Przepis na ciasto michałek krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, miska, lodówka

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.

Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.

Wlej olej i miksuj. Całość wymieszaj i upiecz ciasto w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C. Ostudź ciasto i podziel na dwa blaty.

Mleko wlej do garnka o zagotuj, dodaj cukier i budyń. Odstaw masę do ostudzenia.

Cukierki posiekaj i wymieszaj z kakao.

Masło utrzyj na gęsty puch. Stopniowo dodawaj ostudzony budyń.

Upieczone ciasto posmaruj dżemem, dodaj masę budyniową.

Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno.

Wyłóż masę na ciasto i ostaw do lodówki.

ciasto michałek
Ciasto michałek
Koszt przygotowania dania
26.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
341 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
100

Ciasto michałek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście michałek

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w domu? Mam dla Ciebie połączenie ciasta z popularnymi cukierkami. Poznaj mój przepis na ciasto michałek.

Ciasto wbrew pozorom jest bardzo proste i pyszne w przygotowaniu, a efekt niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem na wszystkich przybyłych gościach.

Zatem, jak zrobić ciasto michałek?

W pierwszej kolejności przygotuj takie składniki jak: jajka, kakao, mąka, cukierki czekoladowe michałki, cukier, olej, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, mleko, budyń, masło, dżem, cukier puder i śmietanka.

W pierwszej kolejności jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Wlej olej i miksuj. Całość wymieszaj i upiecz ciasto w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach. Ostudź ciasto i podziel na dwa blaty. Mleko wlej do garnka o zagotuj, dodaj cukier i budyń. Odstaw masę do ostudzenia. Cukierki posiekaj i wymieszaj z kakao. Masło utrzyj na gęsty puch. Stopniowo dodawaj ostudzony budyń. Następnie, upieczone ciasto posmaruj dżemem, dodaj masę budyniową. Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Wyłóż masę na ciasto i ostaw do lodówki. Nasze ciasto czekoladowe z michałkami jest dobre do spożycia, koniecznie powtórz mój prosty przepis i przekonaj się sam.

Ciasto wykonuje się praktycznie bez pieczenia, dlatego jest tak szybkie i łatwe w przygotowaniu.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Ciasto michałek to idealny pomysł na domowy deser lub ciasto dla całej rodziny. Ciasto robi niesamowite wrażenie wizualne, dlatego będzie idealną opcją na przyjęcia urodzinowe.

Sam widzisz jak prosty jest mój sprawdzony przepis

Skoro już wiesz, jak zrobić ciasto z cukierkami koniecznie spróbuj. Zakochają się w nim nie tylko dorośli, ale także najmłodsi członkowie rodziny.

Wartości odżywcze ciasta michałek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
341.37 kcal
341.37 kcal
Białko
3.72 g
3.72 g

Węglowodany w cieście michałek

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
35.33 g
35.33 g
Węglowodany przyswajalne
34.39 g
34.39 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.93 g
0.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
21.23 g
21.23 g
Tłuszcze nasycone
11.53 g
11.53 g
Tłuszcze nienasycone
9.70 g
9.70 g
Tłuszcze jednonasycone
7.39 g
7.39 g
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.31 g
2.31 g
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
75.99 mg
75.99 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto michałek

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
113.34 µg (mcg)
113.34 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.50 mg
1.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.40 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.45 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol
111.78 µg (mcg)
111.78 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.88 mg
0.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany
31.91 µg (mcg)
31.91 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten
19.83 µg (mcg)
19.83 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto michałek

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
95.22 mg
95.22 mg
Potas
130.69 mg
130.69 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
50.26 mg
50.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor
96.08 mg
96.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez
12.91 mg
12.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.37 mg
1.37 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.42 mg
0.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta michałek 100
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście michałek

Lista alergenów dla ciasta michałek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania ciasta michałek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Soda oczyszczona
10 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Budyń (proszek)
140 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
3.50
Za 140 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Dżem truskawkowy niskosłodzony
200 g
1 słoiczek
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Cukier wanilinowy
10 g
1 łyżka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
53.50
Jak oceniasz przepis na ciasto michałek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób