Ciasto michałek

Opublikowano: 29.09.2022 r., 0:58 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto michałek
Ciasto michałek
Lubisz cukierki michałki? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto michałek, które będziesz mógł przygotować w swoim domu.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 30 min
341 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Kakao 16% (proszek) 3 łyżki (30 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1 szklanka (250 g)
  • Cukier 1 szklanka (250 g)
  • Olej rzepakowy 1/2 szklanki (125 ml)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (10 g)
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka (10 g)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Budyń (proszek) (140 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony 1 słoiczek (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 1 opakowanie (250 g)
  • Cukier wanilinowy 1 łyżka (10 g)
  • Cukier puder 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, miska, lodówka

Przepis na ciasto michałek krok po kroku

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.

Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.

Wlej olej i miksuj. Całość wymieszaj i upiecz ciasto w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C. Ostudź ciasto i podziel na dwa blaty.

Mleko wlej do garnka o zagotuj, dodaj cukier i budyń. Odstaw masę do ostudzenia.

Cukierki posiekaj i wymieszaj z kakao.

Masło utrzyj na gęsty puch. Stopniowo dodawaj ostudzony budyń.

Upieczone ciasto posmaruj dżemem, dodaj masę budyniową.

Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno.

Wyłóż masę na ciasto i ostaw do lodówki.

Jak oceniasz przepis na ciasto michałek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta michałek

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w domu? Mam dla Ciebie połączenie ciasta z popularnymi cukierkami. Poznaj mój przepis na ciasto michałek.

Ciasto wbrew pozorom jest bardzo proste i pyszne w przygotowaniu, a efekt niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem na wszystkich przybyłych gościach.

Zatem, jak zrobić ciasto michałek?

W pierwszej kolejności przygotuj takie składniki jak: jajka, kakao, mąka, cukierki czekoladowe michałki, cukier, olej, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, mleko, budyń, masło, dżem, cukier puder i śmietanka.

W pierwszej kolejności jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Wlej olej i miksuj. Całość wymieszaj i upiecz ciasto w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach. Ostudź ciasto i podziel na dwa blaty. Mleko wlej do garnka o zagotuj, dodaj cukier i budyń. Odstaw masę do ostudzenia. Cukierki posiekaj i wymieszaj z kakao. Masło utrzyj na gęsty puch. Stopniowo dodawaj ostudzony budyń. Następnie, upieczone ciasto posmaruj dżemem, dodaj masę budyniową. Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Wyłóż masę na ciasto i ostaw do lodówki. Nasze ciasto czekoladowe z michałkami jest dobre do spożycia, koniecznie powtórz mój prosty przepis i przekonaj się sam.

Ciasto wykonuje się praktycznie bez pieczenia, dlatego jest tak szybkie i łatwe w przygotowaniu.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Ciasto michałek to idealny pomysł na domowy deser lub ciasto dla całej rodziny. Ciasto robi niesamowite wrażenie wizualne, dlatego będzie idealną opcją na przyjęcia urodzinowe.

Sam widzisz jak prosty jest mój sprawdzony przepis

Skoro już wiesz, jak zrobić ciasto z cukierkami koniecznie spróbuj. Zakochają się w nim nie tylko dorośli, ale także najmłodsi członkowie rodziny.

Alergeny w cieście michałek

Lista alergenów dla ciasta michałek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze ciasta michałek

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować ciasto z dowolnymi cukierkami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
341.37
341.37
Białko (g)
3.72
3.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
35.33
35.33
Węglowodany przyswajalne (g)
34.39
34.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.93
0.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
21.23
21.23
Tłuszcze nasycone (g)
11.53
11.53
Tłuszcze nienasycone (g)
9.70
9.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.39
7.39
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.31
2.31
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
75.99
75.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
113.34
113.34
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.50
1.50
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.45
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
111.78
111.78
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.88
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.91
31.91
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
19.83
19.83
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
95.22
95.22
Potas (mg)
130.69
130.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
50.26
50.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
96.08
96.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.91
12.91
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.37
1.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.42
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta michałek 100
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta michałek

Koszt składników
53.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Soda oczyszczona
10 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Budyń (proszek)
140 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
3.50
Za 140 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Dżem truskawkowy niskosłodzony
200 g
1 słoiczek
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Cukier wanilinowy
10 g
1 łyżka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
53.50