Przepis na pastel de nata krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, laska wanilii
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, rózga, forma na muffiny

Do garnka wbij jajko, dodaj żółtka, wanilię, mąkę kukurydzianą, cukier śmietankę i mleko.

Wszystkie składniki połącz dokładnie rózgą i wstaw na ogień.

Na bardzo małej mocy palnika podgrzewaj budyń, cały czas mieszaj aż zgęstnieje.

Budyń odstaw do wystudzenia.

Z ciasta francuskiego wytnij 12 kółek i oblep nimi wgłębienia w formie do muffinek.

Na ciasto francuskie wylej masę budyniową.

Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Pod koniec włącz funkcję grilla aby podpiec.

Pastel de nata podane na białym pergaminie, na blacie w biało-niebieski ornament, z filiżanką i imbrykiem
Pastel de nata
Koszt przygotowania dania
16.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
286 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
75

Pastel de nata - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pastel de nata

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskim, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Pastel de nata to tradycyjne wypieki wywodzące się z kuchni portugalskiej. Babeczki portugalskie wykonane są z ciasta listkowego, na przykład francuskiego z kremem budyniowym. Są one niezwykle łatwe w przygotowaniu dzięki temu, że możesz użyć gotowego ciasta na spód. Portugalskie ciasteczka pastel de nata są fantastycznym dodatkiem do kawy, są małe ale pełne smaku i aromatu. Przepis na pastel de nata jest bardzo łatwy, prosty i szybki w wykonaniu. Tartaletki sprawdzą się na wiele okazji i mogą być wykonane na szybkie i niespodziewane spotkanie z rodziną i znajomymi. A jak zrobić pastel de nata dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Pastel de nata to świetna propozycja na wykorzystanie gotowego ciasta francuskie. Ta łatwa, słodka przekąska przypadnie do gustu każdemu kto lubi słodkości.

Wartości odżywcze pastel de nata

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kalorie)
Białko
6.19 g
5.26 g

Węglowodany w pastel de nata

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany
30.01 g
25.51 g
Węglowodany przyswajalne
29.32 g
24.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.70 g
0.59 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz
21.45 g
18.23 g
Tłuszcze nasycone
8.94 g
7.60 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
12.47 g
10.60 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
10.02 g
8.52 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.45 g
2.08 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
110.61 mg
94.02 mg
Brak danych dla: mąka kukurydziana, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pastel de nata

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina A
54.82 µg (mcg)
46.60 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kukurydziana, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.06 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.36 µg (mcg)
0.31 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kukurydziana, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka kukurydziana, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.49 mg
0.42 mg
Brak danych dla: mąka kukurydziana, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
54.01 µg (mcg)
45.91 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kukurydziana, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.86 mg
1.58 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
50.10 µg (mcg)
42.58 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
7.43 µg (mcg)
6.32 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kukurydziana, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pastel de nata

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód
125.63 mg
106.79 mg
Potas
95.80 mg
81.43 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
56.62 mg
48.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
95.82 mg
81.45 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
12.01 mg
10.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.51 mg
1.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.60 mg
0.51 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.05 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pastel de nata 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pastel de nata

Lista alergenów dla pastel de nata przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Mleko 1,5%

Cena przygotowania pastel de nata

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
400 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Mąka kukurydziana
20 g
2 łyżki
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietanka kremowa 30%
96 g
150 ml, 0,6 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 96 g
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier trzcinowy
80 g
0,5 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Koszt składników
36.00
Jak oceniasz przepis na pastel de nata
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób