Przepis na pastel de nata krok po kroku
- Ciasto francuskie 400 g
- Mąka kukurydziana 20 g 2 łyżki
- Jajko 1 szt.
- Żółtko jajka 4 szt.
- Śmietanka kremowa 30% 96 g 150 ml, 0,6 szklanki
- Mleko 1,5% 250 ml 1 szklanka
- Cukier trzcinowy 80 g 0,5 szklanki
Do garnka wbij jajko, dodaj żółtka, wanilię, mąkę kukurydzianą, cukier śmietankę i mleko.
Wszystkie składniki połącz dokładnie rózgą i wstaw na ogień.
Na bardzo małej mocy palnika podgrzewaj budyń, cały czas mieszaj aż zgęstnieje.
Budyń odstaw do wystudzenia.
Z ciasta francuskiego wytnij 12 kółek i oblep nimi wgłębienia w formie do muffinek.
Na ciasto francuskie wylej masę budyniową.
Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Pod koniec włącz funkcję grilla aby podpiec.
-
Chlebek bananowy
-
Blok czekoladowy
-
Szarlotka
-
Milky way
-
Placek bananowiec
-
Biszkopt
-
Ciasto czekoladowe
-
Babka piaskowa
-
Ciasto z truskawkami
-
Baklawa
-
Ciasto z jabłkami
-
Sękacz
-
Makowiec
-
Ciasto dyniowe
-
Sernik wiedeński
-
Szarlotka z kruszonką
-
Ciasto z bananami
-
Babka wielkanocna
-
Proste ciasta dla początkujących

(liczba kalorii)
Pastel de nata - cechy przepisu
Więcej o pastel de nata
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskim, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Pastel de nata to tradycyjne wypieki wywodzące się z kuchni portugalskiej. Babeczki portugalskie wykonane są z ciasta listkowego, na przykład francuskiego z kremem budyniowym. Są one niezwykle łatwe w przygotowaniu dzięki temu, że możesz użyć gotowego ciasta na spód. Portugalskie ciasteczka pastel de nata są fantastycznym dodatkiem do kawy, są małe ale pełne smaku i aromatu. Przepis na pastel de nata jest bardzo łatwy, prosty i szybki w wykonaniu. Tartaletki sprawdzą się na wiele okazji i mogą być wykonane na szybkie i niespodziewane spotkanie z rodziną i znajomymi. A jak zrobić pastel de nata dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Pastel de nata to świetna propozycja na wykorzystanie gotowego ciasta francuskie. Ta łatwa, słodka przekąska przypadnie do gustu każdemu kto lubi słodkości.
Wartości odżywcze pastel de nata
Energia i białka
Węglowodany w pastel de nata
(85g)
Tłuszcze
(85g)
Witaminy w przepisie na pastel de nata
(85g)
Składniki mineralne w przepisie na pastel de nata
(85g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pastel de nata
Lista alergenów dla pastel de nata przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Mleko 1,5%