek) waniliowy (40 g)
  • Orzechy włoskie (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, przyprawa do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, rondelek, blaszka do pieczenia 25x25 cm

Przepis na orzechowiec krok po kroku

Do miski przesiej 600 g mąki.

Do mąki wybij 3 jajka, dodaj połowę miodu, 1 łyżeczkę cukru wanilinowego, 100 g cukru, 1 łyżeczkę przyprawy do piernika, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 200 g masła.

Składniki zagnieć na jednolite ciasto i podziel je na 3 równe części.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, dno wyłóż pierwszą część ciasta, nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Z drugą częścią ciasta postępuj w ten sam sposób. Trzecią część ciasta wyłóż do blaszki, ale nie piecz jej.

W garnku ugotuj dwie szklanki mleka na małej mocy palnika.

Pozostałe mleko zmiksuj z żółtkami, 100 g cukru, 1 łyżeczką cukru wanilinowego, pozostałą mąką oraz proszkiem budyniowym.

Masę budyniową przelej do gotującego się mleka i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając masę.

Gotowy budyń odstaw z palnika i pozostaw do wystudzenia.

200 gram masła ubij przy pomocy miksera na jasną masę. Następnie dodawaj do niego po łyżce przestudzonego budyniu i miksuj do momentu powstania jednolitej masy.

Orzechy posiekaj drobno.

W rondelku rozpuść pozostałe masło, miód oraz cukier. Składniki doprowadź do wrzenia.

Następnie do masy z masła i miodu dodaj posiekane orzechy i całość gotuj przez około 2 minuty.

Na wcześniej wyłożone do foremki ciasto przełóż masę orzechową, wyrównaj ją i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut

Na pierwszy blat wyłóż połowę kremu budyniowego, następnie drugi przestudzony blat, pozostały krem budyniowy oraz blat z masą orzechową.

Ciasto wstaw do lodówki na noc.

Jak oceniasz przepis na orzechowiec
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,9% osób

Więcej informacji na temat orzechowca

Orzechowiec to doskonała propozycja na ciasto z orzechami oraz masą budyniową. Pyszny orzechowiec stanowi doskonały dodatek do kawy lub herbaty na święta. Prosty przepis na orzechowca nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, miód, cukier, masło, mleko, żółtko jaja, budyń, orzechy włoskie, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz przyprawa do piernika.

A jak zrobić orzechowca z kremem budyniowym? Do miski przesiej mąkę. Do mąki wybij jajka, dodaj miód, cukier wanilinowy, cukier, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz masło. Składniki zagnieć na jednolite ciasto i podziel je na 3 równe części. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, dno wyłóż pierwszą część ciasta, nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Z drugą częścią ciasta postępuj w ten sam sposób. Trzecią część ciasta wyłóż do blaszki, ale nie piecz jej. Przygotuj budyń. Masło ubij przy pomocy miksera na jasną masę. Następnie dodawaj do niego po łyżce przestudzonego budyniu i miksuj. Z orzechów przygotuj masę orzechową. Na wcześniej wyłożone do foremki ciasto przełóż masę orzechową, wyrównaj ją i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut. Na pierwszy blat wyłóż połowę kremu budyniowego, następnie drugi przestudzony blat, pozostały krem budyniowy oraz blat z masą orzechową.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu.

Podsumowując masa budyniowa do orzechowca oraz samo ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Orzechowiec warto podać jako dobry dodatek do kawy lub herbaty. Wypiek możesz podać podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w orzechowcu

Lista alergenów dla orzechowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze orzechowca

na 100g gotowej potrawy

Orzechowiec to doskonała propozycja na smaczne ciasto. Orzechy wykorzystane do przygotowania ciasta stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
346.36
623.46
Białko (g)
6.94
12.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
35.09
63.16
Węglowodany przyswajalne (g)
34.59
62.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
0.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
20.77
37.38
Tłuszcze nasycone (g)
11.39
20.49
Tłuszcze nienasycone (g)
9.38
16.89
Cholesterol (mg)
84.62
152.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
158.00
284.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.17
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.53
0.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.58
1.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
155.47
279.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.53
Ryboflawina (mg)
0.21
0.38
Niacyna (mg)
1.82
3.28
Foliany (µg (mcg))
51.60
92.87
Beta karoten (µg (mcg))
30.80
55.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
31.83
57.30
Potas (mg)
124.69
224.44
Wapń (mg)
56.54
101.76
Fosfor (mg)
109.11
196.40
Magnez (mg)
25.11
45.20
Żelazo (mg)
1.83
3.30
Cynk (mg)
0.76
1.38
Miedź (mg)
0.18
0.32
Szacunkowy indeks glikemiczny orzechowca 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania orzechowca

Koszt składników
71.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
720 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 720 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Miód
120 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
5.14
Za 120 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło
480 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 480 g
Mleko 2%
750 ml
3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Budyń (proszek)
40 g
waniliowy
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Orzechy włoskie
200 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 200 g
Koszt składników
71.00